Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Grote verschuivingen op FM en DAB+ op komst

  KINK heeft de Nederlandse radiomarkt in beroering gebracht. De huidige FM-uitzendlicenties worden volgend jaar ingetrokken en opnieuw geveild.
  Jarco Kriek
  21 july 2022
  comments 0
  Grote verschuivingen op FM en DAB+ op komst
  Foto ProShots

  KINK ging in beroep tegen een beslissing van het kabinet, dat eerder besloot de huidige uitzendlicenties die op 31 augustus 2022 verlopen met drie jaar te verlengen. Deze zogenaamde noodverlenging is nu door de rechter vernietigd. Om te voorkomen dat er vanaf september veel lege plekken op de FM-band komen, heeft dezelfde rechter besloten dat de huidige uitzendlicenties tot uiterlijk 1 september 2023 worden verlengd. Hierdoor kunnen de radiozenders 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, Qmusic, 100%NL, SLAM!, Sublime en BNR Nieuwsradio voorlopig nog op de huidige manier via FM blijven uitzenden.

   

  Hoger beroep

  Het is overigens nog geen gelopen race in deze juridische strijd. Talpa heeft inmiddels aangekondigd tegen het besluit van de rechter in beroep te gaan. Ook andere radiostations bestuderen het vonnis van de rechter om een afweging te maken of ze in hoger beroep gaan. Talpa is met vier radiozenders het hardst getroffen. Voor de kavel die Radio 10 nu gebruikt kan het bij een komende veiling concurrentie krijgen van radiozender Joe van DPG Media, dat ook eigenaar van Qmusic is. Radio Veronica kan bij een komende veiling de hete adem van KINK in de nek voelen. Ook Radiocorp. is niet blij met de uitspraak van de rechter omdat het voor 100%NL relatief weinig betaalt voor de uitzendlicentie en mogelijk RadioNL de wirwar van kleine regionale zenders wil inruilen voor een grote sterke landelijke FM-frequentie.

   

  Tender

  De overheid krijgt van de rechter nu één jaar de tijd om een ordelijke tender (veiling) van de landelijke FM-frequenties voor commerciële omroepen in te richten en uit te voeren. Dit kan niet alleen zorgen dat bepaalde radiozenders landelijk van FM verdwijnen, maar ook dat bepaalde radiozenders op een andere frequentie gaan uitzenden.

   

  DAB+

  De komende herindeling van FM-frequenties heeft ook gevolgen voor de ruimte op mux 11C voor DAB+. De ruimte op deze mux is gekoppeld aan de landelijke FM-frequenties voor commerciële omroepen.

  radioFMDAB+uitzendlicentieveilingrechter

  Reacties

 1. TV-TIP De beentjes van Sint-Hildegard

  De beentjes van Sint-Hildegard
  NPO 1 om 21:18 uur
  In 35 jaar huwelijk met Gedda heeft Jan eigenlijk nooit iets zelf beslist. Na de dood van zijn schoonvader begint dat steeds meer te knagen: hij wil vrijheid. Jan maakt rare sprongen om dat te bereiken. Ondertussen voelt ook hun dochter Liesbeth zich gevangen in haar relatie.

  TV-TIP Bezorgd

  Bezorgd
  NPO 3 om 21:46 uur
  Iedereen die in de bezorgindustrie werkt probeert een goede toekomst veilig te stellen. Maar lukt dit ook met alle tekortkomingen van deze nieuwe economie?

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)