Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Grotere radiozenders besparen niet op energiekosten en verslechteren ontvangst niet

  De mogelijkheid die Agentschap Telecom zegt te bieden om energiekosten te besparen door vermogen te verminderen, wordt door radiozenders niet gebruikt.
  Jarco Kriek
  26 november 2022
  comments 2
  Grotere radiozenders besparen niet op energiekosten en verslechteren ontvangst niet
  Foto Getty Images

  Robert-Jan van der Hoeven van zenderexploitant Broadcast Partners laat aan Totaal TV weten dat het inderdaad zo is dat toezichthouder Agentschap Telecom (AT) toestaat dat (commerciële) radiozenders met half vermogen uit te mogen zenden. “Het is niet uit te sluiten, dat dit voortkomt uit een vraag van een vergunninghouder, maar tot nu toe heeft geen enkel radiostation zich gemeld met de vraag om de zendvermogens te verlagen.”

   

  Ontvangst

  Van der Hoeven denkt de reden te weten waarom de regionale en landelijke radiozenders afzien van het aanpassen van het uitzendvermogen. “Allicht houdt dit verband met de onvermijdelijke consequentie, een afname van de ontvangstkwaliteit.” In reacties van lezers bij een eerder artikel over dit onderwerp op Totaal TV denken enkele reageerders dat het vermogen van zenders reeds verlaagd is, omdat de ontvangstkwaliteit verminderd is. Maar, zo stelt Van der Hoeven, wat kleinere stations (lokaal of klein regionaal) waar Broadcast Partners wat minder zicht op heeft daargelaten, is door niemand het zendvermogen verlaagd. Dit kan dus niet de oorzaak zij van eventuele ontvangstproblemen.

   

  Uitzendvergunning

  Als inhoudelijk naar de uitzendvergunningen wordt gekeken, dan wordt alleen een maximum zendvermogen genoemd. Nergens wordt een minimaal te gebruiken zendvermogen aangeduid. AT moet wel toezicht houden op doelmatig gebruik van de uitzendvergunning. Mogelijk heeft het besluit van de toezichthouder om commerciële radiozenders voor een periode van een jaar vrijstelling te geven om met een lager zendvermogen uit te zenden te maken met het doelmatig gebruik van de uitzendvergunning.

   

  Niets doen

  Inmiddels hebben enkele landelijke radiozenders aangegeven geen gebruik te gaan maken van de door AT aangereikte mogelijkheid. Dit geldt onder meer voor de radiozenders van Talpa Network (Radio 10, 538, Skyradio en Radio Veronica) en Sublime.

  Broadcast PartnersradioFMDAB+ontvangstuitzendvergunningenergiecrisistoezichthouderAgentschap TelecomAT

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)