Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Het kan echt: zo kijk je Formule 1 bij Viaplay in veel betere beeldkwaliteit

  Snel bewegende sportbeelden kijken met niet al te hoge bandbreedte? Dat vraagt om problemen, zo ondervindt Viaplay op pijnlijke wijze. Maar er is een oplossing.
  Jarco Kriek
  22 maart 2023
  comments 10
  Het kan echt: zo kijk je Formule 1 bij Viaplay in veel betere beeldkwaliteit
  Foto Getty Images

  Niet iedere Viaplay-abonnee klaagt over de beeldkwaliteit, maar een deel van de abonnees blijft ontstemd over de slechte beeldkwaliteit. Elk Formule 1-weekend stromen de sociale media onder de hashtags #viaplayf1 en #viaplaysportnl vol met klaagzangen van abonnees. Behalve over de beeldkwaliteit wordt er ook geklaagd ook over wegvallende verbindingen en het commentaar bij de rondjesrijdende racemonsters. Het commentaar is natuurlijk vooral een kwestie van persoonlijke smaak.

   

  Bandbreedte

  Over de beeldkwaliteit kunnen we wel een technisch verhaal houden. Viaplay biedt Formule 1 in Full HD 1080p/50 met een gemiddelde bandbreedte van 5 Mb/s aan. Te weinig voor een echt goede beeldbeleving op grotere televisieschermen, zoals die in steeds meer Nederlandse huiskamers te vinden zijn. Wie beeldkwaliteit belangrijk vindt, zal dus ook eerder klagend aan de bel trekken over de beelden tijdens live sport zoals Formule 1 en voetbal. Zeker als er snelle beeldbewegingen plaatsvinden. De keuze van Viaplay voor de huidige bandbreedte is enerzijds wel begrijpelijk. Als online live sportcontent met hogere bandbreedte zou worden aangeboden, werd het achterliggende netwerk meer belast. En een deel van de abonnees heeft met de huidige belasting al last van inlogproblemen en beeldhaperingen. Bij een hogere bandbreedte wordt de kans op dergelijke storingen alleen maar groter.

   

  Beter beeld

  Toch bestaat er op dit moment voor meer dan negentig procent van de Nederlandse huishoudens een mogelijkheid om Formule 1 bij Viaplay in een veel betere beeldkwaliteit te bekijken. Niet in 4K - zoals Ziggo deed voor zijn eigen klanten met geschikte apparatuur – maar wel in HD (1080i) zoals vroeger via Ziggo Sport Totaal bij alle andere providers. Formule 1 wordt via het lineaire kanaal Viaplay Xtra namelijk met met een bandbreedte - afhankelijk van de provider - tot bijna 12 Mb/s aangeboden bij Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta, Caiway en Solcon. Dat is dus een 2,5 keer hogere bandbreedte dan bij Viaplay online.

   

  Abonnement

  Wie beeldbeleving hoog in het vaandel heeft staan, kan dus het beste via Viaplay Xtra naar Formule 1 kijken. Niet iedere Viaplay-abonnee heeft echter toegang tot dit lineaire kanaal. Alleen als het Viaplay-abonnement is afgesloten bij een van bovengenoemde providers kan naar het lineaire kanaal Viaplay Xtra worden gekeken. Dit betekent in de praktijk dat met abonnementen die rechtstreeks via Viaplay – in veel gevallen met korting – zijn gekocht, geen toegang tot Viaplay Xtra mogelijk is. Viaplay Xtra is daarnaast alleen op zaterdag en zondag met live beelden beschikbaar tijdens de Formule 1-weekends. Ook moet rekening worden gehouden met de kans dat de lineaire doorgifte van Viaplay Xtra op een bepaald moment gestaakt wordt. De huidige distributieovereenkomst met de deelnemende providers loopt namelijk op 1 juni af.

  ViaplayViaplay GroupViaplay XtraOTTonlinestreamingdienstlineairtvtelevisiebeeldkwaliteit

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)