1. Nieuws

  KPN: Delta had ambitie aanleg glasvezel kunnen weten

  KPN blijft nieuwe gebieden voor de aanleg van glasvezel aankondigen waar ook andere exploitanten dit voornemen hebben.
  Jarco Kriek
  17 september 2020
  comments 2
  KPN: Delta had ambitie aanleg glasvezel kunnen weten
  Foto ProShots

  In Nederland moet nog jaren aan de aanleg van glasvezel worden gewerkt voordat iedere woning daadwerkelijk een fysieke aansluiting voor toegang tot een dergelijk netwerk heeft. Het is dan ook gek dat in steeds meer gebieden in Nederland twee verschillende exploitanten eigen glasvezelnetwerken operationeel hebben of dit in de toekomst willen doen. Het is met name KPN dat met het dochterbedrijf KPN NetwerkNL de woede van andere glasvezelexploitanten op de hals haalt. Eerder liet KPN NetwerkNL weten dat dit door een andere werkwijze komt. Waar veel andere glasvezelexploitanten vooraf in de publiciteit treden voor bijvoorbeeld een vraagbundeling – een inventarisatie om te bezien of aanleg van een glasvezelnetwerk economisch verantwoord is – treedt KPN pas naar buiten als overeenkomsten met een gemeente daadwerkelijk zijn ondertekend.


  KPN vs Delta Fiber

  Ook in Scherpenzeel is een dergelijke situatie gaande. Delta Fiber kondigde eerder deze maand in deze gemeente een glasvezelnetwerk aan te willen leggen. Nu laat KPN ook weten dat het een overeenkomst met de gemeente Scherpenzeel heeft getekend voor de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk. KPN wil in Scherpenzeel 3.300 woningen en bedrijven op het nieuwe glasvezelnetwerk aansluiten. Naar verwachting gaat hiervoor in april 2021 de eerste schop in de grond. Delta Fiber hield eerder al een vraagbundeling en liet begin september weten dat er binnen Scherpenzeel voldoende animo voor glasvezel is. Delta Fiber maakte hierdoor begin september bekend met de aanleg van glasvezel in Scherpenzeel te beginnen. Delta Fiber heeft het buitengebied van Scherpenzeel in 2018 van glasvezel voorzien. De werkzaamheden om ook de gemeentekern van glasvezel te voorzien beginnen nog dit jaar.

   

  Ziggo

  Dat KPN interesse heeft om in Scherpenzeel glasvezel aan te leggen, komt niet als volslagen verrassing. Ziggo levert deze gemeente via het aanwezige kabelnetwerk al langere tijd internet met een maximale internetsnelheid van 500Mbps. KPN wil voornamelijk glasvezel in gemeenten en gebieden binnen het verzorgingsgebied van Ziggo aanleggen om zo de concurrentie met dit VodafoneZiggo bedrijfsonderdeel beter aan te kunnen gaan.

   

  UPDATE: KPN laat via woordvoerder Hans van Zon aan Totaal TV weten dat Delta had kunnen weten dat KPN de ambitie had om glasvezel in Scherpenzeel aan te leggen. "

  KPN is vanaf februari 2020 in gesprek met de gemeente Scherpenzeel. Dat is voordat delta met Vraagbundeling startte. Het klopt dat KPN pas communiceert als het een overeenkomst met de betreffende gemeente heeft, of daar dichtbij is. Zou KPN eerder communiceren dan zou het ‘handdoekje leggen’ verweten kunnen worden: een gebied claimen en dan vervolgens niets doen. Dat doet KPN niet.  Als blijkt dat er een derde partij actief is gaat KPN daar graag mee in gesprek om samen te werken en in ieder geval overlast voor bewoners te voorkomen."

  KPNKPN NetwerkNLDeltaDelta FiberDelta Fiber NederlandEQTZiggoVodafoneZiggoglasvezelinternettvtelevisieconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • The Best of Decade Collection met Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max

   Win The Best of Decade Collection dvd-box

   De periode van pepernoten, kerstkransjes en lekker wegkruipen op de bank is alweer bijna aangebroken en daarom heeft Warner Home Video een bijzondere The Best of Decade Collection uitgebracht. Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max zijn enkele van de beste films van het afgelopen decennium en Totaal TV mag deze box vol topfilms drie keer weggeven.

  TV-TIP The Conjuring

  The Conjuring
  Veronica om 20:00 uur
  Het gezin Perron verhuist in 1971 naar een oud landhuis op Rhode Island. De toekomst ziet er rooskleurig uit, totdat vreemde gebeurtenissen een einde aan de idylle maken. Hun huis wordt bewoond door een duister wezen. Paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren worden op de zaak gezet.

  TV-TIP Mission: Impossible 2

  Mission: Impossible 2
  RTL 7 om 20:00 uur
  Geheim agent Ethan Hunt krijgt de opdracht om een dodelijk, genetisch gemanipuleerd virus op te sporen en te vernietigen, voordat zijn ex-collega Sean Ambrose het in handen krijgt. Ambrose wil met het virus een epidemie veroorzaken. Hunt roept de hulp in van de ex-vriendin van Ambrose, de beeldschone dievegge Nyah.

  Interview

  • The Undoing Hugh Grant

   Hugh Grant

   The Undoing

   Hugh Grant werd groot als de ietwat onhandige goedzak in een rits aan romantische komedies. Inmiddels kiest de onlangs zestig geworden acteur andere rollen, zoals in drama-miniserie The Undoing.
   Reacties0 reactie(s)