Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN huilt, Ziggo lacht: 'RTL stopt met Formule 1'

  Een tegenslag voor KPN in de concurrentiestrijd met Ziggo. RTL Duitsland stopt namelijk na dit seizoen met het live uitzenden van Formule 1.
  Jarco Kriek
  21 june 2020
  comments 22
  Formule 1 vanaf 2021 alleen nog gratis bij Ziggo
  Foto ProShots

  RTL Duitsland heeft de strijd om de uitzendrechten volgens verschillende Duitse media moeten staken. De Duitse tv-zender bezit tot het einde van dit jaar over de Free To Air-uitzendrechten van Formule 1 voor de Duitse markt. Maar daar komt verandering in. RTL Duitsland gaat na dertig jaar stoppen met het live uitzenden van de meest prestigieuze autosportklasse. De uitzendrechten zijn te duur voor de zender geworden. De prijs van de uitzendrechten zijn meer dan verdubbeld, is binnen de Duitse distributiewereld te horen.

   

  Satelliet

  Waarschijnlijk gaat geen enkele andere Duitse publieke of commerciële zender Formule 1 na dit seizoen voor een betaalmuur uitzenden. Het lijkt namelijk veel betaalzenders te storen dat RTL Duitsland binnen heel Europa ongecodeerd via de satelliet te bekijken is. Betaalzenders betalen veel geld voor – in veel gevallen de exclusieve – uitzendrechten voor het land waarin de kanalen worden aangeboden. Het is hen een doorn in het oog dat via de satelliet alsnog Formule 1 ongecodeerd – en dus feitelijk zonder abonnement en betaling – live te volgen is. Het stoppen van Formule 1 bij RTL Duitsland is ook een aderlating voor de liefhebbers van 4K Ultra HD. Deze autosport was namelijk in deze betere beeldkwaliteit via RTL UHD op de Astra1-satelliet te bekijken. Daarvoor is wel een HD+ smartcard nodig, maar die is net over de grens in Duitsland en in veel Nederlandse satellietspeciaalzaken voor minder dan honderd euro met prepaid twaalf maanden-abonnement verkrijgbaar.

   

  Ziggo Sport

  Voor de Nederlandse aanbieder KPN is het stoppen van Formule 1 bij RTL Duitsland extra wrang. Concurrent Ziggo levert Formule 1 namelijk zonder meerkosten aan alle klanten via de eigen sportzender Ziggo Sport. Eigenaar VodafoneZiggo bezit de komende jaren de exclusieve Nederlandse uitzendrechten. Die worden voor de eigen Ziggo-klanten gebruikt voor het uitzenden van Formule 1 op digitaal basiskanaal Ziggo Sport. Voor alle overige distributeurs is Formule 1 als onderdeel van betaalzender Ziggo Sport Totaal beschikbaar. Dit abonnement kost – afhankelijk van de distributeur – rond de 15 euro per maand. KPN levert echter RTL Duitsland in het basispakket in HD-kwaliteit aan alle klanten met een Interactieve TV-abonnement. Zodoende werd een alternatief voor het gratis kijken naar Formule 1 geboden. Dit geldt voor meer Nederlandse distributeurs waaronder T-Mobile en Canal Digitaal. Aan deze Duitse omweg om Formule 1 zonder meerkosten aan alle klanten te leveren, komt vanaf volgend jaar een einde. Dan is Formule 1 met Max Verstappen zonder een cent extra te betalen met het goedkoopste tv-abonnement alleen nog bij Ziggo te bekijken.

  KPNXS4AllInteractieve TVCanal Digitaalsatelliet4KUltra HDUHDFormule 1Max VerstappenuitzendrechtenFTAFree To AirZiggoVodafoneZiggoZiggo SportZiggo Sport Totaalconcurrentieconcurrentiestrijdabonnementbasispakket

  Reacties

 1. TV-TIP Aussie Gold Hunters

  Aussie Gold Hunters
  Discovery Channel om 20:30 uur
  Goud, zweet en tranen in het ­nieuwe seizoen van Aussie Gold Hunters. Want met ­goudprijzen op record­hoogte ­nemen de ­goudzoekers in de snikhete en ­uitgestrekte Outback van Australië nog meer risico om de jackpot naar de oppervlakte te schoffelen. Zo ­besluiten The Dust Devils om met een konvooi aan kostbare machines 1200 km het land in te trekken. Maar ligt het goud daar wel te blinken? De Poseidon Crew heeft in ieder geval wel succes.

  TV-TIP Andy & Melisa

  Andy & Melisa
  SBS 6 om 20:30 uur
  Na een kleine flirt met RTL en een paar jaar radiostilte keren Andy en vriendin Melisa – de twee zijn al jaren gescheiden – terug op het oude SBS-nest. En hier blijkt dat er eigenlijk niks veranderd is. Al ligt de oud-voetballer niet meer dagen gestrekt op de bank. Er is tv-werk, een YouTube-kanaal en er moet ook geklust worden in hun nieuwe stek aan de Costa de Sol, dat gereedgemaakt moet worden voor de verhuur.

  Interview