Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Hackers leggen Nederlandse tv- en internet provider deels plat

  Klanten van de kleinere Nederlandse aanbieder van tv- en internetdiensten Stichting Kabeltelevisie Pijnacker (SKP) ervaren overlast door een hack.
  Jarco Kriek
  24 april 2023
  comments 0
  Hackers leggen Nederlandse tv- en internet provider deels plat
  Foto ProShots

  Met een cyberaanval hebben hackers het netwerkverkeer van SKP verstoord. De aanval werd zaterdag geconstateerd. Toen kon er tijdelijk van vrijwel geen enkele dienst gebruik gemaakt worden. Inmiddels is de dienstverlening weer hervat, maar kunnen SKP-klanten nog steeds problemen ondervinden. Grotere aanbieders van tv en internet - zoals Ziggo, KPN en T-Mobile - melden geen problemen bij de levering van diensten.

   

  Ransomware

  SKP is getroffen door gijzelingssoftware, ook wel ransomware genoemd. Dergelijke schadelijke software komt meestal door via een phishingmail een computernetwerk binnen. Bestanden worden door hackers vergrendeld. Tegen betaling kan bij de hackers de code worden gekocht de om bestanden weer te ontgrendelen. Onlangs werd onder meer ook voetbalbond KNVB getroffen door een cyberaanval uitgevoerd met ransomware.

   

  Aangifte

  SKP heeft bij de politie aangifte gedaan van de cyberaanval. Onduidelijk is of ook bij Autoriteit Persoonsgegevens (AP) melding wordt gemaakt. Dit is doorgaans wel het geval als bij een cyberaanval klantgegevens worden gestolen. SKP meldt op dit moment dat het e-mailverkeer nog verstoord is. Ook heeft een beperkt deel van de klanten geen internetverbinding door de cyberaanval. Op een speciale pagina houdt SKP klanten op de hoogte van de ontwikkelingen rond de aanval.

  SKPhackersinternetcriminelencyberaanvalransonwaretvtelevisieinternet

  Reacties

 1. TV-TIP Sweet Home Alabama

  Sweet Home Alabama
  RTL 8 om 20:25 uur
  Modeontwerpster Melanie (Reese Witherspoon) staat op het punt te gaan trouwen met Andrew (Patrick Dempsey), de zoon van de burgemeester van New York. Alleen is ze nog getrouwd met Jake (Josh Lucas), haar jeugdliefde uit Alabama. Omdat hij weigert de scheidingspapieren te ondertekenen, gaat Melanie naar Alabama om de scheiding te regelen.

  TV-TIP Tomb Raider

  Tomb Raider
  RTL 7 om 20:25 uur
  Jaren geleden verdween haar vader, een excentrieke avonturier, spoorloos. Nu besluit de Londense fietskoerier Lara Croft (Alicia Vikander) hem te gaan zoeken. Ze begint haar zoektocht op zijn laatst bekende bestemming: een eiland voor de kust van Japan. Dat is het begin van een avontuur vol gevaren.

  Interview