Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Grotere radiozenders besparen niet op energiekosten en verslechteren ontvangst niet

  De mogelijkheid die Agentschap Telecom zegt te bieden om energiekosten te besparen door vermogen te verminderen, wordt door radiozenders niet gebruikt.
  Jarco Kriek
  26 november 2022
  comments 2
  Grotere radiozenders besparen niet op energiekosten en verslechteren ontvangst niet
  Foto Getty Images

  Robert-Jan van der Hoeven van zenderexploitant Broadcast Partners laat aan Totaal TV weten dat het inderdaad zo is dat toezichthouder Agentschap Telecom (AT) toestaat dat (commerciële) radiozenders met half vermogen uit te mogen zenden. “Het is niet uit te sluiten, dat dit voortkomt uit een vraag van een vergunninghouder, maar tot nu toe heeft geen enkel radiostation zich gemeld met de vraag om de zendvermogens te verlagen.”

   

  Ontvangst

  Van der Hoeven denkt de reden te weten waarom de regionale en landelijke radiozenders afzien van het aanpassen van het uitzendvermogen. “Allicht houdt dit verband met de onvermijdelijke consequentie, een afname van de ontvangstkwaliteit.” In reacties van lezers bij een eerder artikel over dit onderwerp op Totaal TV denken enkele reageerders dat het vermogen van zenders reeds verlaagd is, omdat de ontvangstkwaliteit verminderd is. Maar, zo stelt Van der Hoeven, wat kleinere stations (lokaal of klein regionaal) waar Broadcast Partners wat minder zicht op heeft daargelaten, is door niemand het zendvermogen verlaagd. Dit kan dus niet de oorzaak zij van eventuele ontvangstproblemen.

   

  Uitzendvergunning

  Als inhoudelijk naar de uitzendvergunningen wordt gekeken, dan wordt alleen een maximum zendvermogen genoemd. Nergens wordt een minimaal te gebruiken zendvermogen aangeduid. AT moet wel toezicht houden op doelmatig gebruik van de uitzendvergunning. Mogelijk heeft het besluit van de toezichthouder om commerciële radiozenders voor een periode van een jaar vrijstelling te geven om met een lager zendvermogen uit te zenden te maken met het doelmatig gebruik van de uitzendvergunning.

   

  Niets doen

  Inmiddels hebben enkele landelijke radiozenders aangegeven geen gebruik te gaan maken van de door AT aangereikte mogelijkheid. Dit geldt onder meer voor de radiozenders van Talpa Network (Radio 10, 538, Skyradio en Radio Veronica) en Sublime.

  Broadcast PartnersradioFMDAB+ontvangstuitzendvergunningenergiecrisistoezichthouderAgentschap TelecomAT

  Reacties

 1. TV-TIP Last Christmas

  Last Christmas
  Net5 om 20:30 uur
  Hoewel ze weinig met Kerst heeft, zit Kate (Emilia Clarke) er continu middenin. Ze werkt in een winkel die het hele jaar door kerstspullen verkoopt. Logisch dus dat ze het er niet naar haar zin heeft. Daar komt verandering in als de charmante Tom (Henry Golding) de winkel binnenstapt. Hij leert Kate weer van het leven en Kerst te genieten.

  TV-TIP Het grote 30 tellen tv-toernooi

  Het grote 30 tellen tv-toernooi
  NPO 1 om 20:33 uur
  Water links van Nederland! De eerste mensen op aarde! De vorige president van de Verenigde Staten! In Het grote 30 tellen tv-toernooi, zeg maar de tv-variant van het immens populaire spel 30 Seconds, zetten Isa Hoes, Jochem van Gelder en Berget Lewis zich, met versterking van familieleden, in voor het Liliane Fonds. Welk team weet binnen dertig tellen de meeste antwoorden te verzamelen? Giovanca Ostiana en Bert van Leeuwen presenteren.

  Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)