Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN verbetert netwerk

  KPN heeft het eigen netwerk grotendeels technisch verbeterd. Waar bestaat de verbetering uit en om welk deel van het netwerk gaat het?
  Jarco Kriek
  17 november 2020
  comments 1
  KPN verbetert netwerk

  Centraal bij de verbetering van het mobiele netwerk staat het gebruik van glasvezel als aanvoer tot aan de zendmasten. Daarnaast worden in de zendmasten antennes gebruikt die alle door KPN gebruikte frequentiebanden ondersteunen. Dit zorgt uiteindelijk onder meer dat de downloadsnelheid bij gebruik van 4G met vijftig procent is gestegen. Bij gebruik van 5G is de gemiddelde downloadsnelheid door de vernieuwing naar gemiddeld 225 Mbps gestegen.

   

  Investering netwerk

  Met het aanbrengen van nieuwe apparatuur op de 2500ste zendmast in Limburg deze week is KPN over de helft met het bouwen van een compleet nieuw landelijk dekkend mobiel netwerk. Een mijlpaal in een enorme operatie, waarbij de radio- en antenne-apparatuur van alle zendmasten wordt vernieuwd en waarmee KPN bijdraagt aan het behoud van Nederland als digitale koploper. Inmiddels profiteert ruim tweederde van de inwoners van Nederland van het betere en snellere mobiele netwerk van KPN, zowel op 4G als 5G.

   

  Jaar geleden begonnen

  KPN is eind 2019 begonnen met het moderniseren van zijn gehele mobiele netwerk, waarbij de apparatuur op alle circa vijfduizend mobiele opstelpunten wordt vervangen. Oude antennes maken plaats voor nieuwe exemplaren, die alle beschikbare frequentiebanden ondersteunen en waarmee veel meer capaciteit en dekking beschikbaar komt. In druk stedelijke gebieden wordt gebruikgemaakt van zogenaamde Massive Mimo antennes die gericht capaciteit kunnen verdelen over meerdere gebruikers. Met een 4G-toestel ervaren klanten na de vervanging gemiddeld een vijftig procent hogere downloadsnelheid. In juli activeerde KPN 5G op de 700 MHz frequentieband en voor 5G-toestellen bereikt de gemiddelde downloadsnelheid op het nieuwe netwerk inmiddels 225 Mbps. Ook is op 5G de uploadsnelheid aanzienlijk hoger en zijn de reactietijden korter dan op 4G, waardoor communicatie steeds meer realtime wordt. Dit zorgt voor nieuwe mogelijkheden op het gebied van entertainment en gaming.

   

  Langdurige operatie

  Babak Fouladi, Chief Technology en Digital Officer en lid van de Raad van Bestuur KPN: "De vernieuwing van het mobiele netwerk is een enorme operatie die een forse verbetering oplevert voor de netwerkervaring van onze klanten, en zijn vruchten zal afwerpen in onze steeds verder digitaliserende samenleving. De nieuwe antennes ondersteunen alle technologieën: niet alleen komt 5G beschikbaar, ook 4G verbetert fors en dat merken al onze klanten direct met nog beter bereik, hogere downloadsnelheden en een aanzienlijk hogere upload."

   

  Nog niet overal in Nederland

  Het volledig nieuwe mobiele netwerk, dat voor negentig procent ontsloten is via 10 Gbps glasvezelverbindingen, is inmiddels beschikbaar in het grootste deel van Nederland. Het dekkingsgebied breidt zich steeds verder uit en beslaat inmiddels de gehele Randstad, de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en grote delen van Flevoland, Gelderland en Limburg. Voor een optimale 4G- en 5G-ervaring ter plekke gaat KPN de komende tijd op geclusterde wijze door met de vernieuwing van zijn netwerk. Inmiddels maken de eerste klanten gebruik van de nieuwe onderscheidende 5G-diensten voor zakelijke klanten die KPN als eerste in Nederland introduceerde.

  KPNmobielnetwerkglasvezel4G5G

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Harry Potter in 4K Ultra HD

   Een wonderbaarlijke nieuwe manier om de magische wereld van Harry Potter te beleven! Bekijk Harry Potter en de Steen der Wijzen zoals je hem nog nooit hebt gezien, nu in 4K-resolutie. Totaal TV mag deze voor drie Oscars genomineerde fantasyfilm vijf keer op 4K Ultra HD weggeven.

  TV-TIP 90 day fiancé: The other way

  90 day fiancé: The other way
  TLC om 20:30 uur
  In de reguliere versie van de reality-hit komen singles naar Amerika, maar dit keer vertrekken Amerikanen naar het buitenland.

  TV-TIP Hotel Mumbai

  Hotel Mumbai
  Net5 om 20:30 uur
  Een groep zwaar bewapende Pakistaanse militanten opent de aanval op het iconische Taj Mahal Palace hotel in India.

  Interview

  • *

   Tooske Ragas

   K2 zoekt K3

   De Vlaamse presentator Kürt Rogiers en onze eigen Tooske Ragas zorgen dat de zoektocht naar een nieuw K3-lid in goede banen wordt geleid.
   Reacties0 reactie(s)