Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN en ODF gaan samenwerken bij aanleg glasvezel in Amsterdam: Ziggo gaat concurrentie in hoofdstad echt voelen

  De gemeente Amsterdam en de glasvezelexploitanten KPN en Open Dutch Fiber (ODF) hebben afspraken gemaakt over de aanleg van glasvezel.
  Jarco Kriek
  12 juli 2023
  comments 0
  KPN en ODF gaan samenwerken bij aanleg glasvezel in Amsterdam: Ziggo gaat concurrentie in hoofdstad echt voelen
  Foto Getty Images

  Ziggo levert in de hoofdstad van Nederland via het kabelnetwerk snel internet in combinatie met televisie. De concurrentie voor dit kabelbedrijf wordt naar maximale stand uitgebreid nu de gemeente Amsterdam afspraken heeft gemaakt met de glasvezelexploitanten KPN (NetwerkNL) en Open Dutch Fiber (ODF) over de aanleg van glasvezel in heel Amsterdam, inclusief de historische binnenstad. Dit houdt niet in dat Amsterdam slechts een centraal glasvezelnetwerk krijgt. Beide bedrijven gaan hun eigen glasvezel aanleggen. Wel worden werkzaamheden op elkaar afgestemd. Hierdoor blijft de overlast voor inwoners van Amsterdam beperkt omdat bijvoorbeeld graafwerkzaamheden gecombineerd uitgevoerd worden. Voor consumenten en bedrijven is een andere bijkomstigheid dat de concurrentie van providers onderling met de aanwezigheid van soms wel drie gigabitnetwerken tot het uiterste wordt opgevoerd.

   

  Snel aanleggen

  Wethouder Alexander Scholtes (ICT & Digitale Stad): “Toegang tot snel en stabiel internet is voor iedere Amsterdammer van belang. Daarom ben ik verheugd over de afspraken die we nu hebben gemaakt met KPN en ODF. Zo komt glasvezel op korte termijn in de hele stad beschikbaar, wordt overlast van werkzaamheden beperkt en kunnen Amsterdammers makkelijker meedoen in deze digitale wereld.”

   

  Al enige tijd bezig

  Glasvezel wordt sinds 2019 aangelegd in Amsterdam. Dit zal vanaf nu gebeuren volgens een nieuwe werkwijze. De uitgangspunten daarbij zijn een snelle uitrol, glasvezel voor alle Amsterdammers met meer keuze in providers, en zo min mogelijk overlast bij de aanleg. De uitrol is in volle gang in stadsdeel Zuidoost, daarnaast wordt hard gewerkt in Nieuw-West. In 2024 worden andere delen van de stad aangepakt. Ook ziet het convenant erop toe dat in stadsdeel Centrum door de providers gezamenlijk in één keer glasvezel wordt aangelegd. Vanwege de historische stedenbouw en het intensieve gebruik van de openbare ruimte is het hier niet mogelijk om glasvezel door elke partij afzonderlijk aan te leggen, waardoor straten meerdere keren open zouden moeten. De aanleg gebeurt nu in één keer, waardoor de straat maar een keer open hoeft.

   

  Versnellen

  “We zijn verheugd dat we deze afspraken met de gemeente Amsterdam en KPN hebben weten te maken”, aldus Floris van den Broek, CEO van ODF. “Het toont onze niet-aflatende inzet om in samenwerking met onder andere T-Mobile betrouwbare, razendsnelle connectiviteit te bieden aan Nederlandse huishoudens. We zullen onze inspanningen blijven versnellen om nog meer woningen te voorzien van glasvezel.”

   

  Vervanging koper

  Joost Steltenpool, Directeur KPN Netwerk: “KPN is blij met de overeengekomen werkwijze en de regierol die de gemeente Amsterdam hiermee op zich neemt. Want dit schept een basis voor KPN om versneld in heel Amsterdam het kopernetwerk te vervangen voor glasvezel. Dat is goed voor alle huishoudens in Amsterdam, de economie, de zorg, het onderwijs, en de maatschappij, want razendsnel internet brengt je verder.”

   

  YouCa

  De aankondiging dat heel Amsterdam in rap tempo de beschikking krijgt over glasvezel komt kort nadat Autoriteit Consument & Markt (ACM) een verzoek van YouCa had afgewezen om VodafoneZiggo hen te verplichten toegang te verlenen tot het Ziggo HFC-netwerk voor het leveren van vaste diensten in Amsterdam. ACM stelde dat in de directe toekomst voldoende concurrentie in Amsterdam mogelijk zou komen door de aanleg van glasvezel. YouCa heeft inmiddels beroep aangetekend tegen dit besluit. Nu duidelijke afspraken tussen de gemeente Amsterdam, KPN en Open Dutch Fiber over de snelle uitrol van glasvezel zijn gemaakt, lijkt dit beroep op voorhand al vruchteloos te zijn.

  KPNNetwerkNLOpen Dutch Fiberglasvezelinternetaanlegconcurrentie

  Reacties