Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Grote zenderuitbreiding DAB+ op komst

  Binnen een jaar wordt het zenderaanbod op het digitale radionetwerk DAB+ veel uitgebreider. Het gaat hierbij niet om een landelijke, maar een regionale uitbreiding.
  Jarco Kriek
  25 augustus 2023
  comments 8
  Grote zenderuitbreiding DAB+ op komst

  Na overleg dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met buurlanden heeft gevoerd, is overeengekomen dat Nederland meer frequenties mag gebruiken voor het lokaal uitzenden van radiozenders via het digitale radionetwerk DAB+. Dit betekent concreet dat vanaf september 2024 alle lokale omroepen in Nederland de mogelijkheid krijgen om digitaal in de ether beschikbaar te zijn. Zij gaan uitzenden via de zogeheten 'laag 6'. Deze gaat bestaan uit 57 lokale uitzendregio’s. Hiermee kunnen alle lokale radiozenders een digitale plek in de ether inrichten.

   

  Tijdelijk

  Op dit moment zijn in diverse delen van Nederland al lokale DAB+ zenders in de lucht. Door de nieuwe overeenkomst kan de tijdelijke status van de huidige laag 6 vanaf volgend jaar worden opgeheven. In veel gevallen betekent dit dat ook de nu gebruikte frequenties met meer vermogen en via hogere opstelpunten mogen gaan uitzenden. Per lokale uitzendfrequentie/uitzendregio mogen maximaal 18 radiozenders gaan uitzenden. De maximale bandbreedte is 64 kb/s. Als op een frequentie/uitzendregio minder dan 18 radiozenders uitzenden dan mogen de actieve radiozenders de overgebleven restcapaciteit onderling verdelen. Publieke lokale omroepen die via FM in de ether te beluisteren zijn, moeten hetzelfde programma vanaf september 2024 ook digitaal via DAB+ aanbieden.

   

  Commercieel

  Naast de verplichte plek voor publieke lokale omroepen is er ook ruimte voor commerciële (lokale) omroepen. Deze kunnen tot september 2025 commerciële FM-zenders een lokale DAB+ uitzendvergunning aanvragen. Deze vergunningen worden op basis van binnenkomst van de aanvraag verleend. Voor eventuele overgebleven ruimte op de lokale DAB+ uitzendfrequenties wordt mogelijk na september 2025 een veiling of vergelijkende toets ingevoerd.

  radioDAB+digitaallokale omroepNLPO

  Reacties