Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Glasvezel groeit door naar ruim 2 miljoen actieve aansluitingen

  Glasvezel wordt in Nederland steeds meer gebruikt voor de levering van de vaste diensten tv en internet, zowel bij consumenten als bedrijven.
  Jarco Kriek
  5 august 2022
  comments 0
  Glasvezel groeit door naar ruim 2 miljoen actieve aansluitingen
  Foto ProShots

  Dit blijkt uit de Telecommonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) over het eerste kwartaal van dit jaar. Het totale aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is volgens ACM gegroeid naar 4,71 miljoen. Ondanks de groei is dat nog steeds minder dan de ruim zeven miljoen kabelaansluitingen – hoofdzakelijk van Ziggo – waardoor kabel een vrijwel landelijk dekkend netwerk in Nederland heeft. Door de groei van glasvezel is het aantal DSL koperdraadaansluitingen in Nederland naar 5,8 miljoen gedaald. Dit komt onder meer doordat KPN is begonnen om het oude kopernetwerk uit te schakelen in de gebieden waar een glasvezelnetwerk is aangelegd.

   

  Bezettingsgraad

  Van de 4,71 miljoen glasvezelaansluitingen worden er 2,3 miljoen actief gebruikt. Onder glasvezelgebruikers blijken veel cordcutters te zitten. Het aantal verkochte tv-abonnementen komt namelijk maar net boven de 1,6 miljoen uit. De bezettingsgraad bij het huidige aantal glasvezelaansluitingen komt net onder de helft uit, namelijk 48,8 procent. Drie van vier glasvezelaansluitpunten in de meterkast van woningen is verbonden met een netwerk van KPN NetwerkNL.

  Autoriteit Consument & MarktACMTelecommonitorglasvezelKPN NetwerkNLDelta FiberOpen Dutch FiberGlaspoort

  Reacties

 1. TV-TIP Manhunt: Deadly Games

  Manhunt: Deadly Games
  SBS 9 om 20:30 uur
  Misdaadserie Manhunt behandelt elk seizoen een waargebeurde terreurdaad. Deadly Games draait om Richard Jewell. Tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta vindt hij een staafbom. Jewell laat de omgeving ontruimen, maar als de bom afgaat, raken talloze mensen gewond. Het had veel erger kunnen zijn en hij wordt gezien als een held, maar dan ontstaan er twijfels over zijn verhaal.

  TV-TIP Prisoners

  Prisoners
  Net 5 om 20:30 uur
  De wereld van Keller Dover stort in als zijn dochter spoorloos verdwijnt. Rechercheur Loki pakt de zonderlinge Alex Jones op, maar moet hem wegens gebrek aan bewijs laten gaan. Keller is er zo van overtuigd dat de verdachte schuldig is, dat hij besluit het recht in eigen hand te nemen.

  Interview