Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Glasvezel meer gebruikt dan koper, Ziggo kabel onder druk

  Voor het eerst zijn er meer internetabonnementen via glasvezel dan via de DSL-koperdraad. Het meest gebruikt blijft de kabel, voornamelijk door Ziggo.
  Jarco Kriek
  11 januari 2023
  comments 1
  Glasvezel meer gebruikt dan koper, Ziggo kabel onder druk
  Foto Getty Images

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe Telecommonitor gepubliceerd. Hierin is de opmars van glasvezel duidelijk zichtbaar. Op dit moment is er in 5,34 miljoen woningen toegang tot minimaal één glasvezelnetwerk beschikbaar. Hiervan worden er 2,39 miljoen actief gebruikt. Dit komt neer op een dekkingsgraad van bijna 45 procent. Hiermee nadert glasvezel de dekkingsgraad van het Ziggo HFC-kabelnetwerk dat inmiddels onder de 50 procent is gezakt.

   

  DSL

  De groei van glasvezel komt vooral door het teruglopende gebruik van het DSL-kopernetwerk van KPN. De glasvezel heeft de DSL-koperdraad voor het leveren van internet ingehaald. Het aantal abonnementen via DSL-koperdraad nam volgens de berekening van ACM met 6.000 af. Ook het Ziggo HFC-kabelnetwerk moest internetabonnementen inleveren, namelijk 2.000. Het Ziggo-netwerk blijft met 3,83 miljoen verkochte internetabonnementen nog wel met ruime voorsprong het meest gebruikt. Vergeleken met de glasvezel heeft Ziggo ook toegang tot meer woningen. Het verschil in toegang tot woningen (homes passed) bedraagt ongeveer 1,9 miljoen.

   

  KPN grootste

  Van de op dit moment 5,34 miljoen glasvezelaansluitingen zijn de meeste aangesloten op een glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL/Glaspoort. ACM stelt dat het om 60 tot 65 procent van de aansluitingen gaat. Delta Fiber volgt met 15 tot 20 procent van de aansluitingen. Open Dutch Fiber is de kleinste van de drie belangrijkste glasvezelexploitanten met een aandeel tussen de 5 en 10 procent.

  Autoriteit Consument & MarktACMglasvezelkabelinternetabonnementZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLGlaspoortDelta FiberOpen Dutch FiberTelecommonitor

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)