Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN valt Ziggo met glasvezel in grotere steden aan

    KPN heeft glasvezel, Ziggo het aangekondigde nieuwe ‘netwerk van de toekomst’. Beide netwerken zijn kwalitatief veel beter dan het landelijke koperdraad-netwerk dat al decennialang door KPN wordt geëxploiteerd.
    Jarco Kriek
    16 juli 2019
    comments 6
    KPN valt Ziggo met glasvezel in grotere steden aan

    En mede hierdoor is KPN afgestapt van het grootschalig opwaarderen van koperdraad naar nieuwe VDSL-technieken. Via het dochterbedrijf KPN NetwerkNL legt het telecombedrijf op grote schaal nieuwe glasvezelnetwerken aan. De nieuwe netwerken worden sinds kort ook technisch ingericht met gebruik van de pon-techniek. Dit betekent dat KPN een symmetrische internetsnelheid van in eerste instantie 1000Mbps (1Gbps) kan aanbieden. Als wordt overgestapt op xgs-pon is de stap naar het leveren van nog hogere internetsnelheid mogelijk.

     

    VodafoneZiggo

    Op zijn beurt is VodafoneZiggo bezig met het inrichten van een technisch vernieuwd netwerk dat de naam ‘netwerk van de toekomst’ heeft gekregen. Ondanks dat Ziggo via coax diensten in woningen levert, is meer dan 95 procent van het kabelnetwerk van bedrijfsonderdeel Ziggo op de glasvezeltechniek gebaseerd. De vernieuwing van het netwerk zit in de overstap van DOCSIS 3.0 naar DOCSIS 3.1. Ziggo kan hierdoor een downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) aan klanten leveren. Later wordt de internetsnelheid nog hoger als de stap naar DOCSIS 3.1 Full Duplex wordt gemaakt. Maar niet de internetsnelheid is de belangrijkste vernieuwing van het ‘netwerk van de toekomst’. Door gebruik van DOCSIS 3.1 kan het netwerk van Ziggo de vraag naar meer data van klanten probleemloos verwerken. Mede hierdoor wordt het netwerk stabieler. En is dus de kans op storing veel kleiner en vergelijkbaar met het storingspercentage van glasvezel. Maar ook wordt het netwerk door gebruik van de nieuwe techniek veiliger.

     

    Strijd om klanten

    KPN neemt de technische vooruitgang van het aangekondigde vernieuwde netwerk van VodafoneZiggo serieus. KPN kondigde eerder dit jaar aan in de komende twee jaar ongeveer een miljoen woningen van een glasvezelaansluiting te willen voorzien. En naar nu blijkt richt KPN de pijlen bij deze uitbreiding vooral op grotere steden waarin Ziggo als kabelbedrijf diensten zoals tv en internet aan inwoners levert. Nadat KPN NetwerkNL eerder met de gemeente Alkmaar een overeenkomst voor de aanleg van een glasvezelnetwerk sloot, is het nu de beurt aan Tilburg.

     

    Zeeland

    Ook gaat KPN in Zeeland op grotere schaal glasvezel aanleggen. Ook dit is een tactisch besluit van KPN. In Zeeland levert kabelbedrijf Delta – samen met Caiway in handen van investeerder EQT – sinds de zomer aan klanten een maximale internetsnelheid van 1000Mbps (1Gbps). Hierbij gebruikt Delta dezelfde techniek als VodafoneZiggo voor het ‘netwerk van de toekomst’ gaat gebruiken.

    KPNKPN NetwerkNLZiggoVodafoneZiggoglasvezelkabelcoaxnetwerknetwerk van de toekomstinternetinternetsnelheidtvtelevisieInteractieve TVZeelandDeltaDelta Fiber NLDelta Fiber NederlandEQTklantenabonneesabonnement

    Reacties

  1. TV-TIP Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt

    Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Na de Mexicaanse avonturen van Kees in Wie is de Mol? gaat hij in Oplichters Aangepakt weer achter échte bandieten aan. Hij helpt Karola, een gehandicapte vrouw die via het internet voor 50.000 euro werd opgelicht. Kees spoort de daders op in Italië, maar daar zijn ze niet blij met de speurneus. Dit seizoen helpt Kees ook BN’ers die afgezet werden. Zo zien we o.a. Rob Geus voorbij­komen en B&B vol liefde-kandidaat Marian, die in Portugal met de dood werd bedreigd.

    TV-TIP Corsokoorts in Sint Jansklooster

    Corsokoorts in Sint Jansklooster
    SBS6 om 20:30 uur
    Het bloemencorso komt nu snel dichterbij en de verschillende teams werken koortsachtig om het feest tot een succes te maken. In het zicht van de finish duiken er tóch nog een paar grote problemen op. Extreme droogte en een verwoestende storm dreigen op het laatste moment roet in het eten te gooien. Daarnaast staat het privéleven van de teamleden niet stil, en lopen sommige kandidaten daarin óók tegen obstakels op.

    Interview