Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘KPN oorzaak te dure abonnementen tv en internet’

  KPN is een belangrijke reden dat in Nederland de abonnementen waarbij tv en/of internet geleverd worden, duurder zijn dan in andere Europese landen. Dit stelt T-Mobile.
  Jarco Kriek
  13 augustus 2021
  comments 9
  ‘KPN oorzaak te dure abonnementen tv en internet’
  Foto Getty Images

  T-Mobile is in Nederland prijsvechter op de markt van vaste diensten. Het maakt echter bij de levering van tv en internet aan klanten voor een groot deel gebruik van de koper- en glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL. T-Mobile vindt de prijs voor toegang tot dit netwerk en het leveren van diensten te hoog. T-Mobile steunt dan ook het onderzoek dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) op dit moment uitvoert waarbij wordt gekeken of de netwerken van KPN weer gereguleerd moeten worden. Bij regulering moet KPN alle geïnteresseerde bedrijven tegen door de toezichthouder vastgestelde tarieven toegang tot de netwerken geven. Op dit moment biedt KPN concurrenten wel toegang tot de eigen netwerken, maar stelt hiervoor zelf de tarieven samen. En die zijn volgens T-Mobile te hoog.

   

  Meer betaalbaar

  T-Mobile Nederland heeft de afgelopen jaren beloofd supersnel internet aan te bieden aan ruim 200.000 huishoudens in Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Zoetermeer en Haarlem. Bijna de helft hiervan is al gerealiseerd. In de komende maanden zal T-Mobile Nederland ook in andere steden waar Open Dutch Fiber glasvezel uitrolt snel internet aanbieden. Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland: "Onze ambitie is om overal in Nederland snel internet aan te bieden tegen zeer aantrekkelijke tarieven. Als hoofdhuurder van het netwerk van Open Dutch Fiber bieden we in de komende vijf jaar 1 miljoen huishoudens toegang. Onze ambitie is echter veel groter. Om die te realiseren hebben we ook toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN nodig tegen betaalbare tarieven. Ik ben erg blij dat de ACM heeft erkend dat er zonder marktregulering zorgen zijn over de mogelijkheden voor concurrenten om toegang te krijgen tot het vaste netwerk van KPN. Dit zou kunnen leiden tot hogere prijzen voor consumenten en bedrijven. Ik steun daarom van harte het plan van ACM om voor het einde van het jaar tot marktregulering te komen. Lagere wholesale tarieven zijn in het belang van de klant. Iedere klant in Nederland moet toegang hebben tot snel en betaalbaar glasvezelinternet. Wij stoppen niet voordat dat het geval is!"

   

  Internet te duur

  Onlangs bleek uit onderzoeken van Consumentenbond en het Belgische Test-Aankoop dat de prijs van internetabonnementen in Nederland hoger is dan in de meeste andere Europese landen. Voor een internet-only abonnement met een minimale snelheid van 100Mbps moet in Nederland zonder actie-aanbieding gemiddeld 41 euro per maand betaald worden. Dat is 16 euro per maand duurder dan in Spanje waar het gelijke abonnement 25 euro per maand kost. ACM is van mening dat regulering van netwerken in Nederland uiteindelijk gaat leiden tot lagere abonnementsprijzen voor de consument.

   

  Ziggo

  Bij het huidige onderzoek naar regulering van vaste netwerken wordt vooral gekeken naar de koper- en glasvezelnetwerken van KPN. In eerste instantie lijkt VodafoneZiggo met het kabelnetwerk van Ziggo buiten schot te blijven. Dit heeft te maken met de door VodafoneZiggo gewonnen beroepsprocedure bij het Collega van Beroep voor het bedrijfsleven. CBb floot ACM terug bij een poging om het Ziggo-kabelnetwerk te reguleren. Daardoor stopte gelijktijdig ook regulering van de KPN-netwerken. ACM mag hierdoor bij een nieuwe poging om netwerken te reguleren niet terugvallen op bij de verloren procedure gebruikte argumenten. Omdat eerdere regulering van alleen de KPN-netwerken wel de goedkeuring van CBb kreeg, onderzoekt ACM of dit het startpunt kan zijn van nieuwe regulering van de KPN-netwerken.

  KPNKPN NetwerkNLkoperglasvezelnetwerkreguleringAutoriteit Consument & MarktACMT-Mobileconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Kopen of Slopen

  Kopen of Slopen
  RTL 4 om 20:30 uur
  Ahmed en Maaike hebben flink wat woonwensen op hun verlanglijstje staan, maar met twee kinderen en een klap speelgoed is het in de Vianense 23-onder-een-kapper van het stel nu al flink behelpen. Er is niet eens ruimte voor Ahmeds computer, laat staan voor de door Maaike zo gewenste gezinsuitbreiding. Maar ja, de boel verbouwen is ook zo wat. Terwijl Britta tóch haar schetsboek uit de kast pakt, gaat Alex op zoek naar een woning met meer ruimte. Maar vindt hij die ook binnen de negentig dagen?

  TV-TIP Juno

  Juno
  Paramount Network om 20:30 uur
  Terwijl haar klasgenoten zich bezighouden met typische puberdingen, heeft Juno (Elliot Page) iets anders aan haar hoofd: ze is zwanger. Ze besluit haar kind ter adoptie af te staan en gaat op zoek naar geschikte ouders. Die lijkt ze gevonden te hebben in Vanessa en Mark, maar voor Juno de knoop doorhakt, wil ze hen beter leren kennen.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)