Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  HD bij KPN de basis, Ziggo hint op beterschap

  Het is inmiddels meer dan 15 jaar geleden dat uitzenden in HD-kwaliteit bij tv-zenders intrede maakte. Maar is HD bij alle distributeurs nu de basis?
  Jarco Kriek
  26 juni 2021
  comments 14
  HD bij KPN de basis, Ziggo hint op beterschap
  Foto Getty Images

  Het WK voetbal 2006 stond aan de wieg van de grotere intrede van HD in het Nederlandse medialandschap. Maar wie denkt dat HD in de 15 jaar daarna is uitgegroeid tot de basis van het zenderaanbod dat distributeurs aan klanten leveren, heeft het verkeerd. Bij sommige distributeurs is HD inderdaad de basis van het zenderaanbod. Maar andere blijven achter, soms zelfs ver achter. Het verschil tussen de twee grootste distributeurs van Nederland Ziggo en KPN alleen al is enorm groot.

   

  KPN

  Petje af voor KPN. Met Interactieve TV scoort het telecombedrijf op het gebied van doorgifte uitermate goed. Driekwart (drie op de vier zenders dus) die KPN in diverse abonnementen aan klanten levert, wordt via de bruikleendecoder van KPN iTV in HD in de woning of het bedrijfspand geleverd. Als we alleen naar het basispakket kijken dan zien we een nog indrukwekkender beeld. Alleen de zenders NPO Nieuws, NPO Zappelin Extra, RTV-7, Utsav-Bahrat en TV538 worden niet in HD aan klanten geleverd. Dit houdt in dat meer dan negentig procent van de zenders in het basispakket in HD voor de abonnee beschikbaar is. Daarbij dient dan ook nog gezegd te worden dat – uitgezonderd TV538 – de zenders die in SD worden doorgegeven niet voor KPN in HD beschikbaar zijn. KPN kan zich van de lineaire traditionele landelijke distributeurs dan ook een koploper noemen als het om het leveren van zenders in HD gaat.

   

  Ziggo

  Bij Ziggo is de situatie heel anders en geldt het spreekwoord 'stilstand is achteruitgang'. En daar zijn de gevolgen nu van zichtbaar. Het kabelbedrijf lijkt zich in de afgelopen jaren te veel gefocust te hebben op de uitschakeling van analoge tv en het sneller maken van internet. Het is in de tussentijd vergeten het HD-aanbod op peil te houden. Waar bij KPN 75 procent van het totale zenderaanbod in HD wordt geleverd, komt de teller bij Ziggo niet verder dan 45 procent. En dat terwijl Ziggo enkele jaren geleden nog een van de koplopers wat betreft leveren in HD was.

   

  Meer HD?

  Maar het kabelbedrijf belooft beterschap. Het is begonnen met het uitschakelen van dubbele verspreiding van zenders in zowel SD- als HD-kwaliteit. De bandbreedte die hierbij vrij gaat komen, wordt volgens een woordvoerder deels gebruikt voor het uitbreiden van het HD-aanbod. Wanneer daarmee wordt beginnen, is op dit moment nog niet duidelijk. Maar om de achterstand op concurrenten als KPN, T-Mobile en andere distributeurs niet te groot te laten worden, is het voor niet alleen voor Ziggo maar ook voor de abonnees van het kabelbedrijf te hopen dat met de HD-uitbreiding op korte termijn – al dan niet gefaseerd – wordt begonnen.

   

  DKTV

  Bij Ziggo zit een klein addertje onder het gras dat grote gevolgen kan hebben. Als Ziggo SD uitzet en zenders alleen in HD gaat aanbieden, dan komen meer HD-kanalen in het ongecodeerde DKTV (KabelTV) zenderaanbod terecht. Dit betekent dat voor een deel van de klanten van het kabelbedrijf de noodzaak zou kunnen wegvallen om het digitale instappakket TV Start/TV Standaard te kopen. Immers in dit pakket wordt het merendeel van de zenders die nu in het DKTV-pakket in SD worden aangeboden in HD aan klanten geleverd. Het stoppen van het simultaan uitzenden van zenders in SD en HD kan voor Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo dus tot omzetverlies leiden. Een andere mogelijkheid is dat de maandelijkse abonnementskosten voor het DKTV abonnement worden verhoogd vanaf het moment dat meer zender bij dit abonnement in HD aan klanten worden geleverd.

   

  UPDATE: bij dit artikel is uitgegaan van informatie in de vorm van zenderoverzichten die Ziggo en KPN via eigen internetsites zelf aan bestaande en mogelijk nieuwe klanten levert. In het zenderoverzicht geeft KPN zelf aan dat TV538 in HD aan klanten wordt geleverd. In praktijk blijkt dit niet het geval. 

  ZiggoVodafoneZiggoKPNInteractieve TViTVtvtelevisieHDzenderaanbod

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)