Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN valt Ziggo weer aan vanwege Ziggo Sport

    KPN blijft zich onverminderd verzetten tegen de goedkeuring die door de Europese Commissie is gegeven voor de fusie van de zelfstandige kabelbedrijven Ziggo en UPC.
    Jarco Kriek
    15 september 2020
    comments 9
    KPN valt Ziggo weer aan vanwege Ziggo Sport
    Foto ProShots

    Ziggo en UPC gingen in 2015 samen onder de naam Ziggo verder nadat Liberty Global – toen eigenaar van UPC – het kabelbedrijf Ziggo overnam. Beide kabelbedrijven weden samengevoegd en gingen onder de naam Ziggo verder. Tegenwoordig is het kabelbedrijf onderdeel van de joint venture VodafoneZiggo waarin Vodafone Group en Liberty Global de Nederlandse activiteiten hebben ondergebracht. Voor KPN betekende de fusie van Ziggo en UPC dat het met een krachtige concurrent op de Nederlandse markt van vaste diensten te maken kreeg.

     

    Ziggo Sport

    KPN blijft de fusie van de twee kabelbedrijven Europees aanvechten omdat het telecombedrijf vindt dat onvoldoende is gekeken naar de macht die Ziggo na de fusie heeft gekregen met betrekking tot sportkanalen. Na de fusie werd betaalzender Sport 1 omgevormd tot Ziggo Sport. Ziggo levert na de omvorming exclusief aan alle klanten een speciaal eigen digitaal basiskanaal met de naam Ziggo Sport. Op dit kanaal kan onder meer live naar de buitenlandse voetbalcompetities Premier League, La Liga en Serie A alsmede Formule 1 met Max Verstappen gekeken worden. Klanten van KPN – en alle andere aanbieders – dienen om naar dit sportcontent te kijken een abonnement van betaalzender Ziggo Sport Totaal kopen. Dit kost afhankelijk van de aanbieder rond de 15 euro per maand.

     

    Europese Hof van Justitie

    KPN vindt dat bij de fusie onvoldoende naar de marktmacht van Ziggo met betrekking tot Ziggo Sport is gekeken. Eerder won KPN bij de Europese rechter een rechtszaak omtrent dit onderwerp. Hierdoor moest de Europese Commissie een nieuw en beter onderbouwt oordeel over de fusie geven. Ook in de tweede beoordeling bleef de Europese Commissie de goedkeuring van de fusie ondersteunen. KPN stapte direct na het besluit naar het Europese Hof van Justitie om het besluit aan te vechten. In de onderbouwing van het bezwaar stelt KPN dat sport een must-have voor aanbieders is. Ondanks dat KPN gewoon de kanalen van Ziggo Sport Totaal aan klanten kan aanbieden, is het bang dat VodafoneZiggo – waar Ziggo op dit moment is ondergebracht – in de toekomst misbruik kan maken van de machtige positie van de sportzenders. Als gevolg van de zaak bij het Europese Hof van Justitie vindt vandaag in Luxemburg een hoorzitting plaats. Een snelle uitspraak moet niet worden verwacht. In praktijk kunnen dergelijke uitspraken een jaar of zelfs nog langer op zich laten wachten.

    ZiggoUPCfusieVodafoneZiggoZiggo SportZiggo Sport TotaalSport1KPNEuropese CommissieEuropees Hof van Justitie

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview