Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN verbetert beeldkwaliteit HD-zenders op alle decoders

  KPN toont op alle decoders voor Interactieve TV en TV+ de tien belangrijkste zenders in de best mogelijke HD-beeldkwaliteit.
  Jarco Kriek
  7 april 2023
  comments 7
  KPN verbetert beeldkwaliteit HD-zenders op alle decoders
  Foto Getty Images

  KPN geeft bij de tien belangrijkste zenders van NPO, RTL Nederland en Talpa Network het aanvoersignaal nu onbewerkt door aan klanten die via een vast netwerk tv-kijken. Bij gebruik van koperdraad moet er wel voldoende snelheid beschikbaar zijn om van deze betere streams gebruik te kunnen maken.

   

  Bandbreedte

  In eerste instantie begon KPN met het aanbieden van HD-streams met een bandbreedte van 12,5 Mb/s op KPN TV+ decoders. Enige tijd daarna werd de bandbreedte verhoogd naar 14,2 Mb/s. Dit komt overeen met de bandbreedte van het aanvoersignaal van de tien belangrijkste zenders van Nederland.

   

  Interactieve TV

  KPN is ook begonnen met het leveren van de HD-streams met een bandbreedte van 14,2 Mb/s op oudere decoders die horen bij abonnementsvormen met Interactieve TV (iTV). Daar zijn de zenders met meer bandbreedte op dit moment nog steeds vanaf voorkeuzepositie 661 te vinden. Bij de KPN TV+ decoder zijn de zenders direct op de eerste tien voorkeuzeplaatsen beschikbaar.

   

  Beter beeld

  Een stream van een zender die met meer bandbreedte wordt geleverd, zorgt bij gebruik van dezelfde technieken (codecs) voor een betere beeldkwaliteit. Standaard levert KPN bij Interactieve TV en TV+ HD-streams met een bandbreedte van 7,2 Mb/s. Op dit moment worden de tien belangrijkste zenders van Nederland met bijna een dubbele bandbreedte geleverd. Eerder liet KPN aan Totaal TV weten het niet uit te sluiten dat op enig moment bij meer zenders te bandbreedte en dus de beeldkwaliteit omhoog gaat.

   

  Concurrentie

  Met het verbeteren van de beeldkwaliteit van HD-zenders voert KPN de druk op de concurrentie ook bij het onderdeel traditionele lineaire televisie verder op. Ziggo geeft de tien belangrijkste zenders met minder bandbreedte door. Bij het kabelbedrijf zijn de zenders van NPO met 12 Mb/s beschikbaar. De HD-varianten van Talpa-zenders met net iets meer bandbreedte, namelijk 12,3 Mb/s. En de HD-varianten van RTL Nederland-zenders worden door Ziggo met 11 Mb/s bandbreedte geleverd. Ook andere providers, zoals T-Mobile en Canal Digitaal, leveren deze zenders met aanmerkelijk minder bandbreedte.

  KPNInteractieve TVTV+bandbreedtebeeldkwaliteittvtelevisieNPOpublieke omroepTalpaTalpa NetworkRTLRTL Nederlandconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Women's Nations League: België - Nederland

  UEFA Women's Nations League: België - Nederland
  NPO 3 om 20:00 uur
  Jill Roord verraste afgelopen zomer met een transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City, de club die vorig seizoen als vierde eindigde in de Women’s Super League. De Oranje-speelster heeft 26 september direct een interland tégen Engeland en dus haar nieuwe teamgenoten. Maar eerst staat vanavond België op het programma: het eerste duel in de UEFA Women's Nations League.

  TV-TIP Scott & Bailey

  Scott & Bailey
  RTL 8 om 20:25 uur
  In een meertje wordt het lijk gevonden van Mandy Sweeting, die al twintig jaar wordt vermist. Dat betekent niet dat de zaak gesloten kan worden, want het lichaam is pas recent gedumpt. Een lange tijd was haar echtgenoot de hoofdverdachte, maar hij is al een tijdje overleden, waardoor Scott en Bailey op zoek gaan naar een nieuwe verdachte. Ze ontdekken dat Mandy zwanger was en laten een DNA-test uitvoeren. De schokkende resultaten brengen hen op een nieuw spoor.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)