Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN de beste internetaanbieder, Ziggo stelt teleur

    Uit een onderzoek waarbij honderdduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht, komt KPN als beste internetprovider naar voren. Ziggo en Odido volgen.
    Jarco Kriek
    22 september 2023
    comments 7
    KPN de beste internetaanbieder, Ziggo stelt teleur
    Foto Getty Images

    Het is geen vergelijkende test tussen de providers onderling waarin kwaliteit van geleverde diensten met elkaar worden vergeleken. Wat opvalt is dat Ziggo een teleurstellend resultaat in de test boekt. Tot enkele jaren geleden – toen glasvezel nog niet in veel gebieden aanwezig was – kwam Ziggo steevast als beste internetprovider uit het onderzoek naar voren. Dit was niet zo opmerkelijk. In dit soort vergelijkende testen kiezen deelnemers vaak de eigen internetprovider als beste en de meeste Nederlanders hebben een internetabonnement bij Ziggo. Na de opkomst van glasvezel heeft Ziggo tienduizenden klanten verloren. Het bedrijf is echter nog steeds de grootste internetaanbieder van Nederland.

     

    KPN

    Desondanks komt KPN met ruim 31 procent van de stemmen bij het onderdeel beste vaste internetprovider als winnaar naar voren. Dit ondanks dat KPN rond een miljoen internetabonnees minder heeft dan Ziggo. Nog opvallender is dat Odido (voorheen T-Mobile) als nummer drie in de test Ziggo slechts op zeer korte achterstand volgt. Het verschil tussen beide providers is iets meer dan een procent. Het verschil in aantal klanten is echter veel groter. Ziggo heeft namelijk vier keer zoveel klanten als Odido. 

     

    Stof voor nadenken

    Dat Ziggo deze vergelijkende test van Tweakers altijd belangrijk heeft gevonden, blijkt uit het verleden. In de periode dat Ziggo door Tweakers als beste internetprovider werd gekroond, waren steevast op tv en radio commercials te zien en horen waarin Ziggo de overwinning triomfantelijk meldde. Dit jaar is de uitslag van het onderzoek voor Ziggo wederom een teken dat ook de eigen klanten serieuze bedenkingen hebben bij de kwaliteit van de geleverde internetdienst. De – zoals Ziggo het zelf noemt – glasvezel-kabel van het bedrijf kan minder snel internet leveren dan de echte glasvezel die door providers als KPN en Odido wordt gebruikt via glasvezelnetwerken van NetwerkNL, Glaspoort, Delta Fiber Nederland (DFN) en Open Dutch Fiber (ODF). Hoewel de diensten kwalitatief minder zijn, blijven de prijzen van internet via glasvezel-kabel en glasvezel vergelijkbaar.

     

    Uitslag Tweakers Award beste internetprovider:

     

    • KPN 31,73 procent
    • Ziggo 18,11 procent
    • Odido 17,03 procent
    • Freedom Internet 8,41 procent
    • Delta Fiber 6,19 procent
    KPNZiggoVodafoneZiggoOdidoT-MobileinternetTweakers

    Reacties

  1. TV-TIP MAX Muziekspecial: Wim Sonneveld

    MAX Muziekspecial: Wim Sonneveld
    NPO 1 om 21:53 uur
    Wim Sonneveld verrijkte de Nederlandse muziek met klassiekers als Het Dorp, Margootje en Aan de Amsterdamse grachten. De cabaretier had in de jaren 70 plannen om zijn hits met een groot orkest uit te voeren, maar overleed voordat hij de kans kreeg. 50 jaar na zijn overlijden is het alsnog zo ver. Richard Groenendijk, Waylon en Fay Claassen spelen de grootste hits van Wim samen met het Metropole Orkest.

    TV-TIP Focus

    Focus
    Net5 om 22:35 uur
    Meesteroplichter Nicky (Will Smith) neemt zijn jonge collega Jess (Margot Robbie) onder zijn hoede. Terwijl hij haar de fijne kneepjes van het vak leert, bloeit er iets op tussen hen. Maar Nicky besluit een punt achter hun relatie te zetten. Als ze elkaar drie jaar later weer tegenkomen, gooit Jess alle plannen van Nicky in de war.

    Interview