Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN vervangt in twee miljoen woningen DSL door glasvezel

  KPN heeft aangegeven hoe het in de toekomst nog groener wil worden. Dit betekent dat het telecombedrijf meer energie gaat besparen.
  Jarco Kriek
  10 november 2022
  comments 1
  KPN vervangt in twee miljoen woningen DSL door glasvezel
  Foto Getty Images

  Een van de maatregelen om energie te besparen is het uitzetten van het DSL-kopernetwerk in gebieden waar al enige tijd een glasvezelnetwerk beschikbaar is. KPN kondigde dit al eerder aan, maar lijkt dit proces nu enigszins te willen versnellen. In een persbericht zegt het telecombedrijf vol in te gaan zetten op versnelde energiebesparing. Eén van de vier genoemde speerpunten is het uitzetten van DSL-koperdraad in gebieden waar een glasvezelnetwerk operationeel is.

   

  Minder energie

  Het leveren van vaste diensten zoals tv en internet via glasvezel kost minder energie dan levering over het verouderde kopernetwerk. Zeker bij glasvezelnetwerken die functioneren op de PON en XGS-PON techniek. KPN zegt als voornemen te hebben om ‘op termijn’ bij twee miljoen woningen DSL-koper uit te zetten en alleen nog diensten via glasvezel te gaan leveren. Andere speerpunten in het plan om energie te besparen zijn slimme maatregelen die op korte termijn genomen kunnen worden, het opwekken van duurzame energie op circa 150 locaties en het samenvoegen van kantoorwerkplekken. Daarnaast wil KPN diverse kleinere datacentra samenvoegen tot een groot datacentrum.

   

  DSL

  Diverse serviceproviders die via het KPN DSL-kopernetwerk diensten leveren zijn tegen het uitschakelen van dit netwerk. Zij moeten hun klanten na het uitschakelen verplicht diensten via glasvezel leveren, maar toegang tot het glasvezelnetwerk is voor hen duurder. Hierdoor gaan de abonnementsprijzen voor consumenten die op dit moment diensten via DSL afnemen in de toekomst omhoog. Zij krijgen hierdoor wel sneller internet, maar voor veel consumenten is de internetsnelheid die nu via DSL wordt geleverd al voldoende. Vooral zogenaamde budgetaanbieders zijn tegen het plan van KPN om het DSL-kopernetwerk uit te schakelen.

  KPNKPN NetwerkNLtvtelevisieinternetglasvezelkoperdraad

  Reacties

 1. TV-TIP The Secret: Dare to Dream

  The Secret: Dare to Dream
  RTL 8 om 20:25 uur
  Weduwe Miranda Wells (Katie Holmes) heeft het zwaar als alleenstaande moeder van drie kinderen. Een naderende orkaan geeft haar nog meer zorgen. Dan ontmoet ze de mysterieuze Bray Johnson (Josh Lucas). Hij biedt precies de hulp die ze nodig heeft. Alleen heeft Bray een geheim dat de hun groeiende band compleet kan veranderen.

  TV-TIP Portretten van Krabbé

  Portretten van Krabbé
  NPO 2 om 20:30 uur
  Om de kern van iemand te vangen in een portret is het handig om die persoon ook daadwerkelijk te kennen. In Portretten van Krabbé gaat Jasper Krabbé, voordat-ie überhaupt een lik verf op het doek heeft gekwast, dan ook een weekend op pad met de bekende geportretteerden in spe. In deze eerste aflevering is dat Tom Waes. Met hem bezoekt Jasper onder andere café d’Anvers in het ruige deel van Antwerpen, waar Tom als uitsmijter heeft gewerkt.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)