Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Internet via de ether wordt een stuk sneller, en eerder dan gedacht

  Eerder dan verwacht komt er een alternatief voor vast internet dankzij sneller 5G via de ether.
  Jarco Kriek
  28 februari 2023
  comments 0
  Internet via de ether wordt een stuk sneller, en eerder dan gedacht
  Foto Getty Images

  Een echte vervanging voor internet via de vaste netwerken van VodafoneZiggo, KPN NetwerkNL/Glaspoort, Delta Fiber en Open Dutch Fiber is 5G nog lang niet. Maar toch is er goed nieuws voor mensen die in een buitengebied wonen en mobiel internet willen gebruiken voor een vlotte verbinding. Echt sneller 5G komt namelijk eerder beschikbaar dan gedacht. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft namelijk het zogenoemde Nationaal Frequentieplan (NFP) gepubliceerd.

   

  Echt 5G

  De extra ruimte om overal in Nederland landelijke mobiele communicatie, zoals 5G, aan te bieden, komt vanaf 1 december dit jaar beschikbaar. Het kabinet bereidt hiervoor een veiling van de frequenties in het 3,5GHz frequentiespectrum voor. Eerder werd gedacht dat deze frequentieband pas in 2024 gebruikt kon worden. De wijziging volgt op basis van een eerder extern en onafhankelijk advies van een commissie aan het kabinet over het gebruik van deze frequentieruimte.

   

  Griekenland

  Een deel van deze Nederlandse frequenties wordt nu nog benut door satellietbedrijf Inmarsat via het opstelpunt in Burum voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie met de zeescheepvaart. Ook veiligheidsdiensten gebruiken deze frequentieband voor afluistermogelijkheden. De commissie adviseerde eerder dat het kabinet een verhuizing mogelijk maakt van de specifieke diensten in deze band naar een door de onderneming zelf voorziene locatie in Griekenland. Tot het moment dat de activiteiten van Inmarsat volledig zijn overgegaan naar Griekenland kan het satellietbedrijf in Nederland een beperkte bandbreedte van 80 MHz benutten.

   

  Bandbreedte

  De oorspronkelijk al beoogde frequentieruimte van 300 MHz voor landelijke mobiele communicatie in de 3,5 GHz frequentiebandband – waaronder 5G - komt na een veiling vanaf 1 december dit jaar beschikbaar. Ook komt in de frequentieband 100 MHz beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen in bijvoorbeeld bedrijven. Telecombedrijven zoals VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile hebben inmiddels interesse getoond in uitzendlicenties voor deze frequentieband.

  5GinternetbandbreedteVodafoneVodafoneZiggoKPNT-Mobileuitzendlicentieuitzendvergunningfrequentieveiling

  Reacties

 1. TV-TIP The Hitman's Bodyguard

  The Hitman's Bodyguard
  RTL 7 om 20:25 uur
  Dictator Dukhovich staat terecht voor genocide, maar alle getuigen overlijden voor ze in de rechtbank kunnen verschijnen. Nu is huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) bereid om tegen Dukhovich te getuigen. Bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet Kincaid zien te beschermen, maar ze kunnen elkaar niet luchten of zien.

  TV-TIP Harry Potter and the Goblet of Fire

  Harry Potter and the Goblet of Fire
  Paramount Network om 20:30 uur
  In deze vierde Harry Potter-film verstoren de volgelingen van Voldemort het grootste tovenaarsfeest van het jaar: het WK zwerkbal. Als Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) en Hermione (Emma Watson) na de vakantie op school komen, blijkt ook daar het nodige aan de hand: Hogwarts organiseert het prestigieuze Toverschool Toernooi.

  Interview

  • *

   Paul de Leeuw

   Niet Klein Te Krijgen

   Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
   Reacties0 reactie(s)