Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Kan Ziggo beter stoppen met Ziggo Sport 4K?

  Veel sportminnende klanten van Ziggo vinden het niet uitzenden van UEFA Champions League in 4K bij Ziggo Sport een gemiste kans van het kabelbedrijf.
  Jarco Kriek
  8 september 2022
  comments 4
  Kan Ziggo beter stoppen met Ziggo Sport 4K?
  Foto Getty Images

  Het kanaal Ziggo Sport 4K werd ruim anderhalf jaar geleden door Ziggo geïntroduceerd. Op dat moment exclusief voor abonnees die het duurste tv-abonnement TV Max afnamen en dus beschikten over de Mediabox Next als bruikleendecoder. Ziggo-klanten die een andere bruikleendecoder of CI+ module gebruikten konden niet naar Ziggo Sport 4K kijken. Dit geldt ook voor Nederlanders die het Ziggo Sport Totaal-abonnement hebben afgesloten bij andere providers, zoals KPN en SKV – beide aanbieders met een 4K-aanbod. Het volwaardige 4K-aanbod van dit Ziggo Sport-kanaal bestond in eerste instantie uit Formule 1, later gevolgd door enkele wedstrijden uit de Engelse voetbalcompetitie Premier League.

   

  Uitzendrechten

  Maar tijden veranderen. VodafoneZiggo – eigenaar van Ziggo en Ziggo Sport – verloor dit jaar de uitzendrechten van zowel de Formule 1 als de Premier League. Het fundament onder Ziggo Sport 4K werd hierdoor weggeslagen. En er veranderde nog veel meer. Zo moest VodafoneZiggo het kanaal Ziggo Sport 4K van Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook openstellen voor Ziggo-klanten die een CI+ module gebruiken. Hierdoor konden ook Ziggo-klanten met goedkopere abonnement naar de premium 4K-content kijken. Het verdienmodel waarbij sportliefhebbers het abonnement voor betere beeldkwaliteit naar een duurder abonnement opwaarderen – iets dat de omzet en winst van VodafoneZiggo moest laten stijgen – werd dus doorkruist. Op dit moment kunnen zelfs alle klanten die bij Ziggo naast het pakket Kabel TV een aanvullend digitaal tv-abonnement afnemen naar Ziggo Sport 4K kijken. Ziggo levert vanaf begin september namelijk standaard de decoder Next Mini in bruikleen bij een aanvullend digitaal tv-pakket.

   

  Upscaling

  Maar als sportliefhebber die in 4K wil kijken heb je daar nog maar weinig aan. Ziggo Sport 4K waardeert de 1080p-stream namelijk alleen nog maar op naar de 2160p 4K-beeldresolutie. En dit terwijl VodafoneZiggo de uitzendrechten van meerdere sportcompetities bezit, waarvan bekend is dat deze geheel of deels voor distributie in 4K beschikbaar zijn. Ziggo Sport verving Formule 1 door MotoGP, en organisator Dorna biedt de races nog steeds niet in 4K aan rechtenhouders aan. Maar voor vervanging van de verdwenen 4K-wedstrijden uit de Premier League is wel voldoende vervangende content te vinden. Diverse wedstrijden uit de Spaanse, Italiaanse en Franse voetbalcompetitie worden in 4K geregisseerd. En ook Champions League-wedstrijden. Sterker nog: op Ziggo Sport 4K zijn vorig seizoen al diverse wedstrijden in echte 4K uitgezonden. En wat te denken van golf? De belangrijke internationale majors worden al enige tijd in 4K bij diverse rechtenhouders live uitgezonden.

   

  Stoppen of doorgaan?

  VodafoneZiggo laat in het midden of de Champions League volgend jaar na de groepsfase op Ziggo Sport 4K in echte 4K wordt aangeboden aan de Ziggo-klanten. Misschien moet de echte vraag zijn of het doorgaan met Ziggo Sport 4K op deze manier nog wel zin heeft. VodafoneZiggo streeft er naar eigen zeggen naar om klanten de beste kijkervaring te geven. En dat doet het bedrijf ook, want Ziggo is wat betreft 4K met films en series op het eigen video on demand-platform in Nederland het meest vooruitstrevend. Vaak dient er dan wel extra betaald te worden. Een inkomstenbron dus voor VodafoneZiggo. Wat betreft de lineaire 4K-zenders loopt Ziggo echter achter en biedt het bedrijf op dit punt zeker niet de beste kijkervaring in vergelijking met andere aanbieders met een lineair 4K-aanbod. Dit lineaire 4K-aanbod bij Ziggo bestaat alleen uit Love Nature 4K en Ziggo Sport 4K. Waarvan men bij de laatst genoemde zender Ziggo serieus moet gaan afvragen of het met het huidige echte 4K-aanbod het nog wel nut heeft om met deze zender door te gaan.

  ZiggoVodafoneZiggoZiggo SportZiggo Sport 4K4KUltra HDsportvoetbal

  Reacties

 1. TV-TIP DNA Onbekend

  DNA Onbekend
  NPO 1 om 21:29 uur
  De 52-jarige Rindert heeft, als hij de geruchten­machine moet geloven, een heel andere vader dan de man die zondags de vis fileerde. Zijn moeder nam het namelijk niet zo nauw met de huwelijkse trouw en dook, als zijn vader op zee was, het nest in met haar grote liefde: de broer van haar man, de oom van Rindert. Is dat echt zo of heeft de roddelfabriek het bij het verkeerde end?

  TV-TIP Dirty Jobs

  Dirty Jobs
  Discovery Channel om 21:30 uur
  Mike Rowe heeft sinds 2005 al voor heel wat ranzige vuren gestaan: van het uitmesten van dampende riolen tot het van de weg schrapen van aangereden dieren. Hij trapt het nieuwe seizoen af in Florida, waar hij samen met een zwembadexpert een spons haalt door zeventien jaar lang aangekoekt zwembadvuil. Alsof dat nog niet onsmakelijk genoeg is, helpt hij hierna met het recyclen van gebruikte hotelzeep.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)