Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Grote verschuivingen op FM en DAB+ op komst

  KINK heeft de Nederlandse radiomarkt in beroering gebracht. De huidige FM-uitzendlicenties worden volgend jaar ingetrokken en opnieuw geveild.
  Jarco Kriek
  21 juli 2022
  comments 0
  Grote verschuivingen op FM en DAB+ op komst
  Foto ProShots

  KINK ging in beroep tegen een beslissing van het kabinet, dat eerder besloot de huidige uitzendlicenties die op 31 augustus 2022 verlopen met drie jaar te verlengen. Deze zogenaamde noodverlenging is nu door de rechter vernietigd. Om te voorkomen dat er vanaf september veel lege plekken op de FM-band komen, heeft dezelfde rechter besloten dat de huidige uitzendlicenties tot uiterlijk 1 september 2023 worden verlengd. Hierdoor kunnen de radiozenders 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, Qmusic, 100%NL, SLAM!, Sublime en BNR Nieuwsradio voorlopig nog op de huidige manier via FM blijven uitzenden.

   

  Hoger beroep

  Het is overigens nog geen gelopen race in deze juridische strijd. Talpa heeft inmiddels aangekondigd tegen het besluit van de rechter in beroep te gaan. Ook andere radiostations bestuderen het vonnis van de rechter om een afweging te maken of ze in hoger beroep gaan. Talpa is met vier radiozenders het hardst getroffen. Voor de kavel die Radio 10 nu gebruikt kan het bij een komende veiling concurrentie krijgen van radiozender Joe van DPG Media, dat ook eigenaar van Qmusic is. Radio Veronica kan bij een komende veiling de hete adem van KINK in de nek voelen. Ook Radiocorp. is niet blij met de uitspraak van de rechter omdat het voor 100%NL relatief weinig betaalt voor de uitzendlicentie en mogelijk RadioNL de wirwar van kleine regionale zenders wil inruilen voor een grote sterke landelijke FM-frequentie.

   

  Tender

  De overheid krijgt van de rechter nu één jaar de tijd om een ordelijke tender (veiling) van de landelijke FM-frequenties voor commerciële omroepen in te richten en uit te voeren. Dit kan niet alleen zorgen dat bepaalde radiozenders landelijk van FM verdwijnen, maar ook dat bepaalde radiozenders op een andere frequentie gaan uitzenden.

   

  DAB+

  De komende herindeling van FM-frequenties heeft ook gevolgen voor de ruimte op mux 11C voor DAB+. De ruimte op deze mux is gekoppeld aan de landelijke FM-frequenties voor commerciële omroepen.

  radioFMDAB+uitzendlicentieveilingrechter

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview