Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN klaar voor lockdownpiek internet door thuiswerken en thuisonderwijs

  Nederland is in ieder geval voor de komende vijf weken in lockdown. Dit betekent dat thuiswerken en online schoollessen de norm zijn. KPN is er volgens eigen zeggen klaar voor.
  Jarco Kriek
  15 december 2020
  comments 0
  KPN klaar voor lockdownpiek internet door thuiswerken en thuisonderwijs
  Foto Getty Images

  KPN maakt zich op voor nieuwe pieken in het netwerk nu vanaf woensdag de scholen weer voor langere tijd dichtgaan en Nederland dus nog meer massaal thuis zit, vanuit huis werkt en thuisonderwijs volgt. Dit meldt het telecombedrijf in een persbericht. Daarmee wordt het weer een stuk drukker op het netwerk van KPN en zullen waarschijnlijk de records van afgelopen maart verbroken gaan worden omdat mensen in tegenstelling tot het voorjaar, in deze periode van het jaar meer binnen zijn.

   

  KPN zet alle zeilen bij

  "Vooral in het begin van de corona-uitbraak hebben we een forse stijging van het gebruik van ons netwerk gezien. De breedbandaansluiting van consumenten werd in feite hun  zakelijke verbinding", vertelt Paul Slot, verantwoordelijk voor de infrastructuur van KPN. "Ook de komende tijd zullen we er alles aan doen om de diensten aan onze klanten zo goed mogelijk te leveren. Qua capaciteit kunnen we de toename in het verkeer goed aan en we kunnen bouwen op de ervaringen uit het voorjaar. Zo zullen we net als bij de eerste lockdown, de aanpassingen in het netwerk tot een minimum beperken."

   

  Ingericht op piekbelasting

  "Het netwerk van KPN is goed ingericht op piekbelasting, die zich normaal gesproken voordoet in de avonden en het weekend wanneer mensen thuis zijn en tv-kijken of video’s van Netflix en Amazon Prime streamen", aldus Slot. "Het is nu eigenlijk continu druk op ons netwerk en op sommige dagen zie je zelfs dat het overdag net zo druk is als ’s avonds of in ‘t weekend. Dat zal de komende dagen verder stijgen vermoeden we. De komende dagen zullen we ons netwerk nauwgezet monitoren en zien wat de impact van de aangescherpte maatregelen is. Met één verschil ten opzichte van de vorige keer toen het iedereen overviel; we hebben inmiddels al wat ervaring opgedaan met deze situatie."

   

  Online thuiswerken

  Het verkeer ligt sinds de uitbraak van COVID-19 een stuk hoger, aangezien Nederland sindsdien massaal vanuit huis werkt. Ook zijn volgens Paul Slot steeds meer bedrijven en werknemers applicaties als Teams en Zoom als gemeengoed gaan zien. "In ons uitgaande internetverkeer zagen we de afgelopen weken duidelijke thuiswerkpatronen terug. Een 'zaagtand' wordt zichtbaar omdat elk half- en heel uur een nieuwe piek ontstaat wanneer Nederland massaal een videogesprek ingaat. Vanaf morgen wordt er waarschijnlijk nog meer thuisgewerkt, maar tijdens de kerstperiode zullen ook veel mensen vrij zijn", vermoedt Slot.

  Reacties