Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Glasvezel meer gebruikt dan koper, Ziggo kabel onder druk

  Voor het eerst zijn er meer internetabonnementen via glasvezel dan via de DSL-koperdraad. Het meest gebruikt blijft de kabel, voornamelijk door Ziggo.
  Jarco Kriek
  11 januari 2023
  comments 1
  Glasvezel meer gebruikt dan koper, Ziggo kabel onder druk
  Foto Getty Images

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe Telecommonitor gepubliceerd. Hierin is de opmars van glasvezel duidelijk zichtbaar. Op dit moment is er in 5,34 miljoen woningen toegang tot minimaal één glasvezelnetwerk beschikbaar. Hiervan worden er 2,39 miljoen actief gebruikt. Dit komt neer op een dekkingsgraad van bijna 45 procent. Hiermee nadert glasvezel de dekkingsgraad van het Ziggo HFC-kabelnetwerk dat inmiddels onder de 50 procent is gezakt.

   

  DSL

  De groei van glasvezel komt vooral door het teruglopende gebruik van het DSL-kopernetwerk van KPN. De glasvezel heeft de DSL-koperdraad voor het leveren van internet ingehaald. Het aantal abonnementen via DSL-koperdraad nam volgens de berekening van ACM met 6.000 af. Ook het Ziggo HFC-kabelnetwerk moest internetabonnementen inleveren, namelijk 2.000. Het Ziggo-netwerk blijft met 3,83 miljoen verkochte internetabonnementen nog wel met ruime voorsprong het meest gebruikt. Vergeleken met de glasvezel heeft Ziggo ook toegang tot meer woningen. Het verschil in toegang tot woningen (homes passed) bedraagt ongeveer 1,9 miljoen.

   

  KPN grootste

  Van de op dit moment 5,34 miljoen glasvezelaansluitingen zijn de meeste aangesloten op een glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL/Glaspoort. ACM stelt dat het om 60 tot 65 procent van de aansluitingen gaat. Delta Fiber volgt met 15 tot 20 procent van de aansluitingen. Open Dutch Fiber is de kleinste van de drie belangrijkste glasvezelexploitanten met een aandeel tussen de 5 en 10 procent.

  Autoriteit Consument & MarktACMglasvezelkabelinternetabonnementZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLGlaspoortDelta FiberOpen Dutch FiberTelecommonitor

  Reacties

 1. TV-TIP Spoedeisende Hulp 24/7

  Spoedeisende Hulp 24/7
  RTL 5 om 20:30 uur
  In de nieuwe realityshow Spoedeisende Hulp 24/7 bezoeken we de SEH-afdelingen van drie gerenommeerde ziekenhuizen, waar medisch personeel continu een strijd tegen de klok levert. Verdriet en geluk, leven en dood liggen op de spoedeisende hulp enorm dicht bij elkaar. Het personeel vertelt over hun passie voor het werk en toont alle mooie, intieme en schrijnende situaties die ze in het ziekenhuis meemaken.

  TV-TIP Secrets in the Sand

  Secrets in the Sand
  History om 20:30 uur
  Als we één ding hebben opgestoken van Star Wars dan is het dat zand ruw en irritant is, en werkelijk overal tussenkomt. Niet zo gek dus, dat er onder de ontelbare korrels nog heel wat schatten verborgen liggen. In Secrets in the Sand leggen archeologen bijzondere historische vondsten bloot, die onder de golvende duinen waren verdwenen. In Chili duiken mummies van een verdwenen volk op, en in Egypte wordt een nieuwe graftombe ontdekt die door het zand werd verzwolgen.

  Interview