Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Komen BBC Three en BBC Four terug bij Ziggo en KPN?

  Van de grote landelijke providers zijn Ziggo en KPN de enige twee die de zenders BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four niet aanbieden. Komt hier verandering in?
  Jarco Kriek
  4 januari 2023
  comments 2
  Komen BBC Three en BBC Four terug bij Ziggo en KPN?
  Foto ProShots

  Nu diverse lineaire zenders uit het zenderaanbod van Ziggo en KPN zijn verdwenen (noodgedwongen omdat zenders zelf de stekker uit de distributie trekken) vragen abonnees zich af of er op korte termijn een vervanging komt. Daarbij worden vaak de zenders BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four genoemd. Van de grote providers zijn Ziggo en KPN de enige die deze Britse landelijke tv-zenders niet meer in het aanbod hebben. Enkele jaren geleden werd de doorgifte gestaakt, waarbij het geringe aantal kijkers als reden werd genoemd.

   

  Meting

  Ziggo en KPN kunnen via hun interactieve bruikleendecoders meten hoeveel abonnees gedurende hoeveel tijd naar bepaalde zenders kijken. Aan de hand hiervan wordt een kosten-batenanalyse gemaakt. In het geval van de relatief dure BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four viel deze analyse negatief uit voor de zenders, die dan ook uit het aanbod verdwenen. In de periode dat dit gebeurde leek het er ook op dat de BBC bij nieuwe contracten met Nederlandse providers aanstuurde op alleen de distributie van BBC One en BBC Two. Nu blijkt de BBC toch weer de distributie van de vier Brits landelijke zenders na te streven.

   

  Ziggo

  VodafoneZiggo laat via woordvoerder Ronald van der Aart weten dat klanten er niet op hoeven te rekenen dat het BBC-zenderaanbod op korte termijn wordt aangepast. "De BBC heeft een divers aanbod van zenders, gericht op enerzijds de UK-markt (BBC One, Two, Three, Four, CBeebies (CBBC) en anderzijds op de Benelux (BBC First) en internationale markt (BBC World News en BBC Entertainment)", somt Van der Aart op. De woordvoerder vervolgt: "Met vijf zenders bieden we onze klanten toegevoegde waarde in hun zenderpakketten: BBC First, BBC One, BBC Two, BBC World News (alle in het TV Standaard-pakket) en BBC Entertainment (in het Pluspakket). Dat vloeit voort uit de afspraken die we al weer enkele jaren hebben met BBC. BBC Three, BBC Four en de BBC-kinderzenders maken daar geen onderdeel van uit. Deels vanwege de geringe belangstelling voor die kanalen, deels ook omdat bijvoorbeeld BBC Three stopte als lineair tv-kanaal, om de programma’s alleen nog online beschikbaar te maken voor inwoners van de UK."

   

  KPN

  Ook KPN-klanten met het abonnement voor Interactieve TV moeten niet rekenen op een snelle komst van de kanalen BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four. Woordvoerder Gerd de Smyter hierover: "KPN biedt momenteel vier BBC zenders aan (BBC first op kanaal 25, BBC One op kanaal 26, BBC Two op kanaal 27 en BBC World News via kanaal 40). Mocht dit veranderen dan zullen we onze klanten hierover informeren.” Dit betekent dus dat ook KPN geen plannen heeft om binnenkort BBC Three/BBC CBeebies en BBC Four door te geven.

   

  Satelliet

  Ziggo- en KPN-abonnees die toch naar beide ontbrekende BBC-zenders willen kijken en hiervoor niet naar een andere provider willen overstappen, kunnen hun toevlucht zoeken tot satellietontvangst. Alle Britse landelijke BBC-zenders zijn namelijk ongecodeerd – dus zonder extra abonnement – in HD-kwaliteit te ontvangen via de Astra2-satelliet. Met een eenmalige investering van rond de 100 euro kunnen deze zenders bekeken worden. Dit geldt ook voor de belangrijkste Britse commerciële zenders, waaronder ITV. Verder zijn nog meer dan honderd andere Britse tv- en radiozenders ongecodeerd te ontvangen. Wel is voor satellietontvangst een vrij zicht nodig op de satellietpositie 28,2 graden oost.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNtvtelevisieBBCBBC ThreeBBC FourBBC CBeebieszenderaanbodpublieke omroepsatellietAstra2SES

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)