Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  KPN vervangt in twee miljoen woningen DSL door glasvezel

  KPN heeft aangegeven hoe het in de toekomst nog groener wil worden. Dit betekent dat het telecombedrijf meer energie gaat besparen.
  Jarco Kriek
  10 november 2022
  comments 1
  KPN vervangt in twee miljoen woningen DSL door glasvezel
  Foto Getty Images

  Een van de maatregelen om energie te besparen is het uitzetten van het DSL-kopernetwerk in gebieden waar al enige tijd een glasvezelnetwerk beschikbaar is. KPN kondigde dit al eerder aan, maar lijkt dit proces nu enigszins te willen versnellen. In een persbericht zegt het telecombedrijf vol in te gaan zetten op versnelde energiebesparing. Eén van de vier genoemde speerpunten is het uitzetten van DSL-koperdraad in gebieden waar een glasvezelnetwerk operationeel is.

   

  Minder energie

  Het leveren van vaste diensten zoals tv en internet via glasvezel kost minder energie dan levering over het verouderde kopernetwerk. Zeker bij glasvezelnetwerken die functioneren op de PON en XGS-PON techniek. KPN zegt als voornemen te hebben om ‘op termijn’ bij twee miljoen woningen DSL-koper uit te zetten en alleen nog diensten via glasvezel te gaan leveren. Andere speerpunten in het plan om energie te besparen zijn slimme maatregelen die op korte termijn genomen kunnen worden, het opwekken van duurzame energie op circa 150 locaties en het samenvoegen van kantoorwerkplekken. Daarnaast wil KPN diverse kleinere datacentra samenvoegen tot een groot datacentrum.

   

  DSL

  Diverse serviceproviders die via het KPN DSL-kopernetwerk diensten leveren zijn tegen het uitschakelen van dit netwerk. Zij moeten hun klanten na het uitschakelen verplicht diensten via glasvezel leveren, maar toegang tot het glasvezelnetwerk is voor hen duurder. Hierdoor gaan de abonnementsprijzen voor consumenten die op dit moment diensten via DSL afnemen in de toekomst omhoog. Zij krijgen hierdoor wel sneller internet, maar voor veel consumenten is de internetsnelheid die nu via DSL wordt geleverd al voldoende. Vooral zogenaamde budgetaanbieders zijn tegen het plan van KPN om het DSL-kopernetwerk uit te schakelen.

  KPNKPN NetwerkNLtvtelevisieinternetglasvezelkoperdraad

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)