Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN de beste internetaanbieder, Ziggo stelt teleur

  Uit een onderzoek waarbij honderdduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht, komt KPN als beste internetprovider naar voren. Ziggo en Odido volgen.
  Jarco Kriek
  22 september 2023
  comments 7
  KPN de beste internetaanbieder, Ziggo stelt teleur
  Foto Getty Images

  Het is geen vergelijkende test tussen de providers onderling waarin kwaliteit van geleverde diensten met elkaar worden vergeleken. Wat opvalt is dat Ziggo een teleurstellend resultaat in de test boekt. Tot enkele jaren geleden – toen glasvezel nog niet in veel gebieden aanwezig was – kwam Ziggo steevast als beste internetprovider uit het onderzoek naar voren. Dit was niet zo opmerkelijk. In dit soort vergelijkende testen kiezen deelnemers vaak de eigen internetprovider als beste en de meeste Nederlanders hebben een internetabonnement bij Ziggo. Na de opkomst van glasvezel heeft Ziggo tienduizenden klanten verloren. Het bedrijf is echter nog steeds de grootste internetaanbieder van Nederland.

   

  KPN

  Desondanks komt KPN met ruim 31 procent van de stemmen bij het onderdeel beste vaste internetprovider als winnaar naar voren. Dit ondanks dat KPN rond een miljoen internetabonnees minder heeft dan Ziggo. Nog opvallender is dat Odido (voorheen T-Mobile) als nummer drie in de test Ziggo slechts op zeer korte achterstand volgt. Het verschil tussen beide providers is iets meer dan een procent. Het verschil in aantal klanten is echter veel groter. Ziggo heeft namelijk vier keer zoveel klanten als Odido. 

   

  Stof voor nadenken

  Dat Ziggo deze vergelijkende test van Tweakers altijd belangrijk heeft gevonden, blijkt uit het verleden. In de periode dat Ziggo door Tweakers als beste internetprovider werd gekroond, waren steevast op tv en radio commercials te zien en horen waarin Ziggo de overwinning triomfantelijk meldde. Dit jaar is de uitslag van het onderzoek voor Ziggo wederom een teken dat ook de eigen klanten serieuze bedenkingen hebben bij de kwaliteit van de geleverde internetdienst. De – zoals Ziggo het zelf noemt – glasvezel-kabel van het bedrijf kan minder snel internet leveren dan de echte glasvezel die door providers als KPN en Odido wordt gebruikt via glasvezelnetwerken van NetwerkNL, Glaspoort, Delta Fiber Nederland (DFN) en Open Dutch Fiber (ODF). Hoewel de diensten kwalitatief minder zijn, blijven de prijzen van internet via glasvezel-kabel en glasvezel vergelijkbaar.

   

  Uitslag Tweakers Award beste internetprovider:

   

  • KPN 31,73 procent
  • Ziggo 18,11 procent
  • Odido 17,03 procent
  • Freedom Internet 8,41 procent
  • Delta Fiber 6,19 procent
  KPNZiggoVodafoneZiggoOdidoT-MobileinternetTweakers

  Reacties

 1. TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS6 om 20:30 uur
  In Putten, midden in de Gelderse vallei, woont Nicole – dochter van Jan – des Bouvrie samen met haar vriend Arne en hun drie honden in een oude koeienstal uit 1897. De was is slap, het interieur bont en tot de nok toe gevuld met nostalgie en herinneringen. Hoe anders is dat bij oma, dochter en kleindochter Matteeva. Hun dertien-in-het-dozijn-huurwoning is saai en kil en het trio heeft werkelijk geen nagel om aan de kont te krabben. De twee gezinnen ruilen een week lang van huis, budget en leven.

  TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

  100 Dagen in de Vergeten Wijk
  NPO 3 om 21:11 uur
  Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)