Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Hoe serieus neemt Viaplay de eigen abonnees?

  Tot welke hoogte kan je klanten schofferen? Viaplay lijkt hard bezig om de maximale grens te verkennen, nu wederom een belofte wordt gebroken.
  Jarco Kriek
  23 januari 2023
  comments 5
  Hoe serieus neemt Viaplay de eigen abonnees?
  Foto Getty Images

  Na het niet aanbieden van de beloofde zes gratis Formule 1-races voor alle Nederlanders in 2022 en het toch in beeld brengen van reclame tijdens Formule 1 in de vorm van reclamebanners van onder meer Carglass en Staatsloterij breekt Viaplay" target="_blank">Viaplay voor de derde keer een belofte. Dit keer worden abonnementsprijzen fors verhoogd. Dit terwijl de streamingdienst enkele maanden geleden nog bij hoog en laag beweerde in 2023 geen prijsverhogingen door te voren.

   

  Begrijpelijk

  Op zich is de nu door Viaplay aangekondigde prijsverhoging begrijpelijk. Ook voor de Zweedse eigenaar stijgt de maandelijkse energierekening. En de servers die voor streamingdiensten een essentieel onderdeel zijn van het leveren van content zijn stroomvreters. Ook heeft Viaplay meer uitzendrechten voor sportcompetities gekocht en heeft het tientallen nieuwe films en series toegevoegd die exclusief voor de streamingdienst zijn gemaakt. Met andere woorden, het contentaanbod is groter geworden. Allemaal redenen die een prijsaanpassing rechtvaardigen.

   

  Communicatie

  Maar beloofd is nu eenmaal beloofd. Tenminste, dat vinden we in Nederland. Wellicht dat in Zweden, het thuisland van deze streamingdienst, andere normen gelden, maar zuinige Nederlanders worden vaak ziedend als beloftes of financieel gebied geschonden worden. Waar het in dit geval allemaal om draait is communicatie. Het is een communicatieve fout om al in de zomer aan te kondigen dat het daaropvolgend jaar geen prijsverhoging wordt doorgevoerd. Zeker als op dat moment een oorlog in Oekraïne gaande is en hierdoor energieprijzen tot op dat moment nog ongekende hoogte aan het stijgen zijn.

   

  Grens

  De vraag voor is nu hoe vaak dat Viaplay iets kan beloven en dan later de belofte toch naast zich neer legt. Betrouwbaarheid is belangrijk voor een dienstenaanbieder. Viaplay heeft als belangrijk voordeel dat het films, series en sport (semi)exclusief kan aanbieden. Maar ondanks die exclusiviteit lijkt één ding zeker: Viaplay kan niet onbegrensd doorgaan met het breken van beloftes. Grenzen kun je tot op zekere hoogte oprekken, maar op een gegeven moment klapt de boel als een elastiek uit elkaar en zoeken de abonnees hun heil elders. Voor Formule 1 kan de liefhebber uitwijken naar de eigen streamingdienst F1 TV Pro van FOM, de uitbater van de Formule 1. Ook PDC heeft een eigen streamingdienst die – eventueel met een kleine omweg – voor Nederlandse dartliefhebbers verkrijgbaar is. 

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienst

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)