Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Is extra betalen voor HD nog wel van deze tijd?

  Extra betalen om in HD-kwaliteit naar lineaire tv-zenders te kijken. Het lijkt 2006, maar in werkelijkheid gebeurt dit 15 jaar later nog steeds.
  Jarco Kriek
  25 augustus 2021
  comments 4
  Is extra betalen voor HD nog wel van deze tijd?
  Foto Getty Images

  Het WK voetbal in 2006 in Duitsland. Na enkele kleinere projecten als Euro1080 (HD1) was dit mondiale sportevenement het beginpunt van HD-televisie in Nederland. In de jaren daarna werd HD bij veel Nederlandse distributeurs volwassen. Van extra betalen om in HD te kijken tot HD tot standaard te benoemen bij de distributie van lineaire tv-zenders. Tenminste, bij vrijwel alle distributeurs. Want extra betalen om in HD te kijken, bestaat in 2021 nog steeds. En gek genoeg wordt meer dan de helft van de Nederlandse huisgezinnen hiermee geconfronteerd.

   

  Ziggo

  De grootste distributeur van Nederland is Ziggo. Bijna 3,8 miljoen Nederlanders kopen bij dit bedrijf een tv-abonnement. En betalen dus nog steeds maandelijks een extra bedrag om naar lineaire zenders in HD-kwaliteit te kijken. Wie bij Ziggo namelijk het goedkoopste tv-abonnement koopt, krijgt alleen de drie landelijke zenders van NPO, twee kanalen van BBC en de eigen Ziggo-kanalen waaronder Ziggo Sport in HD geleverd. De meer dan dertig overige kanalen in het zenderaanbod van het KabelTV (DKTV) abonnement – waaronder de belangrijkste commerciële zenders – worden alleen in SD-beeldkwaliteit geleverd.

   

  Betalen voor meer HD

  Ziggo berekent voor het KabelTV-abonnement een maandelijks tarief van €20,95. Om meer zenders – ook die onderdeel van het KabelTV-abonnement zijn – in HD te bekijken, dient het TV Start-abonnement gekocht te worden. Hiervoor dient €28,45 per maand betaald te worden. Omdat het zenderaanbod van TV Start gecodeerd is, moet hiervoor een bruikleendecoder of CI+ module met smartcard worden gebruikt. Ziggo berekent voor het ‘lenen’ van een bruikleendecoder zoals Mediabox XL of CI+ module €2,50 per apparaat. Als dit leenbedrijf van het prijsverschil tussen de abonnementen KabelTV en TV Start wordt afgehaald, dan kost het kijken naar meer zenders in HD-kwaliteit bij Ziggo dus 5 euro per maand. Daarbij dient wel gezegd te worden dat bij het TV Start-abonnement ook meer tv- en radiozenders worden geleverd. Het gaat hierbij om ongeveer tien tv-zenders en veertig non-stop radiozenders van Xite. Maar wie bijvoorbeeld RTL 4 of SBS6 bij Ziggo in HD wil kijken, moet op jaarbasis 60 euro extra betalen. HD is bij Ziggo dus verreweg de standaard. Ziggo is hierdoor voor Nederlanders die in HD naar tv-zenders willen kijken en alleen een tv-abonnement willen kopen met €28,45 per maand de duurste distributeur van Nederland.

   

  Geen verandering

  Onlangs voegde Ziggo BBC One en BBC Two in HD-kwaliteit als vervanging van SD aan het KabelTV zenderaanbod toe. Maar Ziggo heeft inmiddels bevestigd dit niet bij elke zender binnen het KabelTV zenderaanbod te gaan doen. SD-zenders worden wel naar MPEG4 omgezet, maar blijven in het geval van de zenders van onder meer de zendergroepen RTL Nederland en Talpa Network in het goedkoopste tv-abonnement wel in SD/MPEG4 beschikbaar. Extra betalen voor meer HD blijft dus voorlopig bij Ziggo in stand.

   

  Wat doen de concurrenten?

  Bij de concurrenten van Ziggo is HD wel de standaard. Op het eerste gezicht zijn de tv-abonnementen ook goedkoper. Maar schijn bedriegt. Zo betaal je bij KPN Interactieve TV tien euro per maand extra om naar het basis tv-aanbod te kijken. Veel minder dus dan de €28,45 per maand die Ziggo berekent om in HD naar tv-zenders te kunnen kijken. Echter bij KPN dient voor Interactieve TV verplicht een internetabonnement gekocht te worden. En dit internetabonnement is dan weer duurder dan bij Ziggo. Ziggo berekent namelijk de toegangskosten en gebruik van het netwerk bij het tv-abonnement. Wie bij Ziggo een internet-only abonnement koopt, krijgt dan ook het lineaire zenderaanbod van KabelTV automatisch geleverd. KPN berekent de toegangskosten en gebruik van het netwerk bij het internetabonnement door. Hierdoor komt de prijs van een gecombineerd abonnement met tv en internet bij Ziggo en KPN vrijwel overeen. Dezelfde opbouw – goedkoper tv maar duurder internet – zien we bij alle aanbieders die diensten via DSL of glasvezel leveren. Al is bij vele providers – waaronder T-Mobile – het tv-abonnement wel enkele euro's per maand duurder in vergelijking met KPN.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieHDSDzenderaanbodTV Startabonnement

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)