Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN prijsverlaging onvoldoende voor T-Mobile en NLconnect

  Nu de details van de overeenkomst tussen KPN en ACM over de wholesaletarieven bekend zijn, uiten T-Mobile en NLconnect kritiek.
  Jarco Kriek
  27 augustus 2022
  comments 0
  KPN prijsverlaging onvoldoende voor T-Mobile en NLconnect

  Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) en KPN hebben afspraken gemaakt over de wholesaletarieven op de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort voor de komende acht jaar. De wholesaletarieven zijn hierdoor aanmerkelijk lager geworden. Hierdoor kunnen serviceproviders die gebruikmaken van KPN en Glaspoort glasvezel hun abonnementen voor de vaste diensten tv, internet en bellen tegen een meer concurrerend tarief verkopen. Ook zorgt de overeenkomst voor duidelijkheid over prijsaanpassingen tot 2030.

   

  Kritiek

  Maar nu marktpartijen de uiteindelijke overeenkomst goed hebben bestudeerd, komen ook de eerste kritiekpunten naar buiten. Zo vindt branchevereniging NLconnect – die diverse serviceproviders vertegenwoordigt die van netwerken van KPN en Glaspoort gebruikmaken – het jammer dat ACM geen marktanalyse heeft uitgevoerd voordat het akkoord ging met het uiteindelijke voorstel van KPN. ACM heeft na het eerste voorstel van KPN wel contact gehad met marktpartijen en aan de hand hiervan bij KPN aangedrongen op verbeteringen. Hierna heeft KPN aanpassingen aangebracht in het voorstel.

   

  Rijke mensen

  T-Mobile heeft diverse kritiekpunten. Zo vindt dit bedrijf het jammer dat ACM niets heeft gedaan aan de kritiek voor het gefaseerd uitschakelen van het kopernetwerk. Serviceproviders worden hierdoor gedwongen diensten aan te gaan bieden via glasvezel. KPN hanteert hiervoor hogere prijzen die aan abonnees doorberekend worden. Dit betekent dat mensen met een kleinere beurs meer moeten gaan betalen voor internet. T-Mobile stelt dat hierdoor snel internet alleen door de ‘happy few’ gebruikt kan worden.

   

  Snelste internet

  Ook is T-Mobile verbolgen dat er in de overeenkomst alleen prijsafspraken zijn gemaakt over internet met snelheden tot 1Gbps. In de komende jaren komt op grotere schaal internet met hogere snelheden beschikbaar. Als dit geleverd wordt via de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort kan KPN volgens T-Mobile zelf bepalen welk wholesaletarief het serviceproviders voor dit ultrasnelle internet berekent.

  ACMAutoriteit Consument & MarktKPNKPN WholesaleGlaspoortglasvezelinternetabonnementreguleringT-MobileNLconnectconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP 2Doc: Peter en Erik

  2Doc: Peter en Erik
  NPO 2 om 22:17 uur
  In 1967 stond een moeder haar pasgeboren tweeling af, en de jongens kwamen allebei in een ander gezin terecht. Het duurde zeventien jaar later voordat de twee elkaar ontmoetten, en er allebei ineens een broer bij kregen. Peter en Erik zoeken al tientallen jaren naar een antwoord op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Was er sprake van een misverstand, of was er misschien zelfs opzet in het spel? Samen met journalist Myrthe Buitenhuis gaan ze op zoek naar de waarheid. Het tweede deel is vrijdag te zien.

  TV-TIP Addicted to Marriage

  Addicted to Marriage
  TLC om 22:30 uur
  Na een paar mislukte huwelijken krabben mensen zich misschien even achter de oren, maar dat geldt níét voor de bruiden in deze realityserie. De vier dames in Addicted to Marriage zijn opgeteld al 20 keer getrouwd, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun vriend te pushen om wéér in ’t huwelijksbootje te stappen. De partners hebben hun bedenkingen, en sommigen wéten niet eens dat hun vriendin eerder al getrouwd is geweest.

  Interview