Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘KPN oorzaak te dure abonnementen tv en internet’

  KPN is een belangrijke reden dat in Nederland de abonnementen waarbij tv en/of internet geleverd worden, duurder zijn dan in andere Europese landen. Dit stelt T-Mobile.
  Jarco Kriek
  13 augustus 2021
  comments 9
  ‘KPN oorzaak te dure abonnementen tv en internet’
  Foto Getty Images

  T-Mobile is in Nederland prijsvechter op de markt van vaste diensten. Het maakt echter bij de levering van tv en internet aan klanten voor een groot deel gebruik van de koper- en glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL. T-Mobile vindt de prijs voor toegang tot dit netwerk en het leveren van diensten te hoog. T-Mobile steunt dan ook het onderzoek dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) op dit moment uitvoert waarbij wordt gekeken of de netwerken van KPN weer gereguleerd moeten worden. Bij regulering moet KPN alle geïnteresseerde bedrijven tegen door de toezichthouder vastgestelde tarieven toegang tot de netwerken geven. Op dit moment biedt KPN concurrenten wel toegang tot de eigen netwerken, maar stelt hiervoor zelf de tarieven samen. En die zijn volgens T-Mobile te hoog.

   

  Meer betaalbaar

  T-Mobile Nederland heeft de afgelopen jaren beloofd supersnel internet aan te bieden aan ruim 200.000 huishoudens in Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Zoetermeer en Haarlem. Bijna de helft hiervan is al gerealiseerd. In de komende maanden zal T-Mobile Nederland ook in andere steden waar Open Dutch Fiber glasvezel uitrolt snel internet aanbieden. Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland: "Onze ambitie is om overal in Nederland snel internet aan te bieden tegen zeer aantrekkelijke tarieven. Als hoofdhuurder van het netwerk van Open Dutch Fiber bieden we in de komende vijf jaar 1 miljoen huishoudens toegang. Onze ambitie is echter veel groter. Om die te realiseren hebben we ook toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN nodig tegen betaalbare tarieven. Ik ben erg blij dat de ACM heeft erkend dat er zonder marktregulering zorgen zijn over de mogelijkheden voor concurrenten om toegang te krijgen tot het vaste netwerk van KPN. Dit zou kunnen leiden tot hogere prijzen voor consumenten en bedrijven. Ik steun daarom van harte het plan van ACM om voor het einde van het jaar tot marktregulering te komen. Lagere wholesale tarieven zijn in het belang van de klant. Iedere klant in Nederland moet toegang hebben tot snel en betaalbaar glasvezelinternet. Wij stoppen niet voordat dat het geval is!"

   

  Internet te duur

  Onlangs bleek uit onderzoeken van Consumentenbond en het Belgische Test-Aankoop dat de prijs van internetabonnementen in Nederland hoger is dan in de meeste andere Europese landen. Voor een internet-only abonnement met een minimale snelheid van 100Mbps moet in Nederland zonder actie-aanbieding gemiddeld 41 euro per maand betaald worden. Dat is 16 euro per maand duurder dan in Spanje waar het gelijke abonnement 25 euro per maand kost. ACM is van mening dat regulering van netwerken in Nederland uiteindelijk gaat leiden tot lagere abonnementsprijzen voor de consument.

   

  Ziggo

  Bij het huidige onderzoek naar regulering van vaste netwerken wordt vooral gekeken naar de koper- en glasvezelnetwerken van KPN. In eerste instantie lijkt VodafoneZiggo met het kabelnetwerk van Ziggo buiten schot te blijven. Dit heeft te maken met de door VodafoneZiggo gewonnen beroepsprocedure bij het Collega van Beroep voor het bedrijfsleven. CBb floot ACM terug bij een poging om het Ziggo-kabelnetwerk te reguleren. Daardoor stopte gelijktijdig ook regulering van de KPN-netwerken. ACM mag hierdoor bij een nieuwe poging om netwerken te reguleren niet terugvallen op bij de verloren procedure gebruikte argumenten. Omdat eerdere regulering van alleen de KPN-netwerken wel de goedkeuring van CBb kreeg, onderzoekt ACM of dit het startpunt kan zijn van nieuwe regulering van de KPN-netwerken.

  KPNKPN NetwerkNLkoperglasvezelnetwerkreguleringAutoriteit Consument & MarktACMT-Mobileconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Hell's Kitchen USA

  Hell's Kitchen USA
  24Kitchen om 19:30 uur
  Chef-kok Gordon Ramsay blaft kandidaten vaak af, net zoals een boze legersergeant dat kan. De zestiende reeks van Hell’s Kitchen start op een legerbasis waar de kandidaten tucht en discipline leren. Gelukkig verplaatst de actie zich snel weer naar de keuken, waar ‘generaal’ Ramsay zijn rekruten met harde hand de fijne kneepjes aanleert. Seizoen 16 werd berucht vanwege de vele ruzies, en dat zegt veel in een Gordon Ramsay-show!

  TV-TIP Verward

  Verward
  NPO 3 om 20:24 uur
  Op het nieuws hoor je regelmatig over ‘verwarde personen’ die voor problemen zorgen, maar wat voor mensen zíjn dat eigenlijk? Documentairemaakster Jessica Villerius onderzoekt de mensen achter dit label, én hulp­verleners die vaak met ze te maken hebben. Verpleegster Mariëlle was net een infuus aan het aanbrengen toen de buurman ineens binnenstormde en wild om zich heen begon te steken. Mariëlle vertelt over de hachelijke momenten die ze beleefde, toen ze op deze manier kennismaakte met Kenzo K.

  Interview