Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN valt Ziggo in meer steden met groen glasvezel aan

  In diverse middelgrote steden krijgt Ziggo als kabelexploitant te maken met het kwalitatief betere groene glasvezelnetwerk van concurrent KPN.
  Jarco Kriek
  9 september 2021
  comments 5
  KPN valt Ziggo in meer steden met groen glasvezel aan
  Foto ProShots

  KPN is bezig met een grote inhaalslag met betrekking tot de aanleg van glasvezel. Nadat het telecombedrijf zich eerder enkele jaren op de vlakte hield en het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen niet al te hard liet stijgen, is de situatie nu geheel anders. Met rap tempo wordt Nederland voorzien van glasvezelnetwerken. KPN wil jaarlijks minimaal een half miljoen woningen en bedrijven van een glasvezelaansluiting voorzien. Dit naast de inmiddels meer dan drie miljoen aansluitingen die in de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. KPN heeft als doel in 2026 minimaal tachtig procent van de Nederlandse woningen en bedrijven op glasvezel te hebben aangesloten. Daarna volgt het gefaseerd uitschakelen van het verouderde kopernetwerk. KPN wil rond 2030 glasvezel volledig het kopernetwerk laten overnemen.

   

  Grotere druk

  Voor Ziggo betekent de glasvezelambitie van KPN dat de concurrentiedruk groter wordt. Kabel is superieur aan koper, maar moet de meerdere in glasvezel erkennen. Dit wil overigens niet zeggen dat kabel niet meer aan de wensen van klanten kan voldoen. Voor de meeste Nederlanders kan Ziggo via de kabel de door hun gewenste diensten leveren. Daarnaast is binnen de nu door Ziggo omarmde DOCSIS 3.1 techniek nog voldoende ruimte om bijvoorbeeld internet nog stabieler en sneller te maken. De concurrentie met glasvezel wordt hierdoor vooral op prijsniveau verwacht. Op dit moment zijn glasvezelabonnementen met een hogere snelheid goedkoper dan bij Ziggo. Omdat glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL voor andere aanbieders toegankelijk zijn, komt de concurrentie voor Ziggo niet alleen van KPN, maar ook van serviceproviders als T-Mobile, Online.nl en Youfone. Overigens lijkt Ziggo ook meer naar de richting van glasvezel op te schuiven. In nieuwbouw gaat Ziggo glasvezel in de meterkast aanleggen. VodafoneZiggo-aandeelhouder Liberty Global heeft inmiddels diverse proefballonnen opgelaten om te onderzoeken of glasvezel meer geliefd is dan kabel bij Nederlanders.

   

  Glasvezel in Ziggo-gebied

  KPN is onlangs begonnen met de aanleg van glasvezel in drie middelgrote plaatsen waar Ziggo via kabel vaste diensten levert. Dit zijn Amstelveen, Delft en Nieuwegein. Het gaat overigens nog jaren duren voordat alle woningen in deze plaatsen een glasvezelaansluiting in de meterkast hebben. Maar voor Ziggo wordt het in deze drie plaatsen zeker opletten dat het geen grote groep klanten gaat kwijtraken. Ziggo verliest namelijk al enkele kwartalen klanten. Uit analyse blijkt dat het in veel gevallen gaat om klanten die van kabel naar glasvezel overstappen.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLinternettvtelevisieglasvezelconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Reizen Waes: Wereldsteden

  Reizen Waes: Wereldsteden
  NPO 3 om 20:15 uur
  São Paulo hoort zonder twijfel thuis in het rijtje van bijzondere wereldsteden. Met meer dan 24 miljoen inwoners is São Paulo niet alleen de grootste stad van Brazilië, maar ook van het hele Zuid-Amerikaanse continent. De megastad draagt de toepasselijke bijnaam ‘selva de pedra’ of ‘de betonnen jungle’. Maar Tom ontdekt dat er ook in een betonwoestijn heel wat te beleven valt.

  TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:23 uur
  De slingers zijn al opgehangen, maar van feest is bij de start van het finaleweekend nog geen sprake. Terwijl vreugde en verdriet om voorrang vechten, gaan de drie finalisten aan de slag met de technische opdracht: een teckel van chocolade, geïnspireerd op Nhaan, de blaffer van Janny. Het slotakkoord is het spektakelstuk, waarbij de finalisten diverse technieken moet laten zien. Wie bakt zich naar de Heel Holland bakt-bokaal?

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)