Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN glasvezel mogelijk toch verplicht open: 30 bedrijven klagen

  Hoewel KPN en toezichthouder ACM onlangs overeenstemming bereikten over de voorwaarden van toegang tot KPN glasvezelnetwerken, blijft regulering boven de markt hangen.
  Jarco Kriek
  20 oktober 2022
  comments 2
  KPN glasvezel mogelijk toch verplicht open: 30 bedrijven klagen
  Foto ProShots

  Dertig bedrijven die via KPN-netwerken vaste diensten zoals tv en internet aanbieden hebben bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geklaagd over de toegangsvoorwaarden. Onder meer T-Mobile behoort tot de klagende partijen. De overeenkomst tussen KPN en ACM zorgde ervoor dat de toegang niet alleen eenvoudiger maar vooral ook goedkoper werd. De prijsverlaging gaat voor veel bedrijven echter nog niet ver genoeg. Zo wordt de nieuwe prijsstelling "gewoon duur" genoemd in plaats van "absurd duur", zoals voorheen het geval was. Maar volgens Het Financiële Dagblad zijn er nog meer zaken waar de dertig klagende bedrijven zich aan storen.

   

  Multi-gigabit

  Zo zijn er alleen afspraken gemaakt over voorwaarden en prijzen voor internetabonnementen met een snelheid tot maximaal 1Gbps. In de nabije toekomst worden via KPN glasvezel zogenaamde multi-gigabit abonnementen verwacht met snelheden boven de 1Gbps. Ook wordt er geklaagd dat KPN in 2023 begint met het gefaseerd uitschakelen van het kopernetwerk. In deze regio’s zijn de providers zonder eigen netwerk verplicht om de overstap van koper naar glasvezel te maken als zij diensten via KPN willen blijven aanbieden. Dit zorgt voor hogere toegangsprijzen.

   

  Marktanalyse

  De hoop van de klagende bedrijven is gevestigd op een aanstaande, nieuwe marktanalyse van ACM. Die zou eventueel kunnen leiden tot een nieuwe regulering. Bij regulering wordt een netwerk verplicht opengesteld voor bedrijven die via dit netwerk diensten willen aanbieden. Hierbij gelden dan voorwaarden en prijzen die door ACM in samenspraak met marktpartijen zijn vastgesteld. De verwachting is dat de marktanalyse pas volgend jaar door ACM wordt gepresenteerd. Binnen de marktanalyse wordt behalve naar de netwerken van KPN ook gekeken naar andere netwerken zoals dat van VodafoneZiggo (Ziggo), Open Dutch Fiber (T-Mobile) en Delta Fiber.

  KPNKPN NetwerkNLGlaspoortglasvezelAutoriteit Consument & MarktACMregulering

  Reacties

 1. TV-TIP Lewis

  Lewis
  RTL 8 om 20:25 uur
  Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

  TV-TIP Het Roer Om

  Het Roer Om
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)