Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN koopt glasvezelnetwerk Primevest in grote steden

  KPN heeft zijn positie als aanbieder van vaste diensten in enkele grote steden versterkt. Het telecombedrijf heeft het glasvezelnetwerk van Primevest Capital Partners gekocht.
  Jarco Kriek
  19 juni 2023
  comments 0
  KPN koopt glasvezelnetwerk Primevest in grote steden
  Foto Getty Images

  Primevest heeft in enkele grotere steden in Nederland in bepaalde wijken operationele glasvezelnetwerken. Het gaat in totaal om 127.000 adressen in Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. Op deze netwerken was KPN tot nu niet beschikbaar als aanbieder van vaste diensten. De hoofdhuurder is T-Mobile, dat als wholesale partner serviceproviders van de diensten tv, internet en telefonie voorziet voor wederverkoop. Door de overname van KPN komt dit netwerk onder de hoede van het bedrijfsonderdeel NetwerkNL en gaat de divisie KPN Wholesale de wholesale-activiteiten van T-Mobile overnemen.

   

  Grotere steden

  De aankoop van het Primevest glasvezelnetwerk past naadloos is het tijdspad van KPN om ongeveer 80 procent van Nederland van glasvezel te voorzien voor het einde van 2026. KPN moet hiervoor nu in grotere steden beginnen met de aanleg van eigen glasvezelnetwerken. Aanleg in grotere steden – en dan vooral in drukke en soms ook nog historische binnensteden – is lastig te realiseren en zorgt daarnaast voor relatief veel overlast.

   

  Verdubbelen

  KPN heeft op dit moment toegang tot ongeveer vier miljoen adressen via eigen glasvezel. Omdat ook Delta Fiber en Open Dutch Fiber (ODF) in de komende jaren toegang willen krijgen tot minimaal twee miljoen adressen met hun eigen glasvezelnetwerken, is het niet te voorkomen dat op honderdduizenden adressen meerdere glasvezelnetwerken beschikbaar zijn of komen. Omdat deze netwerken hierdoor economisch minder rendabel worden, is het de verwachting dat er de komende jaren meer overnames in aantocht zijn.

  KPNKPN NetwerkNLglasvezelPrimevestovernametvtelevisieinternetKPN Wholesale

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview