Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN kan teloorgang Digitenne niet stoppen

    Kijken naar het betaalaanbod van tv- en radiozenders via de ether is niet meer zo populair als het ooit was. KPN heeft namelijk steeds minder Digitenne-abonnees.
    Jarco Kriek
    26 april 2023
    comments 9
    KPN kan teloorgang Digitenne niet stoppen
    Foto Getty Images

    KPN verkocht minder dan tien jaar geleden nog bijna een miljoen abonnementen van het digitale ethertelevisie-product Digitenne. Uit de kwartaalcijfers van het telecombedrijf blijkt dat hiervan eind maart 2023 hier nog slechts 81.000 over zijn. Dit betekent dat de afgelopen maanden nog eens drieduizend Nederlanders hun abonnement hebben opgezegd.

     

    Prijs

    Er zijn diverse redenen waarom het aantal abonnees de afgelopen jaren zo drastisch is verminderd. Zo steeg de prijs van het Digitenne-abonnement van €6,95 naar €18,00 gestegen, terwijl het aanbod – uitgezonderd de dure sportkanalen van ESPN – vrijwel gelijk bleef. Tevens is de mogelijkheid verdwenen om zelf apparatuur zoals decoders of smartcards te kopen en kan alleen nog ontvangstapparatuur bij KPN worden gehuurd. Ook de overstap van uitzendtechniek naar DVB-T2 in combinatie van HEVC (H.265) heeft een rol gespeeld bij de teloorgang van Digitenne.

     

    Recreatie

    KPN weigert echter de handdoek in de ring te gooien. Het telecombedrijf heeft zelfs nieuwe investeringen in Digitenne aangekondigd. Zo worden de komende weken meerdere steunzenders actief in druk bezochte recreatiegebieden waar Digitenne niet optimaal te ontvangen was. Of dit leidt tot het einde van het abonneeverlies moet nog blijken. Op steeds meer campings is een goede wifi internetverbinding beschikbaar, waardoor online tv-kijken een aantrekkelijk alternatief wordt.

     

    Gratis

    De daling van het aantal Digitenne-abonnees wil overigens niet zeggen dat DVB-T2 ethertelevisie in Nederland in populariteit afneemt. Het gratis aanbod bestaande uit publieke landelijke en regionale zenders is aantrekkelijk voor cordcutters die hun traditionele tv-abonnement bij providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway opzeggen.

    KPNDigitennetvtelevisieetherethertelevisiekwartaalcijfers

    Reacties

  1. TV-TIP 90's Dance

    90's Dance
    NPO 3 om 20:22 uur
    Danceformatie T-Spoon scoorde nooit een nummer 1-hit in Nederland, maar ging in 1997 wél de halve wereld over met de zomerhit Sex on the Beach. De groep haalde hoge noteringen in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland en haalde in Japan wél de nummer 1-notering. In de laatste aflevering van 90’s Dance vertellen alle betrokkenen over de bizarre tijden die aanbraken nadat ze een wereldhit scoorden met de ondeugende dance-classic. Zangeres Linda Estelle durfde haar ouders bijna niet te vertellen over het succes.

    TV-TIP The Survivor

    The Survivor
    RTL 7 om 20:25 uur
    De Poolse Harry Haft (Ben Foster) moet concentratiekamp Auschwitz overleven door letterlijk te vechten voor zijn leven. Een SS-officier dwingt hem om het op te nemen tegen zijn medegevangenen. Hij overleeft het kamp en gaat naar New York. Daar begint hij weer met boksen, in de hoop op bekendheid, zodat zijn geliefde hem terug kan vinden.

    Interview