Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Heeft NPO 3FM nog bestaansrecht op FM? Marktaandeel en bereik dramatisch

  Hoelang blijft NPO-radiobaas Jurre Bosman NPO 3FM nog beschermen? Het dalende marktaandeel maakt de FM-frequenties voor 3FM meer en meer onlogisch.
  Jarco Kriek
  31 mei 2023
  comments 3
  Heeft NPO 3FM nog bestaansrecht op FM? Marktaandeel en bereik dramatisch
  Foto Getty Images

  De nieuwe luistercijfers zijn voor de jongerenzender NPO 3FM zowel in marktaandeel als het wekelijkse bereik dramatisch. De zender maakt gebruik van een van de betere FM-frequentiekavels van Nederland. Hierdoor is de zender bijna overal in Nederland binnen- en buitenshuis en dus thuis en onderweg te beluisteren. Tv-providers als Ziggo, KPN, T-Mobile en Delta moeten de zender verplicht aanbieden aan alle klanten. En ondanks deze riante ontvangstmogelijkheden blijft NPO 3FM elke week luisteraars en dus marktaandeel verliezen.

   

  Minder luisteraars

  De luistercijfers over week 21 die vandaag door NMO bekend zijn gemaakt, laten de jongerenzender verder in het moeras zakken. In vier weken tijd is NPO 3FM 200.000 mensen kwijtgeraakt die wekelijks een of meer keer naar de zender luisterden. Dit is een percentage van maar liefst 20 procent. Het wekelijks bereik is gekelderd naar 756.000 luisteraars. Het marktaandeel is volgens de onderzoekers gedaald naar 1,6 procent. In de hoogtijdagen van deze radiozender - met onder meer Giel Beelen en Gerard Ekdom in de programmering - lag het marktaandeel bijna tien keer zo hoog.

   

  Extra zenders

  Om het allemaal nog pijnlijker te maken, blijkt dat zelfs de extra zenders van Qmusic en Radio 10 met respectievelijk een miljoen en 769.000 luisteraars een hoger wekelijks bereik te hebben. Het marktaandeel van Qmusic is met 1,6 procent gelijk aan die van NPO 3FM. Die van de extra zenders van Radio 10 met 1,4 procent net een fractie lager. Maar deze zenders hebben geen krachtige landelijke verspreiding via de FM en zijn in de ether alleen via DAB+ te beluisteren. Ook wordt er veel online naar deze extra zenders geluisterd.

   

  NPO Radio 5

  DAB+ is wellicht een logischer plek voor NPO 3FM in de ether. Met alleen een ontvangstmogelijkheid via DAB+ en online bereikt NPO Radio 5 op dit moment al meer luisteraars, namelijk 991.000. Het wekelijkse bereik lag in week 20 zelfs op bijna 1,2 miljoen. Het huidige marktaandeel bedraagt 7,1 procent. Met NPO Radio 5 op de FM-frequenties van NPO 3FM is het niet uitgesloten dat het wekelijks bereik van NPO Radio 5 zou verdubbelen.

   

  Commercieel

  De commerciële jongerenzenders Radio 538 en SLAM! hebben het op dit moment ook moeilijker dan voorheen. Omdat jongeren meer online en via streamingdiensten luisteren, zien ook deze zenders het aantal wekelijkse luisteraars dalen. Maar veel minder dan NPO 3FM. Radio 538 bereikt ruim 2,8 miljoen luisteraars en zelfs het kleine SLAM! overschrijdt de grens van een miljoen. En dat moet toch voor hoofdbrekens zorgen op het hoofdkantoor van de NPO op het Mediapark in Hilversum.

  NPOpublieke omroepNPO 3FM3FMNPO Radio 5radioFMDAB+onlineradioluistercijfers

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)