Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN prijsverlaging onvoldoende voor T-Mobile en NLconnect

  Nu de details van de overeenkomst tussen KPN en ACM over de wholesaletarieven bekend zijn, uiten T-Mobile en NLconnect kritiek.
  Jarco Kriek
  27 august 2022
  comments 0
  KPN prijsverlaging onvoldoende voor T-Mobile en NLconnect

  Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) en KPN hebben afspraken gemaakt over de wholesaletarieven op de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort voor de komende acht jaar. De wholesaletarieven zijn hierdoor aanmerkelijk lager geworden. Hierdoor kunnen serviceproviders die gebruikmaken van KPN en Glaspoort glasvezel hun abonnementen voor de vaste diensten tv, internet en bellen tegen een meer concurrerend tarief verkopen. Ook zorgt de overeenkomst voor duidelijkheid over prijsaanpassingen tot 2030.

   

  Kritiek

  Maar nu marktpartijen de uiteindelijke overeenkomst goed hebben bestudeerd, komen ook de eerste kritiekpunten naar buiten. Zo vindt branchevereniging NLconnect – die diverse serviceproviders vertegenwoordigt die van netwerken van KPN en Glaspoort gebruikmaken – het jammer dat ACM geen marktanalyse heeft uitgevoerd voordat het akkoord ging met het uiteindelijke voorstel van KPN. ACM heeft na het eerste voorstel van KPN wel contact gehad met marktpartijen en aan de hand hiervan bij KPN aangedrongen op verbeteringen. Hierna heeft KPN aanpassingen aangebracht in het voorstel.

   

  Rijke mensen

  T-Mobile heeft diverse kritiekpunten. Zo vindt dit bedrijf het jammer dat ACM niets heeft gedaan aan de kritiek voor het gefaseerd uitschakelen van het kopernetwerk. Serviceproviders worden hierdoor gedwongen diensten aan te gaan bieden via glasvezel. KPN hanteert hiervoor hogere prijzen die aan abonnees doorberekend worden. Dit betekent dat mensen met een kleinere beurs meer moeten gaan betalen voor internet. T-Mobile stelt dat hierdoor snel internet alleen door de ‘happy few’ gebruikt kan worden.

   

  Snelste internet

  Ook is T-Mobile verbolgen dat er in de overeenkomst alleen prijsafspraken zijn gemaakt over internet met snelheden tot 1Gbps. In de komende jaren komt op grotere schaal internet met hogere snelheden beschikbaar. Als dit geleverd wordt via de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort kan KPN volgens T-Mobile zelf bepalen welk wholesaletarief het serviceproviders voor dit ultrasnelle internet berekent.

  ACMAutoriteit Consument & MarktKPNKPN WholesaleGlaspoortglasvezelinternetabonnementreguleringT-MobileNLconnectconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Jaimie: in the Vaes Lane

  Jaimie: in the Vaes Lane
  TLC om 22:30 uur
  Nadat haar vriend Jorik Scholten (Lil’ Kleine) begin van het jaar een auto-portier tegen haar hoofd ­besloot te rammen, was het voor Jaimie Vaes klaar. Ze pakte haar koffers om met zoontje Lío voorgoed te vertrekken. In het derde seizoen van Jamie: in the Vaes Lane probeert de realityster de scherven van haar leven te lijmen met hulp van boezemvriendinnen Estelle Cruijff en Koen Kardashian.

  TV-TIP Time

  Time
  NPO 2 om 23:09 uur
  Mark Hebden belandt in de gevangenis nadat hij per ongeluk een man uit zijn schoenen heeft gereden. Verteerd door schuld­gevoelens probeert hij zich staande te houden in een voor hem totaal onbekende wereld. Intussen doet ­gevangenisbewaarder Eric McNally zijn best om de rust en orde in de petoet te bewaren. Hij raakt chantabel als een van de gedetineerden ontdekt dat ook Erics zoon zijn dagen achter de tralies slijt.

  Interview