Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN legt beperking gebruik Smart TV App op bij NPO UHD

  Niet alle abonnees met KPN Interactieve TV kunnen in een betere beeldkwaliteit kijken naar het WK voetbal in Qatar. Het telecombedrijf legt namelijk restricties op.
  Jarco Kriek
  22 november 2022
  comments 1
  KPN legt beperking gebruik Smart TV App op bij NPO UHD
  Foto Getty Images

  Het tijdelijke WK-kanaal NPO UHD wordt aangeboden in Full HD 1080p50/HDR. De zender is te zien bij distributeurs als Ziggo, KPN en SKV, maar niet voor alle abonnees. Omdat de videocodec H.265 (HEVC) wordt toegepast moet de bruikleendecoder namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Bij KPN is dat alleen het geval bij de 4K-bruikleendecoders Arris VIP5202 en ZXV8001. KPN biedt echter NPO UHD ook via de Smart TV App aan.

   

  Niet iedereen

  In eerste instantie leek het erop dat KPN-abonnees die niet over een geschikte tv-decoder beschikken het WK voetbal toch in betere beeldkwaliteit konden kijken via de Smart TV App. Mits er natuurlijk voldoende bandbreedte – lees internetsnelheid – beschikbaar is. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Om toegang te hebben tot NPO UHD op de Smart TV App, moet eveneens een van de twee door KPN ondersteunde 4K-decoders aan het abonnement gekoppeld zijn. Wie een dergelijke decoder niet in bruikleen heeft ontvangen, kan dus ook niet via de KPN Smart TV App naar NPO UHD kijken. Dit blijkt uit uitspraken van KPN-medewerkers op het klant-helpt-klant community forum van het telecombedrijf.

   

  Meer abonnees?

  KPN is overigens bezig met een interne studie om te kijken of NPO UHD via de Smart TV App voor meer abonnees beschikbaar kan komen. Hierdoor kunnen mogelijk ook abonnees die een oudere HD-decoder in bruikleen hebben naar NPO UHD kijken via de Smart TV App op een Smart TV of mediaspeler. Uit de interne studie moet blijken of het openstellen van NPO UHD op de Smart TV App niet tot een te grote netwerkbelasting leidt.

   

  Meer bandbreedte

  Als met een 4K-bruikleendecoder wordt gekeken, maakt KPN gebruik van een zogenaamde multicast stream. Dit betekent dat een stream wordt gebruikt om beeld te leveren aan alle abonnees die naar een tv-zender kijken. Bij de Smart TV App wordt daarentegen unicast gebruikt. Dit betekent dat elk apparaat dat wordt gebruikt om naar tv- en videocontent te kijken een eigen stream krijgt geleverd. Omdat NPO UHD met een hogere bandbreedte wordt aangeboden dan het normale NPO 1 HD, zorgt dit voor meer netwerkbelasting. Teveel belasting kan er in het ergste geval voor zorgen dat het KPN-netwerk onstabieler wordt.

  KPNInteractieve TVSmart TV AppNPONPO UHDpublieke omroepUltra HDUHD

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)