Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Heeft NPO 3FM nog bestaansrecht op FM? Marktaandeel en bereik dramatisch

  Hoelang blijft NPO-radiobaas Jurre Bosman NPO 3FM nog beschermen? Het dalende marktaandeel maakt de FM-frequenties voor 3FM meer en meer onlogisch.
  Jarco Kriek
  31 mei 2023
  comments 3
  Heeft NPO 3FM nog bestaansrecht op FM? Marktaandeel en bereik dramatisch
  Foto Getty Images

  De nieuwe luistercijfers zijn voor de jongerenzender NPO 3FM zowel in marktaandeel als het wekelijkse bereik dramatisch. De zender maakt gebruik van een van de betere FM-frequentiekavels van Nederland. Hierdoor is de zender bijna overal in Nederland binnen- en buitenshuis en dus thuis en onderweg te beluisteren. Tv-providers als Ziggo, KPN, T-Mobile en Delta moeten de zender verplicht aanbieden aan alle klanten. En ondanks deze riante ontvangstmogelijkheden blijft NPO 3FM elke week luisteraars en dus marktaandeel verliezen.

   

  Minder luisteraars

  De luistercijfers over week 21 die vandaag door NMO bekend zijn gemaakt, laten de jongerenzender verder in het moeras zakken. In vier weken tijd is NPO 3FM 200.000 mensen kwijtgeraakt die wekelijks een of meer keer naar de zender luisterden. Dit is een percentage van maar liefst 20 procent. Het wekelijks bereik is gekelderd naar 756.000 luisteraars. Het marktaandeel is volgens de onderzoekers gedaald naar 1,6 procent. In de hoogtijdagen van deze radiozender - met onder meer Giel Beelen en Gerard Ekdom in de programmering - lag het marktaandeel bijna tien keer zo hoog.

   

  Extra zenders

  Om het allemaal nog pijnlijker te maken, blijkt dat zelfs de extra zenders van Qmusic en Radio 10 met respectievelijk een miljoen en 769.000 luisteraars een hoger wekelijks bereik te hebben. Het marktaandeel van Qmusic is met 1,6 procent gelijk aan die van NPO 3FM. Die van de extra zenders van Radio 10 met 1,4 procent net een fractie lager. Maar deze zenders hebben geen krachtige landelijke verspreiding via de FM en zijn in de ether alleen via DAB+ te beluisteren. Ook wordt er veel online naar deze extra zenders geluisterd.

   

  NPO Radio 5

  DAB+ is wellicht een logischer plek voor NPO 3FM in de ether. Met alleen een ontvangstmogelijkheid via DAB+ en online bereikt NPO Radio 5 op dit moment al meer luisteraars, namelijk 991.000. Het wekelijkse bereik lag in week 20 zelfs op bijna 1,2 miljoen. Het huidige marktaandeel bedraagt 7,1 procent. Met NPO Radio 5 op de FM-frequenties van NPO 3FM is het niet uitgesloten dat het wekelijks bereik van NPO Radio 5 zou verdubbelen.

   

  Commercieel

  De commerciële jongerenzenders Radio 538 en SLAM! hebben het op dit moment ook moeilijker dan voorheen. Omdat jongeren meer online en via streamingdiensten luisteren, zien ook deze zenders het aantal wekelijkse luisteraars dalen. Maar veel minder dan NPO 3FM. Radio 538 bereikt ruim 2,8 miljoen luisteraars en zelfs het kleine SLAM! overschrijdt de grens van een miljoen. En dat moet toch voor hoofdbrekens zorgen op het hoofdkantoor van de NPO op het Mediapark in Hilversum.

  NPOpublieke omroepNPO 3FM3FMNPO Radio 5radioFMDAB+onlineradioluistercijfers

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview