Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Grote verschuivingen op FM en DAB+ op komst

  KINK heeft de Nederlandse radiomarkt in beroering gebracht. De huidige FM-uitzendlicenties worden volgend jaar ingetrokken en opnieuw geveild.
  Jarco Kriek
  21 juli 2022
  comments 0
  Grote verschuivingen op FM en DAB+ op komst
  Foto ProShots

  KINK ging in beroep tegen een beslissing van het kabinet, dat eerder besloot de huidige uitzendlicenties die op 31 augustus 2022 verlopen met drie jaar te verlengen. Deze zogenaamde noodverlenging is nu door de rechter vernietigd. Om te voorkomen dat er vanaf september veel lege plekken op de FM-band komen, heeft dezelfde rechter besloten dat de huidige uitzendlicenties tot uiterlijk 1 september 2023 worden verlengd. Hierdoor kunnen de radiozenders 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, Qmusic, 100%NL, SLAM!, Sublime en BNR Nieuwsradio voorlopig nog op de huidige manier via FM blijven uitzenden.

   

  Hoger beroep

  Het is overigens nog geen gelopen race in deze juridische strijd. Talpa heeft inmiddels aangekondigd tegen het besluit van de rechter in beroep te gaan. Ook andere radiostations bestuderen het vonnis van de rechter om een afweging te maken of ze in hoger beroep gaan. Talpa is met vier radiozenders het hardst getroffen. Voor de kavel die Radio 10 nu gebruikt kan het bij een komende veiling concurrentie krijgen van radiozender Joe van DPG Media, dat ook eigenaar van Qmusic is. Radio Veronica kan bij een komende veiling de hete adem van KINK in de nek voelen. Ook Radiocorp. is niet blij met de uitspraak van de rechter omdat het voor 100%NL relatief weinig betaalt voor de uitzendlicentie en mogelijk RadioNL de wirwar van kleine regionale zenders wil inruilen voor een grote sterke landelijke FM-frequentie.

   

  Tender

  De overheid krijgt van de rechter nu één jaar de tijd om een ordelijke tender (veiling) van de landelijke FM-frequenties voor commerciële omroepen in te richten en uit te voeren. Dit kan niet alleen zorgen dat bepaalde radiozenders landelijk van FM verdwijnen, maar ook dat bepaalde radiozenders op een andere frequentie gaan uitzenden.

   

  DAB+

  De komende herindeling van FM-frequenties heeft ook gevolgen voor de ruimte op mux 11C voor DAB+. De ruimte op deze mux is gekoppeld aan de landelijke FM-frequenties voor commerciële omroepen.

  radioFMDAB+uitzendlicentieveilingrechter

  Reacties

 1. TV-TIP De Grote Huisverbouwing

  De Grote Huisverbouwing
  SBS 6 om 17:00 uur
  Doordat de aannemers, stukadoors en schilders niet aan zijn te slepen, slaan steeds meer Nederlanders zelf aan het boren, schroeven en sauzen. Maar lang niet iedereen is gezegend met het talent of het inzicht om de gedateerde binnenboel zonder ongelukken naar het heden te klussen. Om te voor­komen dat een roedel hobbyklussers zichzelf vastniet aan het nieuwe tapijt, nemen stylist Djamilla Smits en creatief uitvoerder Albert Stokkers het kluswerk uit handen om het huis om te toveren in een paleis.

  TV-TIP Flip or Flop

  Flip or Flop
  TLC om 18:00 uur
  Tarek el Moussa is, naar eigen zeggen, gezegend met een uitmuntende vastgoedneus. Samen met zijn (inmiddels ex-) vrouw Christina koopt hij huizen voor een prik, om die wat aan kant te timmeren en vervolgens voor de hoofdprijs te verkopen. Dit keer krijgen de twee een tip over een gigantisch, maar vervallen huis in het chique Anaheim Hills. De prijs is fors, het risico daarom groot. Want om het pand überhaupt aan te kunnen schaffen, moeten ze een dealtje sluiten met een investeerder.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)