Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Gerucht: Viaplay en Ziggo krijgen Formule 1 concurrentie van Apple

  Mocht het gerucht dat rondgaat in de internationale mediawereld waar zijn, dan kunnen Viaplay en VodafoneZiggo (Ziggo) de Formule 1 op hun buik schrijven.
  Jarco Kriek
  2 oktober 2023
  comments 4
  Gerucht: Viaplay en Ziggo krijgen Formule 1 concurrentie van Apple
  Foto Getty Images

  Apple zou volgens de geruchten namelijk voor een bedrag van rond de 2 miljard euro per jaar de wereldwijde rechten van Formule 1 willen kopen. De koningsklasse van de autosport is in dat geval exclusief bij streamingdienst Apple TV+ te zien. Het is niet ondenkbaar dat er naast het Apple TV+ abonnement een duur extra abonnement moet worden afgesloten om Formule 1 te kunnen kijken. Apple biedt op dit moment bijvoorbeeld al Amerikaans MLS voetbal aan via een extra aanvullend abonnement.

   

  Biedingsstrijd

  Niet alleen in Nederland maar ook in tal van andere landen lopen de huidige uitzendrechtenovereenkomsten na het seizoen 2024 af. In Nederland werd een biedingsstrijd rond deze tijd verwacht. Uitzendrechteneigenaar FOM heeft het bieden echter voor onbepaalde tijd uitgesteld. Gedacht werd dat dit gebeurde om Viaplay meer lucht te geven om een financieel aantrekkelijker bod op tafel te kunnen leggen bij de biedingsstrijd met VodafoneZiggo. Dit Nederlandse mediabedrijf wil de uitzendrechten kopen om Formule 1 weer terug te halen naar kabelbedrijf Ziggo en betaalzender Ziggo Sport Totaal. Maar beide bedrijven moeten naar alle waarschijnlijkheid vanaf de zijlijn toekijken als Apple inderdaad een miljardenbod doet op de wereldwijde uitzendrechten van Formule 1.

   

  Moeilijke tijden

  Voor Viaplay is een dergelijk scenario waarin Apple de wereldwijde F1-rechten koopt zeer pijnlijk. Het haalt het fundament onder de Nederlandse tak van de streamingdienst vandaan, maar ook in andere landen waar het Zweedse moederbedrijf Viaplay Group actief is speelt Formule 1 een belangrijke rol in het aanbod. Viaplay Group heeft dan ook moeilijke tijden in het vooruitzicht als de Amerikaanse techgigant daadwerkelijk de wereldwijde Formule 1 uitzendrechten bemachtigt.

   

  Content

  Sport gaat in de toekomst bij streamingdiensten een belangrijkere rol spelen in het contentaanbod. Het aantal beschikbare films en series wordt schaarser nu rechteneigenaren hun eigen streamingdiensten hebben gelanceerd. Ook het maken van eigen films en series wordt veel prijziger door nieuwe afspraken met schrijvers, regisseurs en acteurs. Hierdoor verschuift de exclusieve content meer in de richting van sportcompetities en sportevenementen.

  AppleApple TV+ViaplayViaplay GroupZiggoZiggo SportVodafoneZiggoFOMFormule 1uitzendrechtenFOMOTTonlinestreamingdienst

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)