Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Goedkeuring overname Talpa door RTL toch stap dichterbij

  Mogelijk krijgt de voorgenomen fusie van mediabedrijven RTL Nederland en Talpa toch de goedkeuring van Autoriteit Consument & Markt (ACM).
  Jarco Kriek
  10 januari 2023
  comments 2
  Goedkeuring overname Talpa door RTL toch stap dichterbij
  Foto Getty Images

  ACM heeft grote vraagtekens bij de aangekondigde fusie van de mediabedrijven RTL Nederland en Talpa. Hierdoor is tot nu toe geen goedkeuring gegeven door de toezichthouder. Analisten houden al enige tijd rekening dat ACM niet akkoord gaat met de aangekondigde fusie, temeer omdat diverse marktpartijen hier bezwaar tegen maken. ACM geeft aan het Algemeen Dagblad toe dat het bezwaren heeft met de fusie. Om uit de impasse te komen, hebben RTL Nederland en Talpa een nieuw voorstel gedaan om aan de bezwaren van ACM tegemoet te komen. Dit zou moeten leiden tot een doorbraak in het overleg.

   

  Remedie

  Een voorstel om bezwaren bij ACM weg te nemen, wordt ook wel remedie genoemd. Een woordvoerder van ACM hierover tegen AD: “In deze procedure hebben de partijen remedies aangeboden, oplossingen voor problemen die wij zien bij de eventueel voltrekking van deze fusie. Die beoordelen we op dit moment en een onderdeel van die beoordeling is een markttest. Wij vragen aan verschillende marktpartijen wat zij vinden van deze oplossing. Het is nog geen oordeel van ons.”

   

  Consultatie

  Onder meer mediabureaus en de Bond van Adverteerders, die eerder bedenkingen hebben geuit over de fusie, krijgen op korte termijn – als ze akkoord gaan met een geheimhoudingsplicht – inzicht in de voorgestelde remedie. Daarna kunnen ze op het voorstel reageren. De uitkomst wordt door ACM meegenomen in het uiteindelijke besluit over de fusie.

   

  Concurrentie

  RTL Nederland en Talpa willen samen verder om de internationale concurrentie met onder meer Netflix, Google, Amazon Prime Video, Apple en Viaplay beter aan te kunnen gaan. Daarbij speelt een sterkere positie van streamingdienst Videoland – onderdeel van RTL Nederland – na een fusie een belangrijke rol. Na de fusie wil het bedrijf verder gaan onder de naam RTL. RTL Nederland-eigenaar RTL Group krijgt 70 procent van de aandelen van het fusiebedrijf in handen. Talpa-eigenaar John de Mol de overige 30 procent. Hierdoor komt de fusie feitelijk op een overname uit. Na de overname wil John de Mol zich hoofdzakelijk gaan richten op het bedenken van programmaformats en het maken van programma’s.

  Autoriteit Consument & MarktACMRTLRTL NederlandTalpaTalpa NetworkVideolandonlineOTTstreamingdienstfusieovername

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)