Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Grote verschuivingen op FM en DAB+ op komst

  KINK heeft de Nederlandse radiomarkt in beroering gebracht. De huidige FM-uitzendlicenties worden volgend jaar ingetrokken en opnieuw geveild.
  Jarco Kriek
  21 juli 2022
  comments 0
  Grote verschuivingen op FM en DAB+ op komst
  Foto ProShots

  KINK ging in beroep tegen een beslissing van het kabinet, dat eerder besloot de huidige uitzendlicenties die op 31 augustus 2022 verlopen met drie jaar te verlengen. Deze zogenaamde noodverlenging is nu door de rechter vernietigd. Om te voorkomen dat er vanaf september veel lege plekken op de FM-band komen, heeft dezelfde rechter besloten dat de huidige uitzendlicenties tot uiterlijk 1 september 2023 worden verlengd. Hierdoor kunnen de radiozenders 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, Qmusic, 100%NL, SLAM!, Sublime en BNR Nieuwsradio voorlopig nog op de huidige manier via FM blijven uitzenden.

   

  Hoger beroep

  Het is overigens nog geen gelopen race in deze juridische strijd. Talpa heeft inmiddels aangekondigd tegen het besluit van de rechter in beroep te gaan. Ook andere radiostations bestuderen het vonnis van de rechter om een afweging te maken of ze in hoger beroep gaan. Talpa is met vier radiozenders het hardst getroffen. Voor de kavel die Radio 10 nu gebruikt kan het bij een komende veiling concurrentie krijgen van radiozender Joe van DPG Media, dat ook eigenaar van Qmusic is. Radio Veronica kan bij een komende veiling de hete adem van KINK in de nek voelen. Ook Radiocorp. is niet blij met de uitspraak van de rechter omdat het voor 100%NL relatief weinig betaalt voor de uitzendlicentie en mogelijk RadioNL de wirwar van kleine regionale zenders wil inruilen voor een grote sterke landelijke FM-frequentie.

   

  Tender

  De overheid krijgt van de rechter nu één jaar de tijd om een ordelijke tender (veiling) van de landelijke FM-frequenties voor commerciële omroepen in te richten en uit te voeren. Dit kan niet alleen zorgen dat bepaalde radiozenders landelijk van FM verdwijnen, maar ook dat bepaalde radiozenders op een andere frequentie gaan uitzenden.

   

  DAB+

  De komende herindeling van FM-frequenties heeft ook gevolgen voor de ruimte op mux 11C voor DAB+. De ruimte op deze mux is gekoppeld aan de landelijke FM-frequenties voor commerciële omroepen.

  radioFMDAB+uitzendlicentieveilingrechter

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Stavanger

  Schaatsen: World Cup Stavanger
  NPO 1 om 14:20 uur
  Je zou haar zo zonder helm bijkans niet herkennen, maar Marijke Groenewoud schaatst haar rondjes niet alleen maar op de achtervolging en massastart. De Hallumse reed tijdens het World Cup kwalificatietoernooi op de 1.500 meter zelfs naar het goud, nog voor topfavoriet Antoinette Rijpma-de Jong. Tijdens de aftrap van het World Cup-seizoen in het Japanse Obihiro bleef een nieuwe krachtmeting uit: de ploeg van Jillert Anema bleef thuis. In het Noorse Stavanger is Groenewoud wél weer van de partij.

  TV-TIP The Last Boy Scout

  The Last Boy Scout
  Paramount Network om 20:00 uur
  Privédetective Joe Hallenbeck (Bruce Willis) zit aan de grond. Dus komt het goed uit dat ex-footballspeler Jimmy Dix (Damon Wayans) hem inhuurt om zijn vriendin Cory (Halle Berry) te beschermen. Cory heeft belastende informatie over de eigenaar van Jimmy's oude club. Als ze vermoord wordt besluiten Joe en Jimmy haar dood te wreken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)