Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘KPN komt belofte snel internet niet na’

    De Consumentenbond heeft een hard oordeel over KPN. Het telecombedrijf komt gedane beloftes over het leveren van snel DSL-internet via het koperdraadnetwerk niet na.
    Jarco Kriek
    29 november 2017
    comments 9
    ‘KPN komt belofte snel internet niet na’
    Foto ANP

    De consumentenbelangenvereniging heeft op 250.000 adressen in Nederland bepaald welke internetsnelheid KPN via het koperdraadnetwerk met de DSL-techniek levert. De conclusie is dat KPN op veel adressen wel een hogere internetsnelheid aanbiedt. Op tal van andere adressen wordt echter nog een te lage internetsnelheid door KPN aan klanten geleverd. Bij iets minder dan dertig procent van de huishoudens bereikt de internetsnelheid maximaal 24Mbps. Kijkt men met twee tv-decoders gelijktijdig naar een HD-zender blijft op deze adressen minder dan 10Mbps voor internetgebruik via pc’s, laptops, tablet en smartphones binnen het huisgezin over.

     

    Snel internet

    Het door KPN opwaarderen van heet koperdraadnetwerk is in het onderzoek van de Consumentenbond terug te zien. Het aantal adressen met zeer snel internet met snelheden boven de 100Mbps is van 30 naar 38 procent gestegen. Het minder snelle internet wordt door KPN vooral in huishoudens buiten de bebouwde kom geleverd. In zeventig procent van de onderzochte adressen werd door het telecombedrijf internet met een maximale snelheid van 24Mbps geleverd. De consumentenbond vindt dat er sprake van een snelle internetverbinding is als de geleverde internetsnelheid meer dan 30Mbps is.

     

    Openbreken kabel

    Om toch voldoende concurrentie bij het leveren van snel internet te bevorderen, stelt de Consumentenbond voor om kabelnetwerken in Nederland zoals die van Ziggo open te stellen voor concurrenten. Toezichthouder Autoriteit consument & Markt (ACM) maakt voor het einde van het jaar het nieuwe conceptbesluit vaste netwerken openbaar. In het huidige besluit zijn alleen de glasvezel- en koperdraadnetwerken van KPN gereguleerd en dus verplicht opengesteld voor concurrenten. Mogelijk dat in het nieuwe besluit ACM ook het kabelnetwerk van Ziggo gaat reguleren. De conclusie van Consumentenbond dat vanwege het niet nakomen van de belofte voor snel DSL-internet door KPN hierdoor het netwerk van Ziggo moet worden opengebroken, is wel opvallend te noemen. Op deze manier wordt KPN in feite beloond omdat het beloften niet nakomt. KPN is al langere tijd voorstander voor het openbreken van de Ziggo-kabel of het dichttimmeren van de eigen netwerken om een gelijk speelveld met Ziggo te krijgen.

    KPNConsumentenbondinternetinternetsnelheidDSLADSLVDSLkoperdraadglasvezelnetwerkbuitengebiedplattelandACMvaste netwerkenopenbreken kabelZiggoVodafoneZiggoregulering

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview