Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN komt met HD+ bij TV+: meer bandbreedte, beter beeld

  KPN voert de druk op concurrenten als Ziggo en T-Mobile binnenkort nog verder op. Het gaat HD-zenders met meer bandbreedte leveren.
  Jarco Kriek
  1 februari 2023
  comments 6
  KPN komt met HD+ bij TV+: meer bandbreedte, beter beeld
  Foto Getty Images

  Waar Ziggo nog steeds zoekt naar mogelijkheden om meer zenders in HD aan te kunnen bieden, gaat KPN al een stap verder. Het telecombedrijf gaat klanten met een TV+ bruikleendecoder binnen enkele maanden – verwacht wordt twee tot drie maanden – HD+ streams leveren. HD+ wordt de opvolger van het huidige HD Glas. Bij HD+ gaat KPN het aanvoersignaal doorgeven zonder verdere aanpassingen en bewerking – één op één dus.

   

  Meer bandbreedte

  KPN biedt HD-zenders op dit moment aan met een bandbreedte van gemiddeld 7,2Mbps. De zenders op de tien eerste voorkeuzeposities in de zenderlijst – afkomstig van NPO, RTL Nederland en Talpa Network – worden momenteel vanaf voorkeuzepositie 661 als zogenaamde HD Glas streams met een bandbreedte van gemiddeld 12,5Mbps aangeboden. Als KPN het aanvoersignaal zonder bewerking gaat aanbieden wordt de bandbreedte nog ruimer, namelijk rond 14Mbps voor de tien eerste zenders in de zenderlijst. Als KPN nog meer zenders in HD+ gaat aanbieden kan de bandbreedte zelfs oplopen tot 25Mbps. Eurosport levert distributeurs in Nederland desgevraagd namelijk een aanvoersignaal met deze bandbreedte. Onder meer Stichting Kabelnet Veendam (SKV) biedt Eurosport op deze manier aan klanten aan, wat zorgt voor een werkelijk uitstekende beeldbeleving.

   

  HD+ op 1

  KPN gaat bij het omzetten van HD Glas naar HD+ nog een stap verder dan alleen het verhogen van de bandbreedte. Op dit moment zijn de HD Glas-zenders verstopt achterin de zenderlijst, waardoor ze niet veel worden bekeken. KPN wil de betere HD+ streams nu als eerste keuze in de zenderlijst beschikbaar maken. Dit betekent dat bijvoorbeeld NPO 1 met de HD+ stream op voorkeuzepositie 1 in de zenderlijst komt bij klanten met de TV+ decoder. Alle KPN-klanten met een TV+ decoder kunnen dus direct genieten van het betere beeld van de HD+ streams. Het opnemen van HD+ streams komt echter in eerste instantie niet beschikbaar voor KPN-klanten. Het terugkijken van zelf opgenomen programma’s gebeurt hierdoor volgens normale HD-normen.

   

  Minder vertraging

  Nog een voordeel van de ongewijzigde doorgifte van HD+ streams is dat er de zenders met minder vertraging in het signaal beschikbaar zijn. Door het encoderen dat op dit moment plaatsvindt treedt er een vertraging op bij de distributie. Dit betekent bijvoorbeeld dat de buren die via een andere provider kijken een doelpunt tijdens een voetbalwedstrijd enkele seconden eerder kunnen zien. Bij gebruik van HD+ bij KPN TV+ wordt die in veel gevallen omgedraaid, omdat de meeste andere providers het aanvoersignaal op dit moment encoderen en dus met vertraging naar de klant sturen.

   

  Concurrentie

  KPN wordt met de huidige aankondiging niet alleen een landelijke provider met een groter HD-aanbod, maar door de komst van HD+ ook de aanbieder die zenders in de best mogelijke beeldkwaliteit levert. Of concurrenten als Ziggo, T-Mobile, Delta en Caiway op dit gebied het beleid van KPN gaan volgen, moet nog blijken. Vooral bij Ziggo wordt het aanbieden van kanalen met meer bandbreedte een enorme uitdaging. Niet omdat de bandbreedte niet beschikbaar is maar omdat een uitzendfrequentie (mux) een bepaalde maximale bandbreedte kan leveren. Als zenders met meer bandbreedte aangeboden worden, moet er dus een nieuwe indeling van uitzendfrequenties plaatsvinden.

  KPNKPN TV+HD GlasHD+bandbreedteaanvoersignaalbeeldkwaliteitHD Glas op 1

  Reacties

 1. TV-TIP The Hitman's Bodyguard

  The Hitman's Bodyguard
  RTL 7 om 20:25 uur
  Dictator Dukhovich staat terecht voor genocide, maar alle getuigen overlijden voor ze in de rechtbank kunnen verschijnen. Nu is huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) bereid om tegen Dukhovich te getuigen. Bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet Kincaid zien te beschermen, maar ze kunnen elkaar niet luchten of zien.

  TV-TIP Avastars

  Avastars
  SBS 6 om 20:30 uur
  Hoewel juryleden Nick & Simon, Dan Karaty en Nicky Romero de Avastars ‘uniek, fris en van een hoog niveau’ vonden, was de kijker een stuk minder onder de indruk van de dansende en zingende virtuele poppetjes. Nadat het soortgelijke Alter Ego in 2021 al flopte aan de overkant van de Grote Plas, bleek ook Avastars een flinke zeper. In het slot­­­akkoord gaan de vier finalisten nog één keer de strijd met elkaar aan. Wie gaat er vandoor met de titel en neemt een single én videoclip op met Davina Michelle?

  Interview

  • *

   Paul de Leeuw

   Niet Klein Te Krijgen

   Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
   Reacties0 reactie(s)