Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Gerucht: Stopt Canal Digitaal nog dit jaar met oudere codering?

  Geruchten die onder satellietkijkers de ronde doen dat Canal Digitaal nog dit jaar met de verouderde SECA Mediaguard codering stopt, blijken niet waar te zijn. Dit bevestigt Canal Digitaal aan Totaal TV.
  Jarco Kriek
  26 september 2023
  comments 0
  Gerucht: Stopt Canal Digitaal nog dit jaar met oudere codering?

  Het uitschakelen werd in september voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat vooral zakelijke klanten meer tijd nodig hebben om wijzigingen in de ontvangstketen aan te brengen. De wijziging treft alleen satellietklanten van Canal Digitaal. Wie via deze provider via IPTV bij serviceproviders als Online.nl en Freedom Internet kijkt, heeft geen enkele last van de geplande wijziging. Dit geldt ook voor Nederlanders die bij Canal Digitaal een OTT-abonnement kopen.

   

  December

  Het uitschakelen van SECA Mediaguard begint in december en zal gefaseerd plaatsvinden, zo klonk het gerucht in de satellietbranche en bij satellietkijkers. Dit werd van meerdere kanten aan Totaal TV gemeld. Canal Digitaal liet eerder weten te stoppen met deze coderingsnorm omdat hij verouderd is. Ook wordt de provider door contentaanbieders – zoals zendereigenaren – aangespoord de content beter te beveiligen. Dit doet Canal Digitaal al enige tijd met de coderingsnormen Nagravision en Viaccess die simultaan met SECA Mediaguard worden meegezonden bij het satellietsignaal van Canal Digitaal.

   

  Niet waar

  Ingrid Timmer van Canal Digitaal-communicatiepartner Eviso zegt tegen deze website echter dat de geruchten over het uitschakelen in december voorbarig zijn. “Zoals eerder aangegeven voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen die wij en andere contentpartijen stellen. Om die reden worden nieuwe zenders dan ook niet meer toegevoegd, maar wij hebben niet in december iets gepland qua gefaseerde uitschakeling.”

   

  Multicas

  Het stoppen van de SECA Mediaguard codering is slecht nieuws voor gebruikers van satellietontvangers met interne kaartlezers die functioneren op Multicas. Dit is onder meer bij de veel gebruikte Enigma2 open source Linux-ontvangers het geval. De interne kaartlezer functioneert in vrijwel alle gevallen alleen met de verouderde SECA Mediaguard coderingsnorm. Als deze wordt uitgeschakeld, werken dus ook de interne kaartlezers op basis van Multicas niet meer. Met een smartcard kan met deze ontvangers dan alleen nog met de witte CI+ module gekeken worden.

  Canal DigitaalCanal+Canal+ LuxembourgsatelliettvtelevisiecoderingSECAMediaguard

  Reacties

 1. TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS6 om 20:30 uur
  In Putten, midden in de Gelderse vallei, woont Nicole – dochter van Jan – des Bouvrie samen met haar vriend Arne en hun drie honden in een oude koeienstal uit 1897. De was is slap, het interieur bont en tot de nok toe gevuld met nostalgie en herinneringen. Hoe anders is dat bij oma, dochter en kleindochter Matteeva. Hun dertien-in-het-dozijn-huurwoning is saai en kil en het trio heeft werkelijk geen nagel om aan de kont te krabben. De twee gezinnen ruilen een week lang van huis, budget en leven.

  TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

  100 Dagen in de Vergeten Wijk
  NPO 3 om 21:11 uur
  Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)