Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN heeft hiaat in buitenlands aanbod: Ziggo en satelliet alternatief

  Een klein deel van de KPN-klanten met Interactieve TV blijft klagen over het gemis van enkele belangrijke buitenlandse zenders.
  Jarco Kriek
  27 december 2022
  comments 5
  KPN heeft hiaat in buitenlands aanbod: Ziggo en satelliet alternatief
  Foto Getty Images

  KPN voert jaarlijks rond 1 juli een grotere zenderwijziging door bij Interactieve TV. Slechts in sporadische gevallen wordt er op een ander moment in het jaar aan het zenderaanbod gesleuteld. Als dit gebeurt gaat het veelal om nieuwe zenders of zenders die uit eigen beweging de distributie in Nederland staken, zoals bijvoorbeeld op 31 december bij het stoppen van Comedy Central Extra.

   

  Buitenlandse zenders

  Bij KPN wordt bij de jaarlijkse aanpassing van het zenderaanbod in veel gevallen een kosten/batenanalyse gemaakt. Dit betekent in de praktijk dat er kritisch wordt gekeken wat de kosten zijn om een bepaalde zender te leveren in combinatie met het aantal klanten dat daadwerkelijk op de zender afstemt. De kosten/batenanalyse viel voor enkele zenders nadelig uit, waardoor KPN deze zenders in de afgelopen jaren uit het zenderaanbod verwijderde. Hieronder zijn het Franstalige TV5 en het Spaanstalige TVE. Op het klant-helpt-klant forum van KPN wordt regelmatig gevraagd of deze zenders door de provider weer in het aanbod opgenomen kunnen worden. De kans lijkt – mede gelet op de eerdere kosten/batenanalyse – klein te zijn.

   

  Satelliet

  Het alternatief voor KPN-klanten die naar deze buitenlandse zenders willen kijken, is het kopen van een satellietontvangstinstallatie. Voor een eenmalige investering van enkele honderden euro's (inclusief vakkundige installatie) kan in dat geval zonder extra abonnement worden gekeken naar TV5 en TVE. Ook honderden andere tv- en radiozenders kunnen ongecodeerd – dus zonder extra kosten – via de satelliet bekeken worden. Hieronder bevinden zich ook Duitse publieke- en commerciële zenders die KPN in een aanvullend abonnement van enkele euro's per maand aanbiedt. KPN biedt wel commerciële Duitse zenders in HD aan, terwijl via de satelliet alleen de SD-varianten zonder extra kosten te ontvangen zijn.

   

  Ziggo

  Wie geen mogelijkheid of interesse heeft om een schotelantenne voor satellietontvangst te plaatsen en toch naar TV5 en TVE wil kijken, kan ook overwegen om over te stappen naar Ziggo. Deze provider is in meer dan 90 procent van de woningen beschikbaar. Ziggo heeft een net iets breder aanbod van buitenlandse zenders, mede door een groter Frans en Italiaans aanbod via extra apps op de bruikleendecoders Mediabox Next en Next Mini. Het Duitstalige aanbod blijft achter iets achter vergeleken met het (aanvullende) pakket van KPN.

  KPNInteractieve TVtvtelevisiezenderaanbodTV5TVE

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)