Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN glasvezel mogelijk toch verplicht open: 30 bedrijven klagen

  Hoewel KPN en toezichthouder ACM onlangs overeenstemming bereikten over de voorwaarden van toegang tot KPN glasvezelnetwerken, blijft regulering boven de markt hangen.
  Jarco Kriek
  20 oktober 2022
  comments 2
  KPN glasvezel mogelijk toch verplicht open: 30 bedrijven klagen
  Foto ProShots

  Dertig bedrijven die via KPN-netwerken vaste diensten zoals tv en internet aanbieden hebben bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geklaagd over de toegangsvoorwaarden. Onder meer T-Mobile behoort tot de klagende partijen. De overeenkomst tussen KPN en ACM zorgde ervoor dat de toegang niet alleen eenvoudiger maar vooral ook goedkoper werd. De prijsverlaging gaat voor veel bedrijven echter nog niet ver genoeg. Zo wordt de nieuwe prijsstelling "gewoon duur" genoemd in plaats van "absurd duur", zoals voorheen het geval was. Maar volgens Het Financiële Dagblad zijn er nog meer zaken waar de dertig klagende bedrijven zich aan storen.

   

  Multi-gigabit

  Zo zijn er alleen afspraken gemaakt over voorwaarden en prijzen voor internetabonnementen met een snelheid tot maximaal 1Gbps. In de nabije toekomst worden via KPN glasvezel zogenaamde multi-gigabit abonnementen verwacht met snelheden boven de 1Gbps. Ook wordt er geklaagd dat KPN in 2023 begint met het gefaseerd uitschakelen van het kopernetwerk. In deze regio’s zijn de providers zonder eigen netwerk verplicht om de overstap van koper naar glasvezel te maken als zij diensten via KPN willen blijven aanbieden. Dit zorgt voor hogere toegangsprijzen.

   

  Marktanalyse

  De hoop van de klagende bedrijven is gevestigd op een aanstaande, nieuwe marktanalyse van ACM. Die zou eventueel kunnen leiden tot een nieuwe regulering. Bij regulering wordt een netwerk verplicht opengesteld voor bedrijven die via dit netwerk diensten willen aanbieden. Hierbij gelden dan voorwaarden en prijzen die door ACM in samenspraak met marktpartijen zijn vastgesteld. De verwachting is dat de marktanalyse pas volgend jaar door ACM wordt gepresenteerd. Binnen de marktanalyse wordt behalve naar de netwerken van KPN ook gekeken naar andere netwerken zoals dat van VodafoneZiggo (Ziggo), Open Dutch Fiber (T-Mobile) en Delta Fiber.

  KPNKPN NetwerkNLGlaspoortglasvezelAutoriteit Consument & MarktACMregulering

  Reacties