Geoblocking in EU vanaf nu wettelijke verboden

Europese wetgeving verbiedt aanbieders vanaf 1 april namelijk gebruik in landen van de EU doormiddel van de geoblockingtechniek te blokkeren. De nieuwe regels gelden niet alleen voor online abonnementsdiensten zoals Netflix, Videoland, NLziet en Spotify. Ook online diensten waarmee naar Nederlandse tv-zenders gekeken kan worden, vallen onder de nieuwe regelgeving. Dit ondanks dat aanbieders diensten als Ziggo GO, KPN Interactieve TV-app en Canal Digitaal Live TV niet zelfstandig, maar als onderdeel van een lineaire tv-abonnement aanbieden.
Betaalzenders
De nieuwe Europese regels gelden ook voor de Nederlandse betaalzenders Ziggo Sport Totaal, FOX Sports en Film1. Deze bieden allen content online via zogenaamde GO-apps aan. Deze worden bij de meeste aanbieders als onderdeel van het traditioneel aanvullende abonnement voor de betreffende betaalzender zonder meerkosten meegeleverd.
Buiten EU
Gebruik buiten lidstaten van de Europese Unie van online diensten is ook met de nieuwe wetgeving niet mogelijk bij diensten waar dit voorheen ook niet mogelijk was. Wil men bijvoorbeeld tijdens verblijf in Amerika van deze diensten gebruikmaken dan moet het technische hulpmiddel VPN worden gebruikt. Bij VPN wordt als tussenstap een verbinding met een Nederlandse server gemaakt. Hierdoor wordt een Nederlands IP-adres verkregen. De aanbieder van de online dienst denkt hierdoor dat deze in Nederland wordt gebruikt. Hierdoor is kijken in de gehele wereld mogelijk.
Abonnementen
De wetgeving zorgt overigens niet voor de verkoop van Nederlandse abonnementen voor online diensten of tv in het buitenland. Een Nederlander die in een land van de EU woont, kan op het eigen buitenlandse adres rechtstreeks geen abonnement bij bijvoorbeeld Ziggo of KPN afsluiten. Het is een misvatting dat een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie aanbieders verplicht om abonnementen aan inwoners van andere EU-landen te verkopen. Mede vanwege uitzendrechtenissues en afspraken met tv-zenders is buitenlandse verkoop van abonnementen op dit moment niet aan de orde. Wel heeft de Europese Commissie mede naar aanleiding van deze uitspraak een onderzoek ingesteld tegen enkele grote Europese tv-aanbieders waarbij mogelijk grensoverschrijdend verkoop van abonnementen een onderdeel is.