Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Harde aanpak radiopiraat tijdens kerstdagen

    Traditiegetrouw zijn er rond de naderende kerstdagen in Nederland veel etherpiraten actief. Dit jaar kan men rekenen op een harde aanpak van het Agentschap Telecom. Daarbij worden zenders vooral civielrechtelijk aangepakt.
    Jarco Kriek
    9 december 2011
    comments 1
    Harde aanpak radiopiraat tijdens kerstdagen

    Traditiegetrouw zijn er rond de naderende kerstdagen in Nederland veel etherpiraten actief. Dit jaar kan men rekenen op een harde aanpak van het Agentschap Telecom. Daarbij worden zenders vooral civielrechtelijk aangepakt.

    Radiopiraten – zoals de etherpiraat meestal in de volksmond wordt genoemd – zijn in Nederland al tientallen jaren actief. Het hoogtepunt van de radiopiraten lag in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Toen waren er in Nederland vele duizenden radiopiraten actief. In en om de grote steden waren er tevens veel radiopiraten die op professionele basis met commerciële exploitatie 24 uur per dag uitzonden. Daar kwam in 1989 verandering in toen de laatste grote radiopiraat – Keizerstad FM uit Nijmegen – met het doorlopend uit de lucht halen van de radiozender en als klapstuk het kenmerken van de radiozender als criminele organisatie – zoals bedoeld in artikel 140 van het wetboek – een einde aan.

    Sindsdien is het aantal radiopiraten in Nederland alleen maar kleiner geworden. Alleen in het oosten en noorden van Nederland zijn nog tientallen radiopiraten dagelijks actief. Echter rond de kerstdagen doen veel Nederlanders die vroeger deel van radiopiratenzenders uitmaakten weer voor enkele dagen de ooglap voor. Mede omdat nu in Nederland vrijwel elke beschikbare FM-frequentie legale uitzendingen van radiozenders door het Agentschap Telecom is uitgegeven zegt deze toezichthouder dat de vele radiopiraten die tijdens het einde van het jaar actief zijn storingen van legale radiozenders veroorzaken. Hierom gaat men tijdens de kerstdagen streng illegaal gebruik van etherfrequenties controleren. De verwachting is dat er niet alleen zenders uit de lucht worden gehaald. Een aantal geconstateerde overtredingen zal eerst gepaard gaan met het verzoek de uitzendingen te staken met daaraan gekoppeld een civielrechtelijke procedure.

    En de kosten die met deze civielrechtelijke procedure gemoeid gaan worden fors hoger. Nog voor de kerstdagen kan een boete voor het illegaal uitzenden op een FM-frequentie via deze civielrechtelijke procedures oplopen tot maar liefst € 45.000,- per geconstateerde overtreding. De hoogte van het boetebedrag is volgens het Agentschap Telecom mede afhankelijk van de geconstateerde overtreding. Dit wordt onder andere bepaald door de mate van storing die de etherpiraat met zijn uitzending veroorzaakt. Naast de hogere boete hanteert Agentschap Telecom een lik-op-stuk beleid. De overtreder ontvangt bij illegaal uitzenden eerst een waarschuwing. Als binnen een uur geen gehoor wordt gegeven aan de waarschuwing kan de inspecteur ter plaatse direct een overtreding constateren. Dan zal de inspecteur een Rapport van Bevindingen opstellen en riskeert de overtreder de boete. Agentschap Telecom hoopt met deze aanpak overtredingen en overlast te voorkomen

    Verder gaat het Agentschap Telecom ook de zogenaamde feesttentpiraat harder aanpakken. De illegale uitzending vinden gecombineerd met een feest in tent en etablissement plaats. Hierbij wordt steeds vaker gebruik gemaakt van flink forsere uitzendvermogens en uitzendmasten. Vanwege de overlast die deze etherpiraten veroorzaken zal Agentschap Telecom zich ook meer op dit soort overtreders richten.

    Agentschap Telecomradiopiraatetherpiraat

    Reacties

  1. TV-TIP De Verraders

    De Verraders
    RTL 4 om 20:00 uur
    Het team verraders begon dit seizoen voortvarend. De saboteurs boekten een paar grote overwinningen, en ze lieten de getrouwen alle hoeken van het omvangrijke Château de Béguin zien. Langzaam maar zeker herpakten de getrouwen zich, waarna de verraders ook een paar flinke nederlagen om de oren kregen. In de finale zien we of deze omslag genoeg is om het zilver veilig te stellen voor de eerlijke deelnemers. Of lachen de sneaky verraders toch nog als laatst?

    TV-TIP Outback Crystal Hunters

    Outback Crystal Hunters
    discovery om 20:30 uur
    Spirituele types zweren bij de genezende kracht van kristallen en exotische mineralen. De ­Australische outback ligt hier vol mee, dus het geld ligt daar zowat voor het oprapen. Klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het jagen op ­kristallen erg moeilijk. De outback is overdag loeiheet, ’s nachts erg koud, er zijn wilde beesten én je hebt tijdens het graven altijd te maken met instortingsgevaar. Grote risico’s, maar daar staat tegenover dat je met een gelukkige vondst in één klap miljonair kan zijn.

    Interview