Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Glasvezel groeit door naar ruim 2 miljoen actieve aansluitingen

  Glasvezel wordt in Nederland steeds meer gebruikt voor de levering van de vaste diensten tv en internet, zowel bij consumenten als bedrijven.
  Jarco Kriek
  5 august 2022
  comments 0
  Glasvezel groeit door naar ruim 2 miljoen actieve aansluitingen
  Foto ProShots

  Dit blijkt uit de Telecommonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) over het eerste kwartaal van dit jaar. Het totale aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is volgens ACM gegroeid naar 4,71 miljoen. Ondanks de groei is dat nog steeds minder dan de ruim zeven miljoen kabelaansluitingen – hoofdzakelijk van Ziggo – waardoor kabel een vrijwel landelijk dekkend netwerk in Nederland heeft. Door de groei van glasvezel is het aantal DSL koperdraadaansluitingen in Nederland naar 5,8 miljoen gedaald. Dit komt onder meer doordat KPN is begonnen om het oude kopernetwerk uit te schakelen in de gebieden waar een glasvezelnetwerk is aangelegd.

   

  Bezettingsgraad

  Van de 4,71 miljoen glasvezelaansluitingen worden er 2,3 miljoen actief gebruikt. Onder glasvezelgebruikers blijken veel cordcutters te zitten. Het aantal verkochte tv-abonnementen komt namelijk maar net boven de 1,6 miljoen uit. De bezettingsgraad bij het huidige aantal glasvezelaansluitingen komt net onder de helft uit, namelijk 48,8 procent. Drie van vier glasvezelaansluitpunten in de meterkast van woningen is verbonden met een netwerk van KPN NetwerkNL.

  Autoriteit Consument & MarktACMTelecommonitorglasvezelKPN NetwerkNLDelta FiberOpen Dutch FiberGlaspoort

  Reacties

 1. TV-TIP I Want Your Song

  I Want Your Song
  SBS 6 om 20:30 uur
  Met nummers als Ik wil zwemmen (in Bacardi Lemon) en Bieber van de kroeg heeft de Leidse vibratokoning Mart Hoogkamer de ­polonaise aan zijn kont hangen.

  TV-TIP The Beach

  The Beach
  Net 5 om 20:30 uur
  Een jonge Amerikaan heeft genoeg van zijn technologische omgeving. Door naar Thailand af te reizen probeert hij de sleur van alledag te doorbreken en de zin van zijn bestaan terug te vinden. In Thailand maakt hij kennis met een eigenaardige man die hem vertelt over een wonderbaarlijk mooi strand. Dit strand zou een paradijs op aarde moeten zijn.

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)