Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Gratis RTL-programma’s terugkijken in 2023 voorbij: RTL XL gaat op in Videoland

  RTL Nederland heeft op de eigen website bekendgemaakt dat de gratis terugkijkdienst RTL XL begin 2023 opgaat in streamingdienst Videoland.
  Jarco Kriek
  30 augustus 2022
  comments 9
  Gratis RTL-programma’s terugkijken in 2023 voorbij: RTL XL gaat op in Videoland
  Foto Getty Images

  Met RTL XL kunnen Nederlanders op dit moment een deel van de RTL-programma’s gedurende een korte periode – namelijk zeven dagen - gratis maar wel met reclame terugkijken. RTL Nederland wil met het opgaan van RTL XL in Videoland volgens eigen zeggen een platform maken dat het grootste is met lokale content. Videoland verliest op dit moment tienduizenden klanten door de komst van meer internationale streamingdiensten naar Nederland. RTL beweert dat Videoland na Netflix nog wel de nummer twee streamingdienst is in Nederland.

   

  Meer inkomsten

  RTL Nederland probeert op alle manieren meer inkomsten uit streaming en interactieve diensten te halen. Het schrappen van het gratis RTL XL is hier onderdeel van. Maar ook providers als Ziggo en KPN gaan in de toekomst wat merken van de gewijzigde koers van RTL Nederland. Het blijkt dat het mediabedrijf van providers een extra vergoeding vraagt voor het opnemen van programma’s in de cloud, het zogenaamde cloudPVR. Ook de doorgiftevergoeding van de lineaire kanalen gaat omhoog. Mede hierdoor heeft Canal Digitaal besloten om de zenders RTL Lounge, RTL Crime en RTL Telekids uit het aanbod te schrappen. Bij de overgebleven RTL-zenders in het aanbod kunnen bij Canal Digitaal vanaf oktober geen programma’s meer opgenomen worden. Het tot zeven dagen terugkijken via de EPG blijft wel mogelijk,

   

  Videoland

  Vrijwel alle door RTL uitgezonden programma’s zijn voor langere tijd terug te kijken bij Videoland. Afhankelijk van het abonnement kan dit zonder reclame. Het goedkoopste Videoland-abonnement kost 5 euro per maand, maar bevat wel reclame. Bij de abonnementsvormen van 9 en 11 euro per maand kan reclamevrij gekeken worden. Het verschil tussen deze abonnementen is het maximale aantal apparaten waarmee de streamingdienst gelijktijdig kan worden gebruikt.

   

  Inkomsten

  Nu het kijkgedrag in Nederland in snel tempo aan het veranderen is, lijkt RTL een deel van de misgelopen reclame-inkomsten bij lineaire kanalen te willen compenseren. Veel mensen kijken uitgesteld naar eerder lineair uitgezonden programma’s. Door aan providers extra geld te vragen voor de opnamemogelijkheid en de gratis dienst RTL XL in betaaldienst Videoland onder te brengen, hoopt RTL de inkomsten op peil te houden.

  RTLRTL NederlandRTL XLVideolandonlineOTTstreamingdienstterugkijkenmediaconsumptieveranderend kijkgedrag

  Reacties