Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Grote uitbreiding DAB+ in aantocht: vergunningaanvraag nieuwe rasters wordt geopend

  Lokale omroepen kunnen een vergunning aanvragen om digitaal in de ether te gaan uitzenden via DAB+. Dit betekent een flinke zenderuitbreiding voor de luisteraars.
  Jarco Kriek
  7 december 2023
  comments 1
  Grote uitbreiding DAB+ in aantocht: vergunningaanvraag nieuwe rasters wordt geopend

  Publieke lokale omroepen kunnen vanaf 12 december een vergunning aanvragen om digitaal via de ether in DAB+ uit te gaan zenden. Uiteindelijk moeten lokale omroepen met een radiotak in de toekomst zowel analoog via FM als digitaal via DAB+ beschikbaar zijn. De nieuwe uitzendvergunningen voor lokale omroepen gaan uiterlijk op 1 september 2024 in en hebben een looptijd tot 31 augustus 2030. Geïnteresseerde publieke lokale omroepen kunnen een vergunning aanvragen bij toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI).

   

  Commercieel later

  Publieke lokale omroepen krijgen voorrang bij de aanvraag ten opzichte van commerciële omroepen. Het lokale DAB+ netwerk in Nederland wordt verdeeld in 57 uitzendrasters (allotments). Per raster mogen maximaal 18 zenders uitzenden, met een minimale bandbreedte van 64 kb/s. In eerste instantie krijgen publieke lokale omroepen tot 6 februari de tijd om een uitzendvergunning aan te vragen. Daarna volgt een traject waarbij de resterende bandbreedte wordt verdeeld onder commerciële gegadigden. Mocht daarna nog bandbreedte op het uitzendraster overblijven, dan kan deze onderling onder de vergunninghouders verdeeld worden. De verwachting is dat veel lokale uitzendrasters niet volledig met 18 zenders bezet zullen zijn en dus de geluidskwaliteit van radiozenders beter wordt door gebruik van meer bandbreedte.

   

  Oude vergunningen

  Op dit moment worden in delen van het land uitzendingen door publieke en commerciële lokale omroepen via DAB+ verzorgd. Het gaat hierbij om tijdelijke vergunningen die stoppen na 1 september 2024. Omroepen die van dit soort tijdelijke uitzendvergunning gebruik maken, moeten de komende maanden dus opnieuw een vergunning aanvragen om na 1 september nog digitaal in de ether te beluisteren te zijn. Door de nieuwe rasterindeling kan voor deze radiozenders het ontvangstgebied veranderen na het verkrijgen van een nieuwe uitzendvergunning.

  radiodigitaalDAB+lokale omroepNLPOuitzendvergunningRijksinspectie Digitale InfrastructuurRDI

  Reacties

 1. TV-TIP Papillon

  Papillon
  RTL 7 om 22:00 uur
  Henri Charrière (Charlie Hunnam) kraakt kluizen, maar hij zou nooit iemand vermoorden. Toch belandt hij na een onterechte veroordeling voor een moord die hij niet heeft gepleegd op gevangeniseiland Duivelseiland. Hij sluit een deal met medegevangene Louis Dega (Rami Malek): in ruil voor bescherming van Charrière helpt Dega hem ontsnappen.

  TV-TIP De Kist

  De Kist
  NPO 2 om 23:53 uur
  De laatste gast van het seizoen is Lucille Werner en de Lingo-presentatrice, die een tijdje in de Tweede Kamer heeft gezeten voor het CDA, heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Als klein meisje werd zij vanwege haar handicap letterlijk op handen gedragen door haar vader. Het was daarom een grote schok toen hij uit het leven stapte. Dit heeft een grote indruk achtergelaten op Lucille, die zich dagelijks inzet voor mensen met een beperking.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)