Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘KPN verslaat Ziggo met televisie, maar Freedom Internet allerbeste’

  Freedom Internet is door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste alles-in-1-aanbieder. KPN is tweede. Ziggo komt op de zevende plaats.
  Jarco Kriek
  1 augustus 2022
  comments 6
  ‘KPN verslaat Ziggo met televisie, maar Freedom Internet allerbeste’
  Foto Getty Images

  Het onderzoek van de Consumentenbond is geen vergelijkende test. De deelnemers aan de providermonitor beoordelen hun eigen provider. Hierdoor zijn er soms vreemde uitkomsten te zien. De Consumentenbond laat elke maand 7500 leden deelnemen aan de Providermonitor. Freedom Internet glasvezel komt in de maand juli als beste alles-in-1-aanbieder uit het onderzoek naar voren, gevolgd door KPN glasvezel en KPN DSL op respectievelijk de tweede en derde plaats. Ziggo komt als zevende in het onderzoek uit de bus. T-Mobile bezet met DSL en glasvezel de twee laatste plaatsen.

   

  Televisie

  Een voorbeeld van regelmatig terugkerende opvallende beoordelingen is het verschil tussen KPN en Ziggo. KPN scoort met de beoordeling van de tv-dienst beter (rapportcijfer 7,8) dan Ziggo (rapportcijfer 7,4). Ziggo biedt echter mogelijkheden om eigen hardware te gebruiken. Daarnaast kan op een onbeperkt aantal televisies worden gekeken dankzij de ongecodeerde doorgifte van ruim honderd tv- en radiozenders. Ook worden de huidige bruikleendecoders van Ziggo – waaronder Mediabox Next, Next Mini en Mediabox XL – door gebruikers beter gewaardeerd. KPN is overigens wel bezig met het omarmen van een geheel nieuw decoderplatform dat meer op toekomstige mediaconsumptie is ingericht.

   

  Freedom Internet

  Het is niet wonderbaarlijk dat Freedom Internet goed scoort op de onderdelen kwaliteit internet, kwaliteit telefonie en klantenservice. Dat de voorsprong in KPN in het eindoordeel relatief klein is, komt doordat Freedom Internet televisie slecht scoort, namelijk rapportcijfer 6,6 bij glasvezel en 5,8 bij DSL. Dit zijn de slechtste cijfers bij dit onderdeel. Freedom Internet gebruikt het IPTV-platform van Canal Digitaal. Eigenaar van dit platform Canal+ Luxembourg (M7 Group) zei vorig jaar in een reactie op een soortgelijke slechte score in de Providermonitor dat het IPTV-platform – en dus ook de tv-dienst van Freedom Internet – verbeterd zou worden. Nu blijkt dus dat er nog een extra inhaalslag gemaakt dient te worden.

   

  T-Mobile

  Het slechtste kindje van de klas is volgens de deelnemers aan deze editie van Providermonitor T-Mobile. Deze aanbieder is op de laatste twee plaatsen in de ranglijst terug te vinden. Daarbij valt op dat DSL – via het kopernetwerk van KPN – beter wordt gewaardeerd dan levering van diensten via glasvezel. Bij glasvezel maakt T-Mobile niet alleen gebruik van KPN glasvezel, maar ook van de 'eigen netwerken' van Open Dutch Fiber, waar T-Mobile hoofdhuurder is. Vooral de onderdelen televisie en klantenservice scoren slecht, terwijl de kwaliteit van internet als middelmatig wordt beoordeeld.

  ConsumentenbondProvidermonitortvtelevisieinternetZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLT-MobileOpen Dutch FiberODFFreedom Internet

  Reacties

 1. Win stapels
  dvd's en Blu-ray's

  Stapel's dvd's en Blu-rays

  Interview

  • *

   Janny van der Heijden

   Heel Holland Bakt

   Zó lang in hetzelfde programma, ja, dan maak je nogal wat mee. Heel Holland Bakt-veteraan Janny van der Heijden (68) blikt aan de vooravond van het tiende seizoen terug én vooruit. “Ik ben altijd de klos bij André.”
   Reacties0 reactie(s)