Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Komst NPO 1 UHD bij Delta en Odido blijft onzeker: andere providers beginnen met testuitzending

  De tijd dringt, maar Odido en Delta - de nummers drie en vier in het Nederlandse providerlandschap - geven nog geen uitsluitsel over de komst van NPO 1 UHD.
  Jarco Kriek
  6 juni 2024
  comments 9
  Komst NPO 1 UHD bij Delta en Odido blijft onzeker: andere providers beginnen met testuitzending
  Foto Getty Images

  Waar de twee grootste providers Ziggo en KPN hun klanten inmiddels duidelijkheid hebben gegeven over het bekijken van het EK voetbal houden andere providers een week voor het begin van het voetbaltoernooi in Duitsland de kaarten nog tegen de borst. Dit doen kleinere aanbieders als Stichting Kabelnet Veendam (SKV) zeker niet. Als het gaat om beeldinnovatie staat deze kleine lokale provider vooraan in de rij. Belangrijke zenders worden in zogenaamde HBR-kwaliteit geleverd met een bandbreedte van 25 Mb/s. NPO 1 wordt ook in HBR aangeboden. En hoewel uit onderzoek van SKV onder eigen klanten blijkt dat ESPN HBR beter wordt gewaardeerd dan ESPN UHD, biedt de providers tijdens het EK voetbal de klanten toch een eigen keuze. Zij kunnen kiezen voor NPO 1 HBR en NPO 1 UHD.

   

  Meer bandbreedte

  Het voordeel van NPO 1 HBR is dat dit kanaal door iedere klant bekeken kan worden. Voor dit kanaal is normale HD-ontvangstapparatuur zoals decoder of televisie toereikend. Voor NPO 1 UHD is in de meeste gevallen 4K-ontvangstapparatuur nodig. De beeldresolutie blijft met 1080p/50 dan wel binnen de specificaties van HD, maar de extra beeldverbeteraars als HDR, HLG en WCG2020 zijn vooral bij 4K-apparatuur aanwezig. Hoewel NPO 1 UHD op papier betere specificaties heeft, is de hogere kijkerswaardering van NPO 1 HBR bij SKV goed te verklaren. NPO 1 HBR wordt namelijk met 75 procent meer bandbreedte uitgezonden. Waar de meter bij NPO 1 HBR de 25 Mb/s aantikt, is het aanvoersignaal van NPO 1 UHD begrensd op 15 Mb/s.

   

  Tijd dringt

  Voor klanten van Delta en Odido is de vergelijking tussen NPO 1 HBR en NPO 1 UHD niet van toepassing. Bij Ziggo, KPN en andere providers wordt NPO 1 HBR niet aangeboden. NPO 1 HBR is in Nederland alleen bij SKV in het aanbod opgenomen. Bij Delta en Odido is het allerminst zeker dat NPO 1 UHD beschikbaar komt. Beide providers hebben geen ervaring met doorgifte van UHD. Zo wordt ook het al twee jaar beschikbare voetbalkanaal ESPN UHD door deze providers niet geleverd. En de tijd dringt. Het verleden bij Ziggo, KPN en SKV laat zien dat het leveren van een UHD-kanaal nogal wat voeten in de aarde heeft. Het optimaliseren van de distributie naar klanten kost veel tijd. Dat blijkt nu ook weer bij de huidige testuitzendingen van NPO 1 UHD bij bijvoorbeeld Ziggo. Sommige kijkers klagen wederom over te donkere beelden omdat ontvangstapparatuur nog niet goed is afgestemd op de beeldtechnieken HDR en HLG.

   

  Stand van zaken

  Is de deur voor klanten van Odido en Delta voor NPO 1 UHD dan definitief dichtgegooid? Dat niet. Odido laat weten achter de schermen bezig te zijn met het testen van de distributie van UHD-kanalen. Of deze testfase voor het begin van het EK voetbal in Duitsland is afgerond, kan de provider nog niet zeggen. Mogelijk komt het EK voetbal op NPO 1 UHD nog iets te vroeg, en is het vizier meer gericht op het begin van de nieuwe voetbalcompetitie en de doorgifte van ESPN UHD vanaf dat moment. Delta is minder openhartig over de komst van UHD binnen het zenderaanbod. De provider wil zelfs niet bevestigen dat er achter de schermen op dit moment wordt getest met UHD. In eerdere berichtgeving over het EK voetbal worden onderwerpen als beeldkwaliteit en beeldformaat vermeden. Ook vandaag kon de woordgever van Delta geen nieuw geven over de komst van NPO 1 UHD. Ondertussen tikt de klok voor klanten van Odido en Delta verder en slinkt de kans dat het EK voetbal in betere beeldkwaliteit te zien is. Al moet natuurlijk wel gezegd worden dat voor de meeste kijkers voetbal in HD-kwaliteit al meer dan voldoende is.

  NPONPO 1NPO 1 UHDUHDvoetbalEK voetbalbeeldkwaliteitbandbreedte

  Reacties