Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN NetwerkNL: aanleg glasvezel ligt op koers

  Ondanks dat de aanleg van glasvezel in het eerste kwartaal door de vorst soms heeft stilgestaan, zegt KPN NetwerkNL op koers te liggen voor de doelstelling van 2021.
  Jarco Kriek
  6 april 2021
  comments 0
  KPN NetwerkNL: aanleg glasvezel ligt op koers
  Foto Getty Images

  KPN NetwerkNL – onderdeel van telecombedrijf KPN – heeft zich voor 2021 als doel gesteld om in minimaal 500.000 woningen en bedrijven een glasvezelaansluiting te realiseren. In de eerste 12 weken van 2021 heeft KPN ruim 100.000 huishoudens aangesloten. In dit tempo heeft bijna 1 op de 2 huishoudens in de 25 grootste steden van Nederland eind dit jaar glasvezel van KPN. Recent werd door KPN de 100.000ste glasvezelaansluiting van dit jaar aangelegd. Wekelijks komen er zo’n 10.000 nieuwe aansluitingen bij. Dat zijn er vier per minuut. Er zijn zelfs weken waar KPN ruim 16.000 huishoudens aansloot op glasvezel. Daarmee ligt KPN, ondanks een vorstperiode van twee weken, op koers om in 2021 zo’n 500.000 nieuwe glasvezelaansluitingen te realiseren.

   

  Volle vaart in grote steden

  Eind dit jaar beschikt bijna 1 op de 2 huishoudens in de 25 grootste steden van Nederland over glasvezel van KPN. De komende drie jaar sluit KPN in deze steden meer dan 750.000 huishoudens aan op glasvezel. In Almere, Amersfoort, Dordrecht en Enschede is de vervanging van het kopernetwerk al bijna volledig afgerond. Eindhoven, Haarlemmermeer, Leeuwarden en Zwolle zijn nu al voor driekwart verglaasd. Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen zijn eind 2023 nagenoeg gereed en de aanleg van glasvezel in Breda, Den Bosch en Den Haag is dan vergevorderd. In Leiden, Utrecht en Zoetermeer is KPN met de gemeente in gesprek over de uitrol van glasvezel in deze steden. In veel grote steden levert Ziggo via het kabelnetwerk breedbandinternet.

   

  Groot project

  KPN is bezig met een grootschalige operatie om overal in Nederland zijn kopernetwerk te vervangen door glasvezel. De teller gaat inmiddels richting de drie miljoen aansluitingen. Het tempo ligt hoog en momenteel werken dagelijks zo’n drieduizend mensen aan de aanleg van het glasvezelnetwerk van Nederland. Met het veel snellere, stabiele en energiezuinigere glasvezel krijgt bijna iedereen toegang tot supersnel internet en behoudt Nederland zijn digitale voorsprong. Dankzij de recent aangekondigde samenwerking met ABP worden ook duizend dorpen eerder van glasvezel voorzien. Daarmee heeft eind 2026 circa tachtig procent van Nederland glasvezel van KPN of via de samenwerking met ABP.

   

  Voordelen glasvezel

  Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. De komende jaren blijft de groei van data enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality, aankopen in webwinkels en vanwege toepassing in de zorg en op school.

  KPNKPN NetwerkNLglasvezelinternetinternetsnelheidgigabit

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)