Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN kan teloorgang Digitenne niet stoppen

  Kijken naar het betaalaanbod van tv- en radiozenders via de ether is niet meer zo populair als het ooit was. KPN heeft namelijk steeds minder Digitenne-abonnees.
  Jarco Kriek
  26 april 2023
  comments 9
  KPN kan teloorgang Digitenne niet stoppen
  Foto Getty Images

  KPN verkocht minder dan tien jaar geleden nog bijna een miljoen abonnementen van het digitale ethertelevisie-product Digitenne. Uit de kwartaalcijfers van het telecombedrijf blijkt dat hiervan eind maart 2023 hier nog slechts 81.000 over zijn. Dit betekent dat de afgelopen maanden nog eens drieduizend Nederlanders hun abonnement hebben opgezegd.

   

  Prijs

  Er zijn diverse redenen waarom het aantal abonnees de afgelopen jaren zo drastisch is verminderd. Zo steeg de prijs van het Digitenne-abonnement van €6,95 naar €18,00 gestegen, terwijl het aanbod – uitgezonderd de dure sportkanalen van ESPN – vrijwel gelijk bleef. Tevens is de mogelijkheid verdwenen om zelf apparatuur zoals decoders of smartcards te kopen en kan alleen nog ontvangstapparatuur bij KPN worden gehuurd. Ook de overstap van uitzendtechniek naar DVB-T2 in combinatie van HEVC (H.265) heeft een rol gespeeld bij de teloorgang van Digitenne.

   

  Recreatie

  KPN weigert echter de handdoek in de ring te gooien. Het telecombedrijf heeft zelfs nieuwe investeringen in Digitenne aangekondigd. Zo worden de komende weken meerdere steunzenders actief in druk bezochte recreatiegebieden waar Digitenne niet optimaal te ontvangen was. Of dit leidt tot het einde van het abonneeverlies moet nog blijken. Op steeds meer campings is een goede wifi internetverbinding beschikbaar, waardoor online tv-kijken een aantrekkelijk alternatief wordt.

   

  Gratis

  De daling van het aantal Digitenne-abonnees wil overigens niet zeggen dat DVB-T2 ethertelevisie in Nederland in populariteit afneemt. Het gratis aanbod bestaande uit publieke landelijke en regionale zenders is aantrekkelijk voor cordcutters die hun traditionele tv-abonnement bij providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway opzeggen.

  KPNDigitennetvtelevisieetherethertelevisiekwartaalcijfers

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)