Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Illegale IPTV lijkt grote winnaar van sportzomer 2024: providers en streamingdiensten de dupe

    Het stilleggen van de activiteiten van de illegale dienst IPTVpremium werd door Stichting BREIN met enige jubel in de openbaarheid gebracht. Maar is er wel reden voor deze vreugdestemming?
    Jarco Kriek
    11 juli 2024
    comments 8
    Illegale IPTV lijkt grote winnaar van sportzomer 2024: providers en streamingdiensten de dupe
    Foto Getty Images

    Hoeveel abonnees de illegale dienst IPTVpremium had, maakt Stichting BREIN niet openbaar. Het is wellicht een aanwijzing dat de beheerde niet uitzonderlijk veel illegale IPTV-abonnementen verkocht. De ‘spierballentaal’ van BREIN om de kopers van deze abonnementen op hun telefoon een bericht te sturen dat zij niet meer illegaal kunnen kijken naar bijvoorbeeld Ziggo Sport, ESPN en Viaplay is voor de bühne. Nog nooit maakte BREIN echt jacht op kopers – en dus de gebruikers – van dergelijke illegale IPTV-abonnementen, terwijl juist daar de sleutel ligt die ertoe kan leiden dat het sentiment onder kijkers over illegale IPTV anders wordt.

     

    Onschuldig

    Objectief gezien staat de handel in illegale IPTV gelijk aan diefstal en heling. De eigenaren van de illegale servers en indirect de verkopers van dergelijke abonnementen stelen de content. De kopers van de illegale abonnementen zijn daarna de helers van de gestolen content. Iedereen vindt het normaal dat dieven die waardevolle spullen uit huizen stelen en de kopers van de gestolen goederen voor de rechter verschijnen en hiervoor bestraft worden. Bij illegale IPTV ziet een groep kijkers dit anders. Daarbij wordt een soort van Robin Hood-achtig geromantiseerd beeld geschetst.

     

    Internetcriminelen

    Maar is dit terecht? Robin Hood stal van de rijken en verdeelde daarna de buit onder de armen, zo gaat de legende. Dat de beheerders van de illegale servers stelen van providers als Ziggo, KPN, Odido en Delta staat als een paal boven water. Dit geldt ook voor het stelen van de content bij streamingdiensten als Netflix, Videoland en Disney+. Dat gebeurt niet alleen bij Nederlandse providers, maar bij providers en streamingdiensten in de hele wereld. Los van de vraag of deze bedrijven allemaal zo rijk zijn, stopt hier de vergelijking met Robin Hood. De Robin Hood in het verhaal van de illegale IPTV is geen weldoener, maar een keiharde (internet)crimineel die veel geld verdient aan de spullen die hij steelt. Dit geldt ook voor de verkopers van de illegale IPTV-abonnementen. De marges zijn hoog, de pakkans is klein. Als er dan soms een illegale dienst wordt gepakt, zijn de kopers van de illegale abonnementen – de 'armen' in het Robin Hood verhaal - financieel gezien het grootste slachtoffer. Zij hebben abonnementen vooruit betaald en kunnen fluiten naar hun geld.

     

    Moeilijk te stoppen

    In een periode waarin sport het hoofdgerecht is op de menukaart van veel kijkers, doen verkopers van de illegale abonnementen er alles aan om hun waar te verkopen. Het hoofdgerecht is meestal het duurste op de menu, en dat geldt ook voor het kijken naar sport. Wie bijvoorbeeld Wimbledon, de Tour de France en de Olympische Spelen het uitgebreidst wil volgen, kan niet uit de voeten met alleen het tv-abonnement van zijn provider. Er moeten extra abonnementen gekocht worden. Dit kan in combinatie met andere sporten, zoals voetbal, darts en Formule 1, oplopen tot tientallen euro per maand extra bovenop de standaard maandrekening voor tv en internet. Dan is de stap naar een illegaal abonnement met meer dan 10.000 zenders en daarnaast nog een veelvoud aan films en series makkelijk om te maken. En dit illegale abonnement kost per jaar dan ook nog eens minder dan een maand legaal sportcontent kijken.

     

    Achterhoedegevecht

    De jubelstemming waarmee BREIN zijn succesvolle acties onder de aandacht brengt, krijgt een grauwe rand als we naar sociale media en verkoopsites als Marktplaats kijken. Verkopers van illegale IPTV-abonnementen adverteren op deze platformen openlijk hun abonnementen. Door de namen van betaalzenders, providers en streamingdiensten op een slimme manier in de teksten te noemen, verschijnt de aanbieding zonder pardon in beeld als gebruikers zoeken op deze termen. Wie op Google zoekt naar illegale IPTV heeft een keuze van niet tientallen maar honderden verschillende aanbieders. Ook op de bekende Bazaar in Beverwijk kan men in elke hal op het terrein op meerdere plekken mediaspelers met illegale abonnementen kopen. Stekkertjes in het apparaat en illegaal kijken maar. BREIN kijkt machteloos toe. Voor enig succes in de strijd tegen illegale IPTV is actie tegen gebruikers nodig. Dit is in Nederland moeilijk. De privacy van Nederlanders staat bij rechters hoog in het vaandel, en in het geval van illegaal kijken hoger dan dit in theorie strafbare feit. Tot dit verandert,blijven internetcriminelen de hardst lachende partij.

    illegaalIPTVinternetinternetcriminelenabonnement

    Reacties