Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN: Delta had ambitie aanleg glasvezel kunnen weten

  KPN blijft nieuwe gebieden voor de aanleg van glasvezel aankondigen waar ook andere exploitanten dit voornemen hebben.
  Jarco Kriek
  17 september 2020
  comments 2
  KPN: Delta had ambitie aanleg glasvezel kunnen weten
  Foto ProShots

  In Nederland moet nog jaren aan de aanleg van glasvezel worden gewerkt voordat iedere woning daadwerkelijk een fysieke aansluiting voor toegang tot een dergelijk netwerk heeft. Het is dan ook gek dat in steeds meer gebieden in Nederland twee verschillende exploitanten eigen glasvezelnetwerken operationeel hebben of dit in de toekomst willen doen. Het is met name KPN dat met het dochterbedrijf KPN NetwerkNL de woede van andere glasvezelexploitanten op de hals haalt. Eerder liet KPN NetwerkNL weten dat dit door een andere werkwijze komt. Waar veel andere glasvezelexploitanten vooraf in de publiciteit treden voor bijvoorbeeld een vraagbundeling – een inventarisatie om te bezien of aanleg van een glasvezelnetwerk economisch verantwoord is – treedt KPN pas naar buiten als overeenkomsten met een gemeente daadwerkelijk zijn ondertekend.


  KPN vs Delta Fiber

  Ook in Scherpenzeel is een dergelijke situatie gaande. Delta Fiber kondigde eerder deze maand in deze gemeente een glasvezelnetwerk aan te willen leggen. Nu laat KPN ook weten dat het een overeenkomst met de gemeente Scherpenzeel heeft getekend voor de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk. KPN wil in Scherpenzeel 3.300 woningen en bedrijven op het nieuwe glasvezelnetwerk aansluiten. Naar verwachting gaat hiervoor in april 2021 de eerste schop in de grond. Delta Fiber hield eerder al een vraagbundeling en liet begin september weten dat er binnen Scherpenzeel voldoende animo voor glasvezel is. Delta Fiber maakte hierdoor begin september bekend met de aanleg van glasvezel in Scherpenzeel te beginnen. Delta Fiber heeft het buitengebied van Scherpenzeel in 2018 van glasvezel voorzien. De werkzaamheden om ook de gemeentekern van glasvezel te voorzien beginnen nog dit jaar.

   

  Ziggo

  Dat KPN interesse heeft om in Scherpenzeel glasvezel aan te leggen, komt niet als volslagen verrassing. Ziggo levert deze gemeente via het aanwezige kabelnetwerk al langere tijd internet met een maximale internetsnelheid van 500Mbps. KPN wil voornamelijk glasvezel in gemeenten en gebieden binnen het verzorgingsgebied van Ziggo aanleggen om zo de concurrentie met dit VodafoneZiggo bedrijfsonderdeel beter aan te kunnen gaan.

   

  UPDATE: KPN laat via woordvoerder Hans van Zon aan Totaal TV weten dat Delta had kunnen weten dat KPN de ambitie had om glasvezel in Scherpenzeel aan te leggen. "

  KPN is vanaf februari 2020 in gesprek met de gemeente Scherpenzeel. Dat is voordat delta met Vraagbundeling startte. Het klopt dat KPN pas communiceert als het een overeenkomst met de betreffende gemeente heeft, of daar dichtbij is. Zou KPN eerder communiceren dan zou het ‘handdoekje leggen’ verweten kunnen worden: een gebied claimen en dan vervolgens niets doen. Dat doet KPN niet.  Als blijkt dat er een derde partij actief is gaat KPN daar graag mee in gesprek om samen te werken en in ieder geval overlast voor bewoners te voorkomen."

  KPNKPN NetwerkNLDeltaDelta FiberDelta Fiber NederlandEQTZiggoVodafoneZiggoglasvezelinternettvtelevisieconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win De beentjes van Sint-Hildegard

   CineMember voegt deze maand onder andere De beentjes van Sint-Hildegard toe, waarin Gedda zóveel van Jan houdt, dat hij het er benauwd van krijgt. Zij ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen… Wij geven vijf keer een maandabonnement weg, waarmee onder andere dit comedy-drama te bekijken is.

  TV-TIP De nationale reistest 2022

  De nationale reistest 2022
  NPO 3 om 20:26 uur
  In De Nationale Reistest worden zeven bekende Nederlanders door Sahil Amar Aïssa en Dzifa Kusenuh getest op hun reiskennis.

  TV-TIP The UnXplained

  The UnXplained
  History om 20:30 uur
  In The UnXplained gidst acteur William Shatner ons langs onheilspellende onderwerpen die de mensheid al eeuwen verbijsteren.

  Interview

  • *

   Leo Alkemade

   Van je familie moet je het hebben

   Een hoofdgast wordt naar de studio gelokt waar familieleden en vrienden zijn om samen een quiz te spelen. De presentatie is in handen van Leonie ter Braak en Leo Alkemade.
   Reacties0 reactie(s)