KPN blijft tv- en internetklanten verliezen

Na jaren van stijgende abonneecijfers op de consumentenmarkt heeft KPN te maken met een doorzettende daling van het aantal verkochte tv- en internetabonnementen. De oorzaak is de dynamische markt voor levering van vaste diensten in Nederland. Een voordeel voor KPN is wel dat een deel van de klanten die KPN de rug toekeren, overstappen naar een serviceprovider die diensten via de koperdraad- of glasvezelnetwerken aanbieden.
TV in een dip
De door KPN aangehaalde stijging van het aantal tv-klanten heeft betrekking op het aantal klanten dat een abonnement op het tv-product Interactieve TV bij het telecombedrijf afneemt. Dit aantal is inderdaad met 10.000 gestegen en komt hierdoor op 2.136 miljoen uit. Daar staat echter een daling van 23.000 tv-abonnementen tegenover dat in het kwartaalverslag wordt ondergebracht onder de noemer ‘overige tv’. Dit zijn voornamelijk verkochte abonnementen voor ethertelevisie dat KPN onder de naam Digitenne verkoopt. Feitelijk is hierdoor het aantal tv-klanten niet met 10.000 gestegen, maar juist met 13.000 gedaald.
Internet
Wellicht veel zorgelijker voor het telecombedrijf is dat het aantal verkochte breedbandinternetabonnementen met 5.000 is gedaald. Nu cordcutting – het doorknippen van de kabel waarmee via vaste netwerken lineaire tv door een traditionele tv-aanbieder – in Nederland meer voet aan de grond krijgt, is voor grote aanbieders als KPN en Ziggo de verkoop van internetabonnementen belangrijk. Net als in het eerste kwartaal van 2018 heeft KPN in het tweede kwartaal minder internetabonnementen verkocht. De teller komt hierdoor op 2.940 miljoen te staan. Het aantal quad play-abonnementen – bij KPN verkocht onder de naam KPN Compleet – waarbij vaste en mobiele diensten gebundeld verkocht worden, steeg in de afgelopen drie maanden met 19.000. Bij het telecombedrijf nemen hierdoor 1.299 miljoen klanten een KPN Compleet-abonnement af.
ARPU
Het gemiddeld maandbedrag dat KPN-klanten aan abonnementen besteden, kwam in het tweede kwartaal van 2018 op 43 euro uit. Dit is een stijging van 3,9 procent. Maar het blijft wel enkele euro’s per maand achter bij concurrent Ziggo dat een bedrijfsonderdeel van VodafoneZiggo is. Waar in het verleden meer de nadruk op het aantal verkochte abonnementen lag, is de combinatie van het aantal verkochte abonnementen en het gemiddelde bedrag dat klanten maandelijks aan het abonnement besteden met de huidige marktontwikkeling veel belangrijker geworden.
Prijsverhoging
De verwachting is dat de ARPU in het derde kwartaal verder stijgt. Dit komt met name omdat KPN op 1 juli de prijs van abonnementen heeft verhoogd. Tegen de hogere inkomsten uit abonnementen staat wel een hogere investering in de eigen netwerken om bijvoorbeeld de explosieve groei van dataverbruik te kunnen dragen.