Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Glasvezel meer gebruikt dan koper, Ziggo kabel onder druk

  Voor het eerst zijn er meer internetabonnementen via glasvezel dan via de DSL-koperdraad. Het meest gebruikt blijft de kabel, voornamelijk door Ziggo.
  Jarco Kriek
  11 januari 2023
  comments 1
  Glasvezel meer gebruikt dan koper, Ziggo kabel onder druk
  Foto Getty Images

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe Telecommonitor gepubliceerd. Hierin is de opmars van glasvezel duidelijk zichtbaar. Op dit moment is er in 5,34 miljoen woningen toegang tot minimaal één glasvezelnetwerk beschikbaar. Hiervan worden er 2,39 miljoen actief gebruikt. Dit komt neer op een dekkingsgraad van bijna 45 procent. Hiermee nadert glasvezel de dekkingsgraad van het Ziggo HFC-kabelnetwerk dat inmiddels onder de 50 procent is gezakt.

   

  DSL

  De groei van glasvezel komt vooral door het teruglopende gebruik van het DSL-kopernetwerk van KPN. De glasvezel heeft de DSL-koperdraad voor het leveren van internet ingehaald. Het aantal abonnementen via DSL-koperdraad nam volgens de berekening van ACM met 6.000 af. Ook het Ziggo HFC-kabelnetwerk moest internetabonnementen inleveren, namelijk 2.000. Het Ziggo-netwerk blijft met 3,83 miljoen verkochte internetabonnementen nog wel met ruime voorsprong het meest gebruikt. Vergeleken met de glasvezel heeft Ziggo ook toegang tot meer woningen. Het verschil in toegang tot woningen (homes passed) bedraagt ongeveer 1,9 miljoen.

   

  KPN grootste

  Van de op dit moment 5,34 miljoen glasvezelaansluitingen zijn de meeste aangesloten op een glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL/Glaspoort. ACM stelt dat het om 60 tot 65 procent van de aansluitingen gaat. Delta Fiber volgt met 15 tot 20 procent van de aansluitingen. Open Dutch Fiber is de kleinste van de drie belangrijkste glasvezelexploitanten met een aandeel tussen de 5 en 10 procent.

  Autoriteit Consument & MarktACMglasvezelkabelinternetabonnementZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLGlaspoortDelta FiberOpen Dutch FiberTelecommonitor

  Reacties

 1. TV-TIP Kopen of Slopen

  Kopen of Slopen
  RTL 4 om 20:30 uur
  Ahmed en Maaike hebben flink wat woonwensen op hun verlanglijstje staan, maar met twee kinderen en een klap speelgoed is het in de Vianense 23-onder-een-kapper van het stel nu al flink behelpen. Er is niet eens ruimte voor Ahmeds computer, laat staan voor de door Maaike zo gewenste gezinsuitbreiding. Maar ja, de boel verbouwen is ook zo wat. Terwijl Britta tóch haar schetsboek uit de kast pakt, gaat Alex op zoek naar een woning met meer ruimte. Maar vindt hij die ook binnen de negentig dagen?

  TV-TIP Juno

  Juno
  Paramount Network om 20:30 uur
  Terwijl haar klasgenoten zich bezighouden met typische puberdingen, heeft Juno (Elliot Page) iets anders aan haar hoofd: ze is zwanger. Ze besluit haar kind ter adoptie af te staan en gaat op zoek naar geschikte ouders. Die lijkt ze gevonden te hebben in Vanessa en Mark, maar voor Juno de knoop doorhakt, wil ze hen beter leren kennen.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)