Geringe bereik van DAB+ stagneert

De informatie over het gebruik van DAB+ wordt gemeten via de enquête ICT gebruik huishoudens en personen welke jaarlijks door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in opdracht van de EU wordt uitgevoerd. Waar de initiatiefnemers van Digital Radio NL juist steevast over een groot succes spreken, schetst het CBS een heel ander beeld. Het bezit van DAB+ radio's zowel in huis als in de auto komt op een aandeel van slechts zes procent. En dat is niet meer dan in 2015, het jaar waarin DAB+ op grote schaal werd uitgerold. De naamsbekendheid is wel licht toegenomen, vooral dankzij de uitgebreide reclamecampagnes rondom DAB+.
NPO Radio 5 via DAB+ succes
Een stijging van het aantal toestellen is wel waargenomen bij de doelgroep van 65 jaar en ouder. Dat is opmerkelijk omdat de oudere doelgroep meestal de laatste is om digitale initiatieven te omarmen. NPO Radio 5 is wel een erg geliefde zender bij die doelgroep en deze zender stopte met de middengolf. NPO Radio 5 heeft sindsdien veel aandacht besteed aan de nieuwe DAB+ ontvangstmethode.
FM afschakeling nog lang niet in zicht
Indien de ontwikkelingen zo traag als nu blijven gaan, is van het vaststellen voor een datum voor FM-afschakeling voorlopig nog geen enkele sprake. Dan moet de helft van de huishoudens op DAB+ over zijn en dat komt momenteel nog niet eens in de buurt. In diverse Europese landen gaat het wel beter met DAB+. Zwitserland is deze week landelijk op DAB+ overgegaan en wil FM al vrij snel gaan uitschakelen. In Noorwegen begint de FM-afschakeling begin januari daadwerkelijk. Ook Duitsland en België maken vorderingen. De DAB-leider in Europa is ongetwijfeld het Verenigd Koninkrijk. Daar is DAB al compleet ingeburgerd, maar dat gaat dan niet over DAB+.