Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Komen BBC Three en BBC Four terug bij Ziggo en KPN?

  Van de grote landelijke providers zijn Ziggo en KPN de enige twee die de zenders BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four niet aanbieden. Komt hier verandering in?
  Jarco Kriek
  4 januari 2023
  comments 2
  Komen BBC Three en BBC Four terug bij Ziggo en KPN?
  Foto ProShots

  Nu diverse lineaire zenders uit het zenderaanbod van Ziggo en KPN zijn verdwenen (noodgedwongen omdat zenders zelf de stekker uit de distributie trekken) vragen abonnees zich af of er op korte termijn een vervanging komt. Daarbij worden vaak de zenders BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four genoemd. Van de grote providers zijn Ziggo en KPN de enige die deze Britse landelijke tv-zenders niet meer in het aanbod hebben. Enkele jaren geleden werd de doorgifte gestaakt, waarbij het geringe aantal kijkers als reden werd genoemd.

   

  Meting

  Ziggo en KPN kunnen via hun interactieve bruikleendecoders meten hoeveel abonnees gedurende hoeveel tijd naar bepaalde zenders kijken. Aan de hand hiervan wordt een kosten-batenanalyse gemaakt. In het geval van de relatief dure BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four viel deze analyse negatief uit voor de zenders, die dan ook uit het aanbod verdwenen. In de periode dat dit gebeurde leek het er ook op dat de BBC bij nieuwe contracten met Nederlandse providers aanstuurde op alleen de distributie van BBC One en BBC Two. Nu blijkt de BBC toch weer de distributie van de vier Brits landelijke zenders na te streven.

   

  Ziggo

  VodafoneZiggo laat via woordvoerder Ronald van der Aart weten dat klanten er niet op hoeven te rekenen dat het BBC-zenderaanbod op korte termijn wordt aangepast. "De BBC heeft een divers aanbod van zenders, gericht op enerzijds de UK-markt (BBC One, Two, Three, Four, CBeebies (CBBC) en anderzijds op de Benelux (BBC First) en internationale markt (BBC World News en BBC Entertainment)", somt Van der Aart op. De woordvoerder vervolgt: "Met vijf zenders bieden we onze klanten toegevoegde waarde in hun zenderpakketten: BBC First, BBC One, BBC Two, BBC World News (alle in het TV Standaard-pakket) en BBC Entertainment (in het Pluspakket). Dat vloeit voort uit de afspraken die we al weer enkele jaren hebben met BBC. BBC Three, BBC Four en de BBC-kinderzenders maken daar geen onderdeel van uit. Deels vanwege de geringe belangstelling voor die kanalen, deels ook omdat bijvoorbeeld BBC Three stopte als lineair tv-kanaal, om de programma’s alleen nog online beschikbaar te maken voor inwoners van de UK."

   

  KPN

  Ook KPN-klanten met het abonnement voor Interactieve TV moeten niet rekenen op een snelle komst van de kanalen BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four. Woordvoerder Gerd de Smyter hierover: "KPN biedt momenteel vier BBC zenders aan (BBC first op kanaal 25, BBC One op kanaal 26, BBC Two op kanaal 27 en BBC World News via kanaal 40). Mocht dit veranderen dan zullen we onze klanten hierover informeren.” Dit betekent dus dat ook KPN geen plannen heeft om binnenkort BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four door te geven.

   

  Satelliet

  Ziggo- en KPN-abonnees die toch naar beide ontbrekende BBC-zenders willen kijken en hiervoor niet naar een andere provider willen overstappen, kunnen hun toevlucht zoeken tot satellietontvangst. Alle Britse landelijke BBC-zenders zijn namelijk ongecodeerd – dus zonder extra abonnement – in HD-kwaliteit te ontvangen via de Astra2-satelliet. Met een eenmalige investering van rond de 100 euro kunnen deze zenders bekeken worden. Dit geldt ook voor de belangrijkste Britse commerciële zenders, waaronder ITV. Verder zijn nog meer dan honderd andere Britse tv- en radiozenders ongecodeerd te ontvangen. Wel is voor satellietontvangst een vrij zicht nodig op de satellietpositie 28,2 graden oost.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNtvtelevisieBBCBBC ThreeBBC FourBBC CBeebieszenderaanbodpublieke omroepsatellietAstra2SES

  Reacties

 1. TV-TIP Spoedeisende Hulp 24/7

  Spoedeisende Hulp 24/7
  RTL 5 om 20:30 uur
  In de nieuwe realityshow Spoedeisende Hulp 24/7 bezoeken we de SEH-afdelingen van drie gerenommeerde ziekenhuizen, waar medisch personeel continu een strijd tegen de klok levert. Verdriet en geluk, leven en dood liggen op de spoedeisende hulp enorm dicht bij elkaar. Het personeel vertelt over hun passie voor het werk en toont alle mooie, intieme en schrijnende situaties die ze in het ziekenhuis meemaken.

  TV-TIP Secrets in the Sand

  Secrets in the Sand
  History om 20:30 uur
  Als we één ding hebben opgestoken van Star Wars dan is het dat zand ruw en irritant is, en werkelijk overal tussenkomt. Niet zo gek dus, dat er onder de ontelbare korrels nog heel wat schatten verborgen liggen. In Secrets in the Sand leggen archeologen bijzondere historische vondsten bloot, die onder de golvende duinen waren verdwenen. In Chili duiken mummies van een verdwenen volk op, en in Egypte wordt een nieuwe graftombe ontdekt die door het zand werd verzwolgen.

  Interview