Is klaagzang over prijsverhogingen Ziggo en KPN terecht?

De prijs van abonnementen van providers als Ziggo en KPN is enkele maanden geleden verhoogd. De verwachting is dat in de komende weken Odido en Delta de nieuwe abonnementsprijzen voor 2025 bekend gaan maken. Deze providers voeren traditioneel ieder jaar in januari een prijsaanpassing door. Niet alleen providers hebben dit jaar de abonnementsprijzen aangepast. Ook de meeste streamingdiensten - zoals Netflix, Videoland en Viaplay - berekenen abonnees meer geld voor het abonnement. Er zijn bij diverse streamingdiensten wel goedkopere abonnementen beschikbaar gekomen, maar bij deze abonnementen gaat de content vergezeld van de nodige reclame. Voor kijkers die al langere tijd streamen en dus gewend zijn aan reclamevrij kijken is dat even slikken.
Opstapelen
Het is niet gek dat kijkers klagen over de prijsverhogingen. Maar het is meer het versnipperen van content waardoor meer abonnementen nodig zijn dat het werkelijke probleem is. Wie een volwaardig aanbod van films, series, programma’s en sport wilde zien, had tot voor tien jaar geleden naast een lineair abonnement hooguit twee aanvullende abonnementen nodig. Door versnippering van uitzendrechten, eigen streamingdiensten van mediagiganten en de wens van kijkers om zoveel mogelijk content reclamevrij te kunnen kijken is nu vaak een veelvoud van aanvullende abonnementen nodig. Omdat vrijwel alle abonnementen duurder zijn geworden, is het maandelijkse kostenplaatje voor de consument hierdoor soms meer dan 20 euro per maand omhoog gegaan.
Klaagzang
Menig consument is van menig dat de schuld van de hogere maandelijkse kosten ligt bij providers als Ziggo en KPN. Dit kan echter betwijfeld worden. Deze providers verhogen wel jaarlijks de abonnementsprijzen, maar blijven veelal ruim onder de grens van de vastgestelde inflatiecorrectie. Hogere personeelskosten door loonsverhogingen aangevuld met hogere energie- en materiaalkosten zijn de belangrijkste redenen voor prijsverhogingen. De door consumenten uitgesproken klacht dat prijsverhogingen vooral worden doorgevoerd om de jaarlijkse afdracht aan de aandeelhouders te verhogen, blijkt slechts deels terecht. Consumenten vergeten daarnaast vaak dat naar aanleiding van dezelfde inflatiecorrectie ook hun maandelijkse inkomen is gestegen.
Inhoud
Een andere klacht is dat de programma’s op lineaire tv-zenders doorspekt zijn met reclame-onderbrekingen. Ook hier wordt vaak de schuld bij de providers gelegd. Dit is feitelijk onjuist. Providers hebben geen invloed op de inhoud van lineaire zenders. Uitgezonderd de kanalen van Ziggo Sport, waar VodafoneZiggo (Ziggo) de inhoud en dus ook het percentage reclame bepaalt. Dat er nu meer reclame zichtbaar is binnen programma’s op de populaire kijkmomenten komt door een wijziging in de reclameregels. Hierdoor kunnen tv-zenders niet-gebruikte reclameminuten tijdens minder bekeken uren deels opsparen en optellen bij de (voorheen) maximale 12 reclameminuten per uur in programma’s tijdens de primetime uren. Ook hier hebben de providers geen enkele invloed op.