Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Kansen voor KPN en T-Mobile: klantverlies Ziggo mogelijk

    Het gedoe rond FOX Sports is voor Ziggo op dit moment een blok aan het been. De kans op klantverlies is groot, ongeacht welke beslissing eigenaar VodafoneZiggo maakt.
    Jarco Kriek
    20 juli 2020
    comments 13
    Ziggo in spagaat door FOX Sports
    Foto ProShots

    VodafoneZiggo onderhandelt nog steeds met Eredivisie Media & Marketing (EMM) over een nieuwe distributieovereenkomst voor betaalzender FOX Sports. Tenminste dat wordt aangenomen. VodafoneZiggo houdt sinds het onverwachte media-offensief op NPO Radio 1 en in De Telegraaf de kaken stijf op elkaar. Het laatste wat VodafoneZiggo liet weten was dat er onderhandeld werd en dat het klanten van Ziggo direct informeert als er een onderhandelingsresultaat bekend is. En dat is tot heden nog niet gebeurd. Maar toch lijkt het erop dat FOX Sports met elke dag een groter hoofdpijndossier voor VodafoneZiggo wordt. Welke beslissing ook wordt genomen, klagende klanten zijn er altijd.


    Concurrentie lachende derde

    KPN, T-Mobile en andere distributeurs kijken vanaf de zijlijn met een glimlach toe. De kans op een komend klantverlies bij concurrent Ziggo is aanwezig. Als VodafoneZiggo en EMM het niet over nieuwe financiële eisen behorend bij een nieuwe overeenkomst eens kunnen worden dan verdwijnen de zes kanalen van FOX Sports – en dus ook live Eredivisievoetbal – bij Ziggo. Dit zorgt ervoor dat een deel van de ongeveer 300.000 Ziggo-klanten dat nu een FOX Sports-abonnementsvorm koopt naar een andere aanbieder gaat overstappen die wel FOX Sports doorgeeft. Hoeveel klanten die overstap daadwerkelijk maken, is koffiedikkijken. Het kunnen er duizenden, tienduizenden en mogelijk zelfs honderdduizend of nog meer zijn. Daar staat wel de kans tegenover dat klanten van andere aanbieders die nu met tegenzin aan FOX Sports moeten meebetalen naar Ziggo kunnen overstappen om de Eredivisiebelasting te omzeilen.

     

    Prijsverhoging

    Als FOX Sports bij Ziggo in het aanbod blijft dan is een belangrijke vraag welke partij water bij de wijn heeft gedaan. Als EMM de waterkraan heeft opengezet dan zijn ook KPN, T-Mobile, Canal Digitaal en alle overige aanbieders die FOX Sports aan klanten leveren grote winnaars. De nieuwe goedkopere voorwaarden die VodafoneZiggo heeft afgedwongen, gaan dan ook voor alle andere aanbieders gelden. Als VodafoneZiggo water bij de wijn heeft gedaan dan betaalt het voor alle Ziggo-klanten een in de overeenkomst bepaald bedrag per maand per abonnee aan EMM. Als dit tot een prijsverhoging gaat leiden dan staat het vast dat Ziggo ook klanten gaat verliezen. Net als bij het op zwart zetten van FOX Sports-kanalen kan niet vooraf gezegd worden om hoeveel klanten het gaat. Maar duidelijk is wel dat een deel van de Ziggo-klanten op principiële gronden geen Eredivisiebelasting wil betalen om financiële gaten in het huishoudboekje van EMM te dichten. Waar deze 'afhakers' dan naar moeten verkassen, is de vraag. Uitgezonderd Tele2 betaalt de abonnee bij alle andere aanbieders via het maandelijkse abonnement mee aan de doorgifte van FOX Sports.

    ZiggoVodafoneZiggoEredivisie Media & MarketingEMMEredivisievoetbalEredivisiebelastingprijsverhogingklantverliesconcurrentieconcurrentiestrijddistributiedistributieovereenkomstdoorgiftedoorgiftevergoeding

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview