KPN Digitenne moet frequenties in toekomst wellicht inleveren
De huidige uitzendvergunningen voor Digitenne die KPN van het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft gekregen loopt op 1 februari 2030 af. Het aantal abonnees van het tv-product loopt snel terug. In de hoogtijdagen – toen glasvezel er nog niet was – tikte Digitenne een miljoen abonnees aan. Nu is dit aantal gezakt naar enkele tienduizenden. Het aantal KPN-klanten dat Digitenne gebruikt is echter veel groter.
Meer gebruikers
Abonnees van de KPN tv-producten TV+ en Interactieve TV kunnen voor de bruikleenkosten van een extra decoder ook toegang krijgen tot het zenderaanbod van Digitenne. Daarmee kunnen ze naast het gecodeerde Digitenne-aanbod ook kijken naar zijn de ongecodeerde zenders van de NPO en regionale omroepen. Enkele honderdduizenden KPN-abonnees maken gebruik van deze mogelijkheid.
Mobiele data
De onzekerheid voor een toekomst van Digitenne na afloop van de huidige uitzendvergunningen komt door mondiale invulling van gebruik van etherruimte. De Wereldradioconferentie (WRC) heeft eerder kenbaar gemaakt dat het frequentiegebied van 470 tot 694 MHz in ieder geval tot februari 2030 geoormerkt is voor gebruik van digitale ethertelevisie. Het is nog onduidelijk wat de bestemming van dit frequentiespectrum na deze periode is. In enkele Europese landen wordt op dit moment gediscussieerd over de toekomst van deze vorm van televisie. Zo is in Frankrijk een consultatieronde aangekondigd waarin marktpartijen hun visie kunnen geven. Een andere bestemming van dit frequentiespectrum kan bijvoorbeeld mobiele internetdata zijn.
IPTV
Met de komst van 5G is de noodzaak van DVB-T2 – de techniek die KPN Digitenne nu gebruikt – minder geworden. Met bijvoorbeeld de nieuwe internetdienst Klik&Klaar van Odido kan zonder problemen via mobiele data naar tv- en videocontent gekeken worden. Providers als KPN en Odido kunnen op deze manier relatief eenvoudig hun eigen mobiele zenderpakketten aanbieden. Ook via de OTT-dienst NLZIET is het kijken naar tv-zenders mogelijk.